Hrana Hrana kao lijek 07. srpnja 2017.

Papričice koje mogu smanjiti glad i olakšati bol

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kajenske papričice, poznatije kao kajenski papar, mnogi nazivaju "kraljicama" među ljekovitim biljkama, a već se tisućama godina koriste u liječenju mnogih zdravstvenih problema.

Kajenske papričice pripadaju rodu Capsicum. Ove ljute papričice izrazito crvene boje bliski su rođaci s poznatim jalapeños papričicama, a originalno potječu iz Srednje i Južne Amerike.

Pet super zdravih činjenica o čili papričicama

Specifična ljutina kajenskih papričica potječe od kapsaicina, aktivnog sastojka koji je zaslužan i za njihova blagotvorna svojstva.

  • Ubrzavaju metabolizam – iako znanstvena istraživanja pokazuju kako ovaj učinak nije značajan, dokazano je kako kapsaicin iz kajenskih papričica može ubrzati metabolizam.
  • Mogu smanjiti glad – dokazano je kako kapsaicin može smanjiti osjećaj gladi i pridonijeti manjem unosu hrane tijekom dana.
  • Mogu sniziti krvni tlak – istraživanja na životinjama pokazuju kako kapsaicin smanjuje razinu krvnog tlaka.
  • Poboljšavaju zdravlje probavnog sustava – postoje dokazi kako kajenske papričice mogu poboljšati zdravlje probavnog sustava i smanjiti rizik od pojave karcinoma želuca.
  • Pomažu u olakšavanju boli – kapsaicin u obliku kreme može pomoći u olakšavanju boli, a djeluje tako da pomaže smanjiti oslobađanje tvari P, neurotransmitera koji prenosi signal za bol do mozga.

Kajenski papar pruža brojne blagodati za zdravlje, a vrlo lako ga je uklopiti u svakodnevnu prehranu. Dostupan je u različitim oblicima – svježem, sušenom pa čak i kao dodatak prehrani. Samo prstohvat ove mljevene papričice dovoljan je da i najjednostavnijem jelu podari novu dimenziju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.