Zdravlje 17. lipnja 2024.

Ako uzimate ove uobičajene lijekove, možete biti osjetljiviji na tegobe uzrokovane vrućinom

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zbog uzimanja određenih antidepresiva, tableta za krvni tlak i drugih lijekovi možete biti osjetljiviji na bolesti povezane s vrućinom.

Očekuje se da će veliki toplinski val ovog tjedna pogoditi veći dio istočne, južne i središnje Europe, a negdje bi temperature mogle dosezati i do 40 stupnjeva Celzijevih. Upravo bi ove vrućine mogle biti posebno teške ljudima koji uzimaju određene lijekove, uključujući one za liječenje stanja mentalnog zdravlja, visokog krvnog tlaka i alergija. Ti lijekovi mogu još više otežati zadržavanje hidratacije ili učinkovito hlađenje tijela kada je vani vruće. Evo što trebate znati i kako se zaštititi tijekom visokih temperatura.

Lijekovi koji mogu povećati rizik

Diuretici, koje liječnici prepisuju za liječenje zatajenja srca, bolesti bubrega ili visokog krvnog tlaka, pomažu da tijelo se riješi tekućine putem učestalog mokrenja. "Ali također mogu uzrokovati dehidraciju ili dovesti do neravnoteže elektrolita poput kalija ili soli, što otežava tijelu regulaciju temperature", rekla je za The New York Times Allison Hill, direktorica provedbe prakse i profesionalnih poslova u Udruzi američkih farmaceuta. To može biti posebno opasno na velikim vrućinama, koje također dovode do dehidracije. Stručnjaci kažu da je zbog toga još važnije za ljude na diureticima da nadoknade vodu i elektrolite te da obrate pozornost na znakove dehidracije i pregrijavanja.

Inhibitori angiotenzin konvertirajućeg enzima ili ACE inhibitori, koji se obično propisuju za liječenje visokog krvnog tlaka, mogu povećati rizik od nesvjestice i pada, osobito na ekstremnim vrućinama, rekao je dr. Michael Redlener, medicinski direktor hitne službe na Mount Sinai Westu. Također suzbijaju osjećaj žeđi, zbog čega je osobi koja uzima ove lijekove teže odrediti kada treba popiti više vode. 

Možda te zanima... 5 mitova o hidrataciji koje bi stručnjaci voljeli zaustaviti Zdravlje

Beta blokatori, druga vrsta lijekova za krvni tlak, također mogu povećati rizik od nesvjestice i padova te otežati znojenje, što otežava  tijelu da se ohladi.

Lijekovi za krvni tlak poznati kao blokatori kalcijevih kanala mogu uzrokovati neravnotežu elektrolita, rekao je dr. Redlener, što otežava regulaciju tjelesne temperature.

Određeni antipsihotici poput haloperidola, olanzapina i risperidona također utječu na sposobnost znojenja, dodao je dr. Redlener. “Vjerojatnost da će vaša tjelesna temperatura porasti je veća kada uzimate te lijekove”, rekao je.

Neki antidepresivi mogu povećati znojenje i potisnuti žeđ, što - poput učestalog mokrenja - može dovesti do dehidracije tijekom toplinskih valova.

Nadomjesni lijekovi za hormone štitnjače također mogu povisiti tjelesnu temperaturu, poremetiti regulaciju temperature i uzrokovati pretjerano znojenje.

Stimulansi, kao što su amfetamini i drugi lijekovi koji se koriste u liječenju poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, mogu povećati rizik od bolesti povezanih s vrućinom tako što dolaze u interakciju sa središnjim živčanim sustavom i mozgom i time povisuju tjelesnu temperaturu, rekao je dr. Mahesh Polavarapu, medicinski ravnatelj hitne pomoći medicine u NewYork-Presbyterian Westchester.

Neki antihistaminici koji se izdaju bez recepta, poput difenhidramina, promethazina i doksilamina također smanjuju znojenje i mogu poremetiti regulaciju temperature, dodao je dr. Polavarapu. 

vrućina Možda te zanima... Vlažnost zraka tijekom toplinskog vala opasna jer smanjuje znojenje Zdravlje

Kako se zaštititi tijekom ekstremnih vrućina?

Ako ste zbog lijekova izloženi većem riziku od vrućine, postoje mjere opreza koje možete poduzeti kako biste se ohladili. Prvo, važno je da znate prepoznati znakove bolesti povezane s vrućinom. Simptomi iscrpljenosti toplinom uključuju

  • jako znojenje
  • hladna, blijeda ili vlažna koža
  • glavobolje
  • mučnina ili povraćanje
  • osobe koje pate od bolesti uzrokovane vrućinom također mogu doživjeti grčeve mišića i osjećati vrtoglavicu ili umor.

U ozbiljnijim slučajevima, pregrijavanje može dovesti do toplinskog udara, koje se događa kada tjelesna temperatura dosegne 39 stupnja stupnjeva ili više. Ako imate toplinski udar, vaša koža može biti crvena, vruća, suha ili vlažna, prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Toplinski udar također može uzrokovati zbunjenost ili stalnu glavobolju, a može dovesti i do gubitka svijesti. Ako vi ili netko koga poznajete pokazuje ove simptome, odmah potražite hitnu medicinsku pomoć, rekao je dr. Polavarapu.

Ako je moguće, rekao je dr. Redlener, ostanite unutra u klimatiziranom prostoru. Ako je boravak vani neizbježan, dr. Hill kaže da treba piti puno vode i ostati u hladu što je više moguće. Također biste trebali nadomjestiti izgubljene elektrolite, što možete učiniti sa sportskim pićima, drugim pićima s elektrolitima, voćem i lisnatim povrćem.

Dr. Hill preporučuje da popijete 236,5 ml vode svakih 15 do 20 minuta ako ste vani - ili unutra bez klima uređaja - tijekom toplinskog vala. Također se možete obraniti od vrućine tako da nosite široku odjeću svjetlijih boja koja reflektira sunce, rekao je dr. Polavarapu. Ako možete, pokušajte izlaziti iz kuće samo rano jutro ili kasnu večer, koji su najhladniji dijelovi dana. 

Možda te zanima... Simptomi i pomoć pogođenom toplinskim udarom te mjere prevencije Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.