Iako nam je svima dobro poznato kako isključivo promjene životnih navika i ustrajnost dovode do gubitka neželjenih kilograma, svi smo često skloni tražiti prečice. Među namirnicama koje se spominju da mogu ubrzati mršavljenje nalaze se zeleni čaj i čili papričice. U kojoj količini ih konzumirati, koliko možeš smršavjeti i kako ih uklopiti u svakodnevni jelovnik saznaj u nastavku
Kako čili pomaže kod mršavljenja
Danas postoji 5 glavnih vrsta paprike unutar roda Capsicum, a svaka vrsta ima brojne podvrste i oblike. No samo ljute paprike sadrže spoj naziva kapsaicin koji se smatra odgovornim za učinak mršavljenja. Što je papričica ljuća, više kapsaicina sadrži. Potencijalni mehanizam djelovanja kapsaicina na mršavljenje objašnjen je u preglednom članku objavljenom 2012. godine u časopisu Appetite. Kapsaicin iz papričica vjerojatno djeluje na način da povećava energetsku potrošnju i razgradnju masti te smanjuje apetit. Nekoliko je studija pokazalo kako se unosom ljutih papričica može povećati potrošnja energije za oko 50 kalorija, što možda na prvi pogled nije značajno, ali u kombinaciji s nekim drugim navikama može olakšati mršavljenje.
Istraživanje objavljeno 2011. godine u časopisu Physiology and Behaviour pokazalo je kako za blagotvoran učinak nije potrebno pojesti nerealne količine ljutog začina već je dovoljan 1 g. Usporedbe radi, jedna čajna žličica sadrži 2,6 g mljevenog čilija. Ista je studija pokazala kako je taj 1 g čilija u jednom obroku rezultirao i smanjenom željom za masnom, slatkom i izrazito slanom hranom u usporedbi s ispitanicima koji nisu unosili čili. Sukladno s navedenim učincima ljutih papričica na mršavljenje, za očekivati je da stanovnici zemalja u kojima se tradicionalno jede izrazito ljuta hrana, poput Indije i Tajlanda, koju osobe nenaviknute na tu razinu ljutine uopće ne mogu konzumirati, budu i izrazito vitki. Međutim, to ipak nije slučaj. Naime, vjerojatno s vremenom dolazi do navikavanja pa kapsaicin prestaje podizati energetsku potrošnju.
Koliki gubitak kilograma očekivati uz zeleni čaj
Iako se zeleni čaj često dovodi u vezu s mršavljenjem, znanost kaže kako njegova djelotvornost ipak nije spektakularna. Kolaboracija Cochrane objavila je 2012. godine analizu odnosno sustavni pregledni članak o učinkovitosti zelenog čaja kada je u pitanju višak kilograma. Navedena analiza je obuhvatila ukupno 14 kvalitetnih kliničkih istraživanja. Rezultati su pokazali kako su tijekom 12 tjedana ispitanici, u skupini koja je unosila zeleni čaj, prosječno izgubili 0,2 do 3,5 kilograma više u usporedbi sa skupinom koja nije unosila zeleni čaj. U većini studija, razlika u gubitku kilograma nije bila statistički značajna. Drugim riječima, ne možemo sa sigurnošću reći da su osobe koje su uzimale zeleni čaj izgubile višak kilograma upravo zbog zelenog čaja.
Ovi se dokazi odnose isključivo na unos zelenog čaja u obliku dodatka prehrani koji predstavlja koncentrat aktivnih tvari (poput katehina i kofeina) i kojeg je teško unijeti putem napitka koji se priprema tipičnim namakanjem listića čaja u vrućoj vodi. S druge strane, o blagotvornom učinku napitka zelenog čaja na zdravlje se zadnjih godina puno priča u javnosti, a često je i predmet znanstvenih istraživanja. Duga tradicija konzumiranja zelenog čaja u medicinske svrhe kazuje nam da svom organizmu pijući zeleni čaj činimo dobro. Stoga, možda neće unos zelenog čaja donijeti revolucionarne rezultate, ali može predstavljati jednu kariku u lancu nekoliko životnih promjena koje će dovesti do trajnog gubitka neželjenih kilograma.
Ideje kako uklopiti zeleni čaj i čili papričice u svakodnevicu:
- Kada pripremaš zeleni čaj, pusti da se prokuhana voda malo ohladi (na 80°C) pa tek onda dodaj čaj i izvadi ga nakon 3 do 4 minute. Vruća voda uništava korisne spojeve katehine
- Napravi 1 litru čaja pa ga ohladi i prelij u staklenu bocu koju možeš držati u hladnjaku i na taj način piti ohlađeni čaj tijekom dana
- Isprobaj različite vrste zelenog čaja kojeg možeš nabaviti u specijaliziranim dućanima
- Posebno su ukusni oni obogaćeni različitim aromama poput voća, a ohlađeni su ukusni kao da piješ sok
- Probaj sama napraviti svoju mješavinu zelenog čaja: listiće čaja pomiješaj s koricom limuna ili naranče, đumbirom, metvicom, kamilicom, cimetom ili klinčićem ili pak najdražim voćnim čajem
- Čili je univerzalni začin koji paše uz gotovo svako jelo, stoga možeš ga dodati u juhe, variva, kajganu, burgere od mesa ili povrća, umake, rižota i jela s tjesteninom
- Čili ili tabasco dodaj u marinade za piletinu i puretinu zajedno sa soja sosom, đumbirom, češnjakom i malo ulja
- Pripremi kokice na malo ulja i začini ih s čilijem
Desert s višnjama i zelenim čajem
Sastojci za 4 osobe:
- Zamrznute višnje, 3 šalice odmrznutih i usitnjenih štapnim mikserom
- Sok od jednog limuna
- Stevija u količini ekvivalentnoj pola šalice šećera
- 3 vrećice zelenog čaja ili 2 žlice zelenog čaja u rinfuzi
- 1 žličica svježeg naribanog đumbira
Priprema: Višnje, sok od limuna i steviju stavi u lonac i pusti da zavrije povremeno miješajući. Dodaj zeleni čaj i đumbir i ostavi stajati 15 minuta. Smjesu zatim usitni štapnim mikserom i izlij u plitku vatrostalnu posudu i ohladi na sobnu temperaturu. Zamrzni do trenutka kada se smjesa počne smrzavati po rubovima, što je otprilike 1 sat. Vilicom razbij led i zatim vrati u zamrzivač. Postupak ponavljaj dok se smjesa potpuno ne zamrzne oko 5 sati.
Krem juha od mrkve, crvene leće i đumbira s čilijem
Sastojci za 4 osobe:
- mrkva 250 g
- crvena leća 100 g
- komadić đumbira veličine 2 cm
- pola manjeg luka
- žličica kurkume
- žličica čilija
- malo limunovog soka
- sol, papar
- 1,5 litra vode
Priprema: Mrkvu, leću, luk i đumbir staviti kuhati na umjereno jaku vatru. Kad omekšaju, odvaditi pola količine pa usitniti štapnim mikserom, vratiti u lonac, dodati začine i pustiti da još jednom proključa.
Na Forumu Mršavimo zajedno kluba razmijeni s korisnicima svoje iskustvo o mršavljenju.