Znojenje, bolovi u trbuhu, glavobolje samo su neke od nuspojava koje se mogu pojaviti zbog konzumiranja ljute hrane. Ipak, neki ju ljudi podnose bolje i mogu s lakoćom uživati u osjećaju peckanja. U nastavku pročitajte što se zapravo fiziološki događa i što ljuta hrana može značiti za vaše zdravlje.
Ljuta hrana poput Curryja ili chillija vjerojatno neće uzrokovati ozbiljne probleme većini odraslih osoba, ali važno je upamtiti da je svatko drugačiji kada je u pitanju ljutina. Prema Sveučilištu Stanford, neki ljudi mogu biti genetski predisponirani da imaju veću toleranciju na ljutinu jer imaju manje receptora za kapsaicin. No, neki se pojedinci rađaju s više okusnih pupoljaka, pa imaju jaču reakciju i na manje količine ljute hrane. Kako bi otkrili svoju toleranciju na ljutu hranu, trebate vidjeti kako vaše tijelo reagira na nju. Ipak, ako vam je začinjena hrana u prošlosti izazvala žgaravicu ili neugodne gastrointestinalne nuspojave, izbjegavajte je.
Zbog čega je hrana ljuta?
Na ljutinu mogu utjecati razni kemijski spojevi. Tako se primjerice u hrani kao što je hren, wasabi ili senf nalazi hlapljivi spoj pod nazivom izotiocijanat zbog čega ova namirnice imaju prepoznatljivi oštar miris, a kada se jedu, mnogi imaju osjećaj kao da im se pročišćuju sinusi. Kada se govori o ljutoj hrani, mnogi pomisle na toplinu koju osjećaju kada je jedu, a upravo to dolazi od kapsaicina, kemijskog spoja koji se nalazi u čili papričicama kao što su jalapeño papričice.
Kapsaicin dovodi do osjećaja peckanja u ustima i na jeziku. Prema američkom Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju, kada pojedete nešto ljuto što sadrži kapsaicin, senzori šalju signal vašem mozgu da vas nešto peče i boli. Sličan odgovor kapsaicin može izazvati ako dođe u dodir s kožom, očima ili rukama.
Kapsaicin se mjeri pomoću Scoville skale, koja označava ljutinu u raznim vrstama papričica na temelju količine kapsaicina koju sadrži, a izražava se u Scoville jedinicama. Tipična jalapeño papričica ima 5000 Scoville jedinica, dok papričice Carolina Reaper i Naga Vipe sadrže oko 1,5 milijuna Scoville jedinica odnosno 1,2 milijuna piše Everyday Health.
Dobre strane ljute hrane
Ljuta hrana je kroz povijest bila poznata po svojim dobrobitima za zdravlje. Prema nekim istraživanjima ljudi koji jedu ljutu hranu gotovo svakodnevno imaju 14 posto veće šanse da nadžive one koji ju jedu rjeđe od jednom tjedno. Također se pokazalo da ljudi koji često uživaju u ljutoj hrani imaju manju vjerojatnost da će umrijeti od raka te bolesti srca i dišnog sustava od onih koji je izbjegavaju.
Prema časopisu Frontiers in Oncology, kapsaicin može ublažiti bol i imati protuupalne učinke. Zbog toga je, prema klinici Mayo, kapsaicin često sastojak lijekova protiv bolova i artritisa.
Ljuta hrana također može igrati ulogu u održavanju nižeg indeksa tjelesne mase, ubrzanju metabolizma i poboljšanju crijevnog mikrobioma, prema klinici Cleveland. Meta-analiza objavljena u Nutrition Journalu zaključila je da ljuta hrana može imati blagotvoran učinak na visoki krvni tlak. No, isto tako su pronašli i povezanost između ljudi s najvećom razinom konzumacije ljute hrane i povećane razine LDL-a ili "lošeg" kolesterola, kao i povećane šanse za pretilost. Veliki dio istraživanja o kapsaicinu i tjelesnoj težini pokazuje vezu, ali ne uzrok i posljedicu, pa je potrebno više istraživanja.
Loše strane ljute hrane
Iako su potrebna dodatna istraživanja o dugoročnim zdravstvenim učincima redovite konzumacije ljute hrane, postoje dokazi da pretjerivanje s istom nije bez rizika. “Dok mnogi ljudi uživaju u ljutoj hrani bez ikakvih problema, za druge, konzumiranje jako ljute hrane može izazvati probavne smetnje ili čak ozbiljnije reakcije”, kaže nutricionist Bill Bradley za Everyday Health. Tako primjerice, prema klinici Cleveland, izrazito ljuta hrana može izazvati bolove u trbuhu, proljev, bol u prsima, glavobolje i povraćanje.
Može uzrokovati i gastrointestinalne tegobe, a ukoliko se kapsaicin konzumira u značajnim količinama može biti štetan za GI trakt jer se "apsorbira s većom učinkovitošću u želucu i gornjem dijelu tankog crijeva", kaže gastroenterologica Fazia Mir. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Foods, visoke doze kapsaicina mogu spriječiti proizvodnju želučane kiseline, izazvati upalu želuca i izazvati strukturne promjene crijevne barijere.
Ljuta hrana potencijalno može biti i okidač za sindroma iritabilnog crijeva (IBS), a nije dobra ni za grlo. Iz Johns Hopkins Medicine navode da izrazito ljuta hrana može biti jedan od uzroka ezofagitisa (upala sluznice jednjaka). Uz to, jedno je istraživanje pokazalo da kapsaicin često izaziva simptome gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).
Bolno peckanje koje uzrokuje ljuta hrana nije ograničeno samo na usta i crijeva, već se može pojaviti i na koži ili očima. Kod pripremanja primjerice ljutih papričica, najbolje je nositi rukavice, kako njihov sok ili ostaci ne bi ostali na koži i kasnije došli u kontakt s očima, što može biti bolno i iritirajuće. No, ukoliko dođe do kontakta s očima, najbolje je isprati oči vodom. Za osobe koje su posebno osjetljive na kapsaicin, čak i njegovo udisanje može izazvati napadaj astme. “Visoke doze kapsaicina mogu uzrokovati suženje bronha kod pacijenata s astmom, potencijalno oponašajući teški astmatični napadaj”, kaže Mir.
Ljutu hranu bi posebno trebala izbjegavati djeca jer imaju osjetljivo nepce i probavni sustav, pa Mir predlaže postepeno uvođenje ljute hrane u malim količinama i paziti na moguće nuspojave.