Spas od ljetnih vrućina skriva se i u ljutoj, pikantnoj hrani. Iako ljutina stvara osjećaj zagrijavanja, alkaloid kapsocom zapravo stimulira dio mozda zadužen za regulaciju tjelesne temperature. Ljuti obrok podiže unutarnju temperaturu tijela i ona se izjednačava s vanjskom.
Istodobno raste i cirkulacija krvi a time i znojenje, no čim znoj ispari, tijelo se hladi. Znojenje obično počinje u licu, pa znanstvenici ovaj fenomen zovu i okusnim znojenjem ( Gustatory facial sweating). Hladna pića, jela i deserti osvježit će kratkotrajno, dok ljuti obrok ostavlja dugotrajan efekt hlađenja. Zaboravi sladoled i zgrabi čili papričice, ulje od feferona, čili, papar.
Ljuta Curry krem juha s tortelinima
Sastojci:
- curry
- češnjak
- kocka za juhu
- čili papričice
- 450 g tortelina
- 225 zamrznutog graška
- 140 m kiselog vrhnja
Priprema: U velikog posudi zagrij ulje te uz povremeno miješanje na laganoj vatri pirjaj luk, sitno narezane čili papričice i protisnuti češnjak. Dodaj malo vode i kocku za juhu. Kad proključa, dodaj zamrznuti grašak i skuhane torteline. Kukuruzno brašno izmiješaj s kiselim vrhnjem, ulij u juhu i dodajte pola žličice currya.
Rajčice punjene pikantnim jajima
Sastojci:
- 6 manjih rajčica
- 6 šnita kruha francuza
- 6 jaja
- 16 dag sira ementalera
- ljuta crvena paprika
- blago ljuti feferoni
Priprema: Kriške kruha složi u lim premazan maslacem. Rajčicama odrežite "poklopce", izdubi ih i složite na kriške kruha. U svaku rajčicu razbij po jedno jaje, dodaj žličicu vrhnja, malo ljute crvene paprike, naribani sir i bosiljak. Zapeci u pećnici i poslužite uz sitno narezane feferone i kisele krastavce.