Hrana 12. rujna 2023.

Tinejdžer preminuo nakon što je pojeo ekstra ljuti čips

čips
Foto: Pexels Čips
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dječak (14) iz Massachusettsa u SAD-u tragično je preminuo prošlog petka nekoliko sati nakon što je pojeo tortilja čips posut začinom napravljenim od dvije najljuće papričice na svijetu, Carolina Reaper i Naga Viper.

Reklamira se kao "One Chip Challenge" (Izazov: Pojedi jedan komad čipsa). Taj jedan komad čipsa dolazi pakiran u kutiji u obliku lijesa ukrašenoj crvenom lubanjom, zajedno s popisom upozorenja - upozoravaju trudnice i osobe s nekim zdravstvenim problemom da ne jedu sadržaj. Harris Wolobah navodno je bio zdrav adolescent bez poznatih zdravstvenih tegoba zbog kojih su mogle nastati komplikacije. Ipak, nedugo nakon što je pojeo tortilja/čips, adolescent je posjetio školsku medicinsku sestru žaleći se na bolove u trbuhu. Nekoliko sati nakon što su ga poslali kući, Wolobah se onesvijestio i prestao disati. Kasnije je proglašen mrtvim unatoč naporima liječnika.

Iako rezultati obdukcije tek trebaju potvrditi uzrok smrti, Harrisova majka pozvala je da se proizvod povuče iz prodaje.

"Samo želim da roditelji budu svjesni da to nije sigurno", rekla je Lois Wolobah, Rebecci Carballo i Remyju Tuminu za The New York Times. To je više ekstremni sport nego grickalica za utaživanje apetita, a prodaje ga tvrtka Amplify Snack Brands, podružnica Hershey Company.

Svake godine tvrtka izdaje ažuriranu formulu za izazov, koja sadrži ekstra ljute papričice. Prošle godine čips je bio posut začinom od papričica Carolina Reaper i Trinidad Scorpion. Ove godine Scorpion je zamijenila papričica Naga Viper, koja je 2011. nakratko bila proglašena najljućom na svijetu.

Intenzivna ljutina tih papričica nastaje jer molekule sastojaka kapsaicina aktiviraju živce zadužene za detekciju ljutine. Uzorak obične Jalapeño papričice iznosi nekih 10.000 Scovilleovih jedinica ljutine (SHU), standardizirane mjere za koncentraciju kapsaicina. Jalapeño papričice relativno su blage, između 2.000 i 8.000 SHU-a. Carolina Reaper drži svjetski rekord, s preko 2 000.000 SHU-a. Naga Viper blizu je najljuće, s 1 400.000 SHU-a.

Čili_1 Možda te zanima... Pet super zdravih činjenica o čili papričicama Hrana

Zašto mnogi uživaju u ekstra ljutim okusima?

Ekstra ljuti okusi zavaravaju usta i probavni trakt da gore što potiče lučenje hormona dobrog raspoloženja. Ti hormoni se aktiviraju jer se tako tijelo motivira na bijeg od opasnosti u ovom slučaju navodne vatre. U međuvremenu tijelo se priprema za ozljede koje će trebati sanirati te zaustavlja upalne reakcije kako bi se pokrenulo zacjeljivanje, širi krvne žile kako bi se ohladili vitalni organi i potiče probavu. Društvene mreže i TV programi često prikazuju natjecanja u jedenju ljute hrane. Ozbiljne komplikacije zbog pojačanih odgovora, poput opasnog suženja cerebralnih arterija ili oštećenja jednjaka s opetovanim povraćanjem, srećom su neuobičajene, a smrtni ishodi iako zabilježeni još rjeđi.

Nije jasno što je moglo izazvati komplikacije koje su mogle dovesti do Wolobahove smrti. Pacqui je izdao izjavu u kojoj izražava sućut, uzdržavši se od daljnjih komentara, ali proizvod je navodno uklonjen s polica trgovina u SAD-u nakon incidenta, piše Science Alert.

Možda te zanima... Znaš li što ti se može dogoditi ako jedeš previše čipsa? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.