Dijeta Dijetni savjeti 21. siječnja 2022.

Ovo se događa tvom tijelu kada svaki dan piješ vodu s čilijem

Foto: shuterstock Voda s čilijem
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovaj ljuti napitak nije samo odličan pojačivač energije, nego i sprječava bolesti. Otkrit ćemo ti o čemu se radi

Odrasla osoba treba svaki dan popiti oko dvije do tri litre vode. Međutim, to nije uvijek svima tako lako. Ako sebe ubrajaš u tu skupinu, imamo savršen savjet za tebe kako začiniti okus svoje vode: probaj s čili papričicama.

Evo zašto je čili tako zdrav za tijelo

Premda je prilično mala, ima nevjerojatan učinak na naš organizam - čili papričica. Može nam podići raspoloženje, zaštititi nas od bolesti, pa čak i pomoći da izgubimo težinu. Osobito je učinkovit aktivni sastojak kapsaicin. Kako prenosi „Focus Online“, ljuti sastojak može zaštititi krvne žile od naslaga i tako spriječiti kardiovaskularne bolesti. Također se može koristiti za liječenje čira na želucu. Kapsaicin sadrži aktivne sastojke koji štite sluznicu i djeluju protuupalno. Ali ovo ne treba shvatiti doslovno i ako imaš želučane ili bilo kakve druge zdravstvene probleme prvenstveno se savjetuj s liječnikom.

Čili ne samo da ima pozitivan učinak na tijelo, nego i na naše raspoloženje. Ali, jedino kad doista peče u ustima jer tada tijelo oslobađa puno endorfina (hormona sreće).

Možda te zanima... Četiri začina koja smanjuju tek, a hranu čine ukusnijom Hrana

Promjene su dobrodošle

Za neku raznolikost možeš konzumirati čili kao napitak. Sve što trebaš jest čaša vode i malo kajenskog papra. Dodatna čili papričica za to nije potrebna, jer kajenski papar već sadrži vrlo hvaljeni kapsaicin, koji u ovom slučaju daje izvrstan dodatak svježine. Ako ti neobična čili voda nije previše ljuta, dobrodošla si integrirati ovaj napitak u svoj plan prehrane. Tvoje tijelo bit će ti zahvalno. Nijedna vrsta hrane ne odgovara svima stoga prije nego što uvrstiš nešto u svoju prehranu trebaš biti svjesna svog zdravstvenog stanja i potreba svog organizma.

Ovdje pročitaj savjete nutricionistice kako uklopiti čili u prehranu na zdrav način

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.