Zdravlje 14. lipnja 2024.

Može li jedenje čili papričica povećati rizik od pretilosti?

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čili papričice su ljute i aromatične papričice koje se koriste u mnogim kuhinjama širom svijeta. Pripadaju rodu Capsicum, koji uključuje paprike babure, jalapenos i habaneros. Ako volite tu ljutu namirnicu, možda će vas rezultati novog istraživanja iznenaditi. No, to ne znači da biste trebali izbjegavati čili papričice.

Dosadašnja istraživanja naglašavala su obećavajuće zdravstvene prednosti kapsaicina, glavnog bioaktivnog spoja u čili papričicama, posebno za kardiometaboličko zdravlje. Dokazi sugeriraju da kapsaicin može pomoći u kontroli pretilosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, piše Medical News Today.

Međutim, nekoliko opsežnih opservacijskih studija, uključujući opsežnu poprečnu studiju provedenu u ruralnom dijelu Kine, otkrilo je značajnu povezanost između učestalosti unosa začinjene hrane i ukupne pretilosti. Postavlja se pitanje – može li konzumiranje čili papričica smanjiti ili povećati rizik od pretilosti?

Kako bi se to istražilo, studija objavljena u Frontiers in Nutrition ispitala je povezanost između unosa čili papričica i rizika od pretilosti kod Amerikanaca. Novo je istraživanje, poput drugih sličnih opservacijskih istraživanja, otkrilo da je česta konzumacija čili papričice povezana s višim indeksom tjelesne mase (BMI) i rizikom od pretilosti, osobito kod žena i odraslih starijih od 60 godina.

Unatoč dosadašnjim nedosljednim nalazima o ulozi čili papričica u pretilosti, stručnjaci nude potencijalna objašnjenja za proturječne rezultate.

Čili_1 Možda te zanima... Pet super zdravih činjenica o čili papričicama Hrana

Veza između konzumacije čili papričice i rizika od pretilosti

Ovo istraživanje analiziralo je podatke 6138 odraslih Amerikanaca u dobi od 20 godina i starijih iz Nacionalnog istraživanja o zdravlju i prehrani (NHANES) od 2003. do 2006. godine. Istraživači su isključili trudnice i one s nepotpunim ili nepouzdanim podacima o konzumaciji čili papričice, BMI-u i ukupnom unosu kalorija.

Sudionici su sami prijavili demografske čimbenike i faktore životnog stila kao što su dob, spol, obrazovanje, obiteljski prihod, pušački status, konzumacija alkohola, tjelesna aktivnost i zdravstvena stanja poput dijabetesa i hipertenzije.

Otprilike 51 posto sudionika bile su žene, a više od 34 posto imalo je pretilost na temelju njihovog BMI statusa. Koristeći upitnik o učestalosti konzumiranja hrane, ankete NHANES-a procijenile su učestalost konzumiranja čili papričica tijekom prethodnih 12 mjeseci. Na temelju njihovih odgovora, istraživači su podijelili sudionike u 3 skupine:

  • bez unosa čilija: nula puta mjesečno (17 posto)
  • povremeni unos čilija: manje od jednom tjedno (74 posto)
  • čest unos čilija: barem jednom tjedno (9 posto)

NHANES je također procijenio uobičajeni unos hranjivih tvari sudionika prikupljanjem podataka o prehrani tijekom najmanje 2 neuzastopna dana i izračunavanjem njihovih prosječnih ukupnih kalorija, proteina, ugljikohidrata, masti, šećera i vlakana.

Nakon prikupljanja podataka iz anketa, istraživači su proveli niz statističkih analiza u skladu sa smjernicama Centra za kontrolu bolesti (CDC). Njihov je cilj bio istražiti odnos između konzumacije čili papričica i prevalencije pretilosti među općom odraslom populacijom u Sjedinjenim Državama.

Čili_1 Možda te zanima... Ljuta papričica umjesto analgetika? Hrana

Često jedenje čili papričica povezano je s višim stopama pretilosti

Studija je identificirala značajne razlike u demografskim čimbenicima i čimbenicima načina života, kao i riziku od pretilosti, među tri skupine koje su konzumirale čili papričice. Istraživači su promatrali varijacije u dobi, spolu, etničkoj pripadnosti, obrazovanju, bračnom statusu, prihodu, unosu alkohola, tjelesnoj aktivnosti, statusu dijabetesa i prehrambenim navikama, dok su stope pušenja i hipertenzije bile slične.

Iako je prosječni BMI također bio sličan među skupinama (oko 28,3 do 29,0), veća učestalost konzumacije čilija bila je povezana s većim rizikom od pretilosti. Oko 32 posto ljudi koji su rijetko jeli čili papričice imalo je pretilost, u usporedbi s otprilike 35 posto onih koji povremeno jedu čili i gotovo 38 posto onih koji često konzumiraju čili.

Daljnja analiza pokazala je da su, u prosjeku, oni koji često jedu čili papričice imali BMI za 0,71 jedinicu viši od onih koji ih ne jedu. Detaljno prilagođena analiza istraživača pokazala je da je skupina s najvećom konzumacijom čilija imala 55 posto veći rizik od pretilosti od onih koji nisu konzumirali čili.

