Zdravlje 26. listopada 2023.

Znanstvenici otkrili što kod većine uzrokuje pretilost

namirnice
Foto: Unsplash Kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze koristi se u bezbrojnim prehrambenim proizvodima, čak i onima koji se smatraju zdravima, uključujući proteinske pločice, kruh od cjelovitih žitarica i žitarice
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Već je poznato da prehrana s visokim udjelom šećera i masti povećava rizik od pretilosti, a znanstvenici su otkrili da jedan od najpopularnijih šećera koji se može naći u hrani uzrokuje biološke promjene u tijelu zbog kojih se lakše deblja, a teže mršavi.

Kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze koristi se u bezbrojnim prehrambenim proizvodima, čak i onima koji se smatraju zdravima, uključujući proteinske pločice, kruh od cjelovitih žitarica i žitarice. Nova analiza prethodnih studija otkrila je da kukuruzni sirup smanjuje razinu hormona sitosti, sprječava tijelo da koristi zalihe masti za energiju i usporava metabolizam, otežavajući tijelu sagorijevanje energije iz hrane. Nalazi dovode u pitanje dugotrajno uvjerenje da pretilost samo uzrokuju prejedanje i trošenje malo energije, što dovodi do nakupljanja masnoće u tijelu.

Fruktoza se prirodno nalazi u voću, ali vrsta koja se najčešće konzumira je preuzeta iz kukuruza, s manje vitalnih hranjivih tvari i vlakana i pretvorena u kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze. Konzumiranje ovog sirupa često se povezuje s dijabetesom, visokim krvnim tlakom i bolestima srca piše Daily Mail

Najveći problem je u SAD-u gdje se visokofruktozni kukuruzni sirup nalazi u tisućama proizvoda od kruha i proteinskih pločica do slatkiša. Američka vlada još od 1990-ih subvencionira poljoprivrednike da proizvode namirnice od kojih se može napraviti brza hrana. Zbog tih subvencija ti su proizvodi jeftini, a i proizvođačima hrane je isplativije proizvoditi ih. Sve to doprinosi porastu pretilosti u SAD-u više nego u drugim bogatim zemljama. 

Fruktoza u voću nije problem

Veliki dio analiziranih istraživanja provodio se na miševima, što je ograničavajući faktor kako bi se ti nalazi mogli primijeniti na ljude. Ipak, znanstvenici su se složili da su prejedanje, manjak tjelesne aktivnosti i jednostavni ugljikohidrati koji se brzo razgrađuju u tijelu i potiču proizvodnju inzulina što dovodi do nakupljanja masti glavni uzročnici pretilosti. No, sada su znanstvenici otkrili da rafinirani fruktozni sirup ima višestruke učinke na tijelo zbog kojih je vjerojatnije da će dovesti do pretilosti nego druge vrste šećera i prehrambenih aditiva. 

"Fruktoza je ono što pokreće naš metabolizam da prijeđe u režim niske potrošnje i izgubi kontrolu nad apetitom pa masna hrana postaje glavni izvor kalorija koje potiču debljanje", rekao je Dr. Richard Johnson, vodeći istraživač s Medicinskog kampusa Sveučilišta Colorado Anschutz. 

Fruktoza se nalazi i u voću, ali znanstvenici kažu da jabuka ili banana ne predstavljaju problem. Fruktoza je u voću uravnotežena visokim razinama zdravih vlakana i drugih hranjivih tvari. Većina ugljikohidrata i masti koje ljudi jedu zamjenjuju razine adenozin trifosfata, molekule koja pokreće stanice kako bi se mogle kretati, dijeliti i obavljati osnovne funkcije u ljudskom tijelu potrebne za preživljavanje. Molekula potiče oslobađanje hormona zvanog leptin, koji signalizira mozgu da je vrijeme da prestanete jesti.

Ali kada se fruktoza metabolizira u jetri, ona koristi adenozin trifosfat kao izvor energije. To uzrokuje nagli pad razine "goriva" dok istovremeno ometa sposobnost tijela da koristi pohranjenu mast kao energiju. Smanjenje te molekule u stanicama povezano je s gladi, žeđi, povećanim unosom hrane, smanjenim metabolizmom u mirovanju, povećanom apsorpcijom soli i još mnogo toga, a sve to može dovesti do debljanja.

Autori studije smatraju da istraživanje specifičnih pokretača pretilost, poput fruktoze, ima velike implikacije za širu borbu protiv pretilosti, dajući uvid u moguće ciljane tretmane koji bi se na kraju mogli pokazati čak i učinkovitijima od trenutno najučinkovitijih lijekova na tržištu, Wegovyja i Ozempica.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.