Hrana Hrana kao lijek 11. srpnja 2016.

Pet super zdravih činjenica o čili papričicama

Čili_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Upoznaš li blagodati koje osiguravaju ljute papričice, možda ćeš ih češće uvrstiti u prehranu. Neke od prednosti ljutih papričica su da pomažu u topljenju masnih naslaga, doprinose zdravlju jetre i pomažu protiv želučanih tegoba i to nije sve.

Začin koji topi kilograme

Najzanimljivije djelovanje ovog ljutog začina je vjerojatno utjecaj na mršavljenje. U zadnje vrijeme mnogo se priča o utjecaju čili papričica na mršavljenje zbog čega se često njihov aktivni spoj - kapsaicin koristi u dodacima prehrani za mršavljenje. Kapsaicin se u brojnim laboratorijskim istraživanjima, te ponekim kliničkim istraživanjima, pokazao korisnim u smanjenju masnog tkiva ubrzavanjem metabolizma. Navodno, kapsaicin povećava tjelesnu temepraturu i time energetsku potrošnju. Također, pokazalo se kako konzumacija crvene paprike smanjuje osjećaj gladi i želje za izrazito masnom, slanom i slatkom hranom, ali samo kod osoba koje ju inače ne konzumiraju.

Pikantnom hranom do dugovječnosti

Velika opservacijska studija objavljena 2015. godine pokazala je kako redoviti unos začinjene hrane, poglavito svježe i sušene čili papričice, smanjuje rizik od smrtnosti uzrokovane različitim bolestima. Naime, ako jedeš pikantnu hranu 3 do 7 puta tjedno, imat ćeš 14 posto niži rizik od smrtnosti. Rizik je izražen u odnosu na osobe koje začinjenu hranu jedu manje od jednom tjedno. Česta konzumacija začinjene hrane povezana je s manjim rizikom od smrtnosti zbog karcinoma, ishemijske bolesti srca ili bolesti dišnog sustava.

Čili papričice i zdravlje jetre

Rezultati jednog istraživanja na miševima pokazalo je kako svakodnevni unos kapsaicina, aktivne komponente ljutih papričica, ima pozitivan učinak kod oštećenja jetre.

Čilijem protiv želučanih tegoba

Jedna od općih prehrambenih preporuka kod zdravstvenih problema probavnog sustava glasi kako treba izbjegavati začinjena i pikantna jela i začine. Nekada se smatralo kako jako začinjena hrana, ljuta, slana i kisela, uzrokuje nastanak čira ili oštećenje sluznice želuca, a to u osnovi nije točno. Začinjena hrana nije krivac za nastanak oštećenja na sluznici želuca, međutim, kod osoba koje već imaju osštećenu sluznicu, unos začinjene hrane može pogoršati tegobe i izazvati bol, pečenje i mučninu. Istraživanje objavljeno 2011. godine pokazalo je kako kod osoba koje nemaju akutne tegobe, no boluju od bolesti gornjeg dijela probavnog sustava, redovita konzumacija začinjene hrane može omogućiti privikavanje probavne cijevi na takvu hranu i učinit je manje osjetljivom na druge provokacijske čimbenike.

Ljuto za zdravlje srca

Čili papričice se u istraživanjima dovode u vezu sa zaštitom od razvoja bolesti srca. Naime, otkriveno je kako kapsaicin iz papričica doprinosi zdravlju na dva načina. Može sniziti kolesterol u krvi na način da smanjuje njegovo pohranjivanje u tijelu i ubrzava razgradnju i izlučivanje putem stolice iz tijela. Također, blokira djelovanje gena odgovornih za suženje arterija čime se povećava količina krvi koja žilama ulazi u srce i ostale organe.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.