Od svih demografskih čimbenika i čimbenika načina života, samo je spol značajno utjecao na to kako je konzumacija čilija utjecala na BMI. Dodatno, učinci konzumacije čilija na rizik od pretilosti bili su izraženiji među ženama i osobama u dobi od 60 godina i više.

Međutim, ovo je bila promatračka studija, tako da istraživači nisu uspostavili uzročnu vezu između učestalosti konzumiranja čilija i rizika od pretilosti.

Možda te zanima... Ovo se događa tvom tijelu kada svaki dan piješ vodu s čilijem Dijeta

Kako čili papričice i začinjena hrana mogu utjecati na težinu?

Kapsaicin, prisutan u čili papričicama, naširoko je proučavan zbog svojih potencijalnih učinaka protiv pretilosti. Mnoge studije sugeriraju da pomaže u smanjenju tjelesne težine, što je u suprotnosti s rezultatima ove studije i nekoliko drugih opsežnih studija koje povezuju veću konzumaciju čilija s povećanim rizikom od pretilosti.

Medical News Today razgovarao je s Thomasom M. Hollandom, dr. med., MS, liječnikom i znanstvenikom na RUSH Institutu za zdravo starenje i profesorom na Odjelu za internu medicinu, Odjelu za probavne bolesti i prehranu na Sveučilištu Rush, koji nije bio uključen u ovo istraživanje. Pružio je uvid u to kako čili papričice i druga začinjena hrana utječu na rizik od pretilosti.

Napomenuo je da je čili papričica, kao samostalna namirnica, vrlo nutritivna, sadrži flavonoide i karotenoide, vitamine C, A, B6 i željezo. “Hranjive tvari, flavonoidi i drugi spojevi poput kapsaicina koji se nalaze u čili papričicama mogu pomoći u smanjenju težine. Kapsaicin može povećati oksidaciju lipida, poboljšati aktivaciju smeđe masti (što dovodi do sagorijevanja više energije), povećati osjećaj sitosti i poboljšati raznolikost crijevne mikrobiote”, objasnio je Holland.

Možda te zanima... Ako želiš ubrzati metabolizam i biti zdrava, jedi mljevene ljute papričice! Hrana

Kiran Campbell, dijetetičarka, nutricionistica i savjetnica za medicinsku prehranu u Dietitian Insights, koja također nije bila uključena u studiju, rekla je za MNT da čili papričice imaju protuupalna i antioksidativna svojstva i potencijalno pomažu u prevenciji upale povezane s pretilošću.

"Budući da bi pretilost i kronična upala niskog stupnja mogli biti povezani, to sugerira da dodavanje čili papričica u zdravu prehranu može poboljšati ili pomoći u sprječavanju pretilosti", rekla je.

Prema Hollandu, i izravni i neizravni čimbenici utjecali su na rezultate ovog istraživanja, pri čemu su neizravni čimbenici imali veći utjecaj. “Konkretno, čili papričice se često konzumiraju s masnom i visokokaloričnom hranom, što znači da je češća konzumacija čili papričica povezana s češćom konzumacijom visokokalorične hrane što dovodi do debljanja – ako se više kalorija konzumira nego što se troši”, objasnio je.

Holland je također istaknuo da je studija zanemarila kvalitetu prehrane unatoč dostupnim podacima i upotrijebila jedno pitanje o unosu čili papričice – bez razmatranja vrste, ljutine ili veličine porcije – zbog čega je takve rezultate teško protumačiti. "Ova ograničenja predstavljaju zbunjujuću pristranost, koja ako nije ispravno kontrolirana, može zamagliti pravi odnos između varijabli koje se proučavaju. Kvaliteta prehrane, odnosno hrana s kojom se jedu čili papričice, značajno će utjecati na ishod", potvrdio je.

Cil-Uspr Možda te zanima... Mršavljenje uz čili papričice Dijeta

Trebamo li izbjegavati čili papričice kako bismo smanjili rizik od pretilosti?

Autori studije sugeriraju da bi "kontrola učestalosti unosa čilija mogla potencijalno doprinijeti poboljšanju upravljanja težinom u općoj populaciji". “Prikladno je proučavati pojedinačne namirnice, skupine namirnica i hranjive tvari. Međutim, ključno je imati sve potrebne informacije za donošenje točnih zaključaka.” upozorio je Holland.

Umjesto izbjegavanja čili papričica, stručnjaci preporučuju konzumiranje čili papričica samih ili u zdravijim receptima umjesto u kaloričnim ili s puno masnoća u kojima se najčešće koristi čili.

“Nema potrebe izbaciti čili papričice iz prehrane u strahu od debljanja. Umjesto toga, više gledajte KAKO koristite čili papričice. Same po sebi, čili papričice su sjajno niskokalorično povrće koje može dodati okus i začin hrani i može pomoći u mršavljenju ako se koristi u kombinaciji sa zdravom prehranom i planom vježbanja”, rekla je Campbell.

Možda te zanima... Neki to vole vruće: ljute papričice su stvarno zdrave! Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.