Kajenske papričice, poznatije kao kajenski papar, pripadaju rodu Capsicum. Ove ljute papričice izrazito crvene boje bliski su rođaci s poznatim jalapeños papričicama, a originalno potječu iz Srednje i Južne Amerike.
Mnogi smatraju kako su kajenske papričice kraljice među ljekovitim biljkama, a već se tisućama godina koriste u liječenju mnogih zdravstvenih problema. Specifična ljutina kajenskih papričica potječe od kapsaicina, aktivnog sastojka koji je zaslužan i za njihova blagotvorna svojstva.
-
Ubrzavaju metabolizam – iako znanstvena istraživanja pokazuju kako ovaj učinak nije značajan, dokazano je kako kapsaicin iz kajenskih papričica može ubrzati metabolizam.
-
Mogu smanjiti glad – dokazano je kako kapsaicin može smanjiti osjećaj gladi i pridonijeti manjem unosu hrane tijekom dana.
-
Mogu sniziti krvni tlak – istraživanja na životinjama pokazuju kako kapsaicin smanjuje razinu krvnog tlaka.
-
Poboljšavaju zdravlje probavnog sustava – postoje dokazi kako kajenske papričice mogu poboljšati zdravlje probavnog sustava i smanjiti rizik od pojave karcinoma želuca.
-
Pomažu u olakšavanju boli – kapsaicin u obliku kreme može pomoći u olakšavanju boli, a djeluje tako da pomaže smanjiti oslobađanje tvari P, neurotransmitera koji prenosi signal za bol do mozga.
Kajenski papar pruža brojne blagodati za zdravlje, a vrlo lako ga je uklopiti u svakodnevnu prehranu. Dostupan je u različitim oblicima – svježem, sušenom pa čak i kao dodatak prehrani. Samo prstohvat ove mljevene papričice dovoljan je da i najjednostavnijem jelu podari novu dimenziju.
Uzroci debljanja su mnogo dublji i kompleksiji od same prehrane!