Zdravlje 14. rujna 2023.

TSH, T3, T4 hormoni štitnjače: Što kada su sniženi ili povišeni i kako utječu na organizam?

štitnjača ultrazvuk uzv
Foto: Unsplash Ako krvna slika pokaže neravnotežu T3, T4 ili TSH hormona, liječnik će vjerojatno zatražiti ultrazvuk štitne žlijezde
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hormoni štitnjače T3 i T4 odgovorni su za brojne procese u tijelu uključujući metabolizam i razvoj mozga, a nalaze se pod kontrolom TSH hormona. Narušena ravnoteža ovih hormona može izazvati veliku štetu organizmu, a u nastavku pročitajte koje su referentne vrijednosti T3, T4 i TSH hormona te koji simptomi prate povišene i snižene razine.

Štitnjača ili štitna žlijezda je maleni organ oblika leptira smješten na prednjoj strani vrata. Unatoč tome što se radi o maloj žlijezdi, štitnjača ima jako velik utjecaj na naše zdravlje. Ovaj važan dio endokrinog sustava proizvodi hormone koji reguliraju metabolizam, rast i razvoj tijela. Kada štitnjača ne funkcionira pravilno može uzrokovati brojne probleme, a najčešći poremećaji rada štitnjače su hipotireoza i hipertireoza, navodi Cleveland Clinic.

Postoje i drugi bolesti koji mogu utjecati na štitnjaču, poput autoimunih bolesti i tumora. Jedna od najčešćih dijagnoza kod pacijenata s bolesnom štitnjačom je Hashimotov sindrom, navodi NIH. "Glavni uzrok bolesti je naslijeđe, to je genetski poremećaj o kojem još vrlo malo znamo. To je autoimuna bolest štitnjače u kojoj obrambeni sustav ne prepoznaje normalne dijelove stanica štitnjače kao svoje, te razvija antitjela na ove molekule i time ih uništava", pojasnio je za missZDRAVU prim. dr. sc. Miodrag Lacić, specijalist nuklearne medicine - tireolog, znanstveni suradnik Medicinskog fakulteta u Zagrebu i vlasnik Poliklinike Lacić.

krvna slika hormoni | Author: Unsplash Foto: Unsplash Razina T3, T4 i TSH hormona mjeri se u krvi

Što su T3 i T4 hormoni?

Glavna uloga štitnjače je proizvodnja dva ključna hormona: trijodtironina (T3) i tiroksina (T4). Ovi hormoni putem krvi stižu do gotovo svake stanice u našem tijelu gdje utječu na brzinu kojom se troše hranjive tvari i energija. T4 i T3 zajedno djeluju. Većina T3 (oko 80 %) u krvi dolazi od pretvorbe T4 u T3 izvan štitnjače. Preostali T3 u krvi proizvodi štitnjača, pojašnjava Cleveland Clinic

T3 je aktivni oblik hormona štitnjače, što znači da utječe na stanice tijela, dok je T4 neaktivni oblik hormona štitnjače. Većina T4 kojeg štitnjača oslobađa pretvara se u T3 u jetri i bubrezima. Zajedno, T4 i T3 igraju ključnu ulogu u reguliranju:

  • Metaboličke stope (brzina kojom tijelo pretvara hranu u energiju)
  • Rada srca i probavnih funkcija
  • Kontrole mišića
  • Razvoja mozga
  • Održavanja kostiju.

Referente vrijednosti T3 i T4 hormona

Referentne vrijednosti hormