Dijeta 04. ožujka 2024.

U Hrvatskoj je pretilo 28 posto žena i 35 posto muškaraca

Foto: shutterstock Prema novom istraživanju lijek protiv dijabetesa bi mogao pomoći pretilim osobama
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema rezultatima nove studije, objavljene u znanstvenom časopisu Lancet, u Hrvatskoj je 2022. godine bilo oko 28 posto pretilih žena i 35 posto pretilih muškaraca, što je 15 odnosno 24 posto više u odnosu na razdoblje od prije 30 godina, a bilježimo i značajno povećanje postotka pretile djece.

"Prema studiji, u našoj zemlji je 2022. godine bilo pretilo 28,3 posto žena, što predstavlja povećanje od 14,9 posto u usporedbi s podacima iz 1992. godine. Još je više zabrinjavajuća situacija kod muškaraca, gdje je udio pretilih iznosio 34, 8 posto 2022.,  a to je 24,1 posto više nego u zadnjih 30 godina", kazao je Bojan Jelaković, voditelj skupine hrvatskih znanstvenika uključenih u istraživanje kroničnih nezaraznih bolesti, među kojima je i istraživanje o pretilosti.

Prema udjelu pretilih muškaraca, Hrvatska je na viskom trećem mjestu među zemljama srednje i jugoistočne Europe. Veće postotke bilježe samo Rumunjska (38 posto) i Mađarska (36 posto). Na svjetskoj ljestvici, Hrvatska zauzima 25.mjesto.

Kada je riječ o udjelu pretilih žena, Hrvatska je smještena na 88. mjesto, ali je u skupini zemalja srednje i jugoistočne Europe također na trećem mjestu, ponovno iza Rumunjske (32 posto) i Mađarske (29 posto).

namirnice Možda te zanima... Znanstvenici otkrili što kod većine uzrokuje pretilost Zdravlje

Podaci o Hrvatskoj dio su istraživanja na globalnoj razini koje je prikupilo podatke od 222 milijuna ispitanika u 190 zemalja, u razdoblju od 1992. do 2022.godine. Rezultati studije, objavljene u povodu Svjetskog dana debljine 4. ožujka, pokazali su da su se stope pretilosti u odraslih više nego udvostručile.

U svijetu živi više od jedne milijarde ljudi s pretilošću. Ovi rezultati naglašavaju hitnost potrebe za implementacijom sveobuhvatnih strategija i politika koje će adresirati uzroke i posljedice pretilosti. Pored toga, nužno je osvijestiti javnost o važnosti zdravog načina života i podržati inicijative koje promiču pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost, kazao je Jelaković, inače pročelnik Zavoda za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju KBC-a Zagreb.

Slični zabrinjavajući obrazac vidi se i u djece i adolescenata u Hrvatskoj. Godine 2022. bilo je 7,2  posto pretilih djevojčica što je povećanje za 3,9 posto u zadnjih 30 godina, a iste je godine bilo pretilo 11,3 posto dječaka što je porast za 6,3 posto od 1992. godine. Možda te zanima... Ozempic: Velika analiza nuspojava popularnog lijeka za dijabetes i mršavljenje Zdravlje

Prema postotku pretilih djevojčica Hrvatska je na 110. mjestu te na 103. mjestu kada je riječ o pretilim dječacima, dok se se u usporedbi sa srednjim i jugoistočnim europskim državama nalazi na osmom mjestu u obje kategorije. Među potonjim zemljama, Mađarska je i ovdje u vrhu, točnije na prvom mjestu, i prema udjelu pretilih dječaka i djevojčica.  Ukupno gledajući, stope pretilosti među djecom i adolescentima u svijetu porasle su čak četiri puta.

Zbog nezdravog načina života i niske zdravstvene pismenosti, Hrvatska liga za hipertenziju je prije nekoliko godina pokrenula trajnu akciju "Lov na Tihog ubojicu", podsjetio je Jelaković, a trenutni planovi Ministarstva zdravstva idu prema tome da se građane, osim o debljini, informira o svim čimbenicima kardiovaskularnog rizika. Studiju objavljenu u časopisu The Lancet provela je skupina istraživača NCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

Možda te zanima... Debljaju li se u braku više muškarci ili žene? Zdravlje
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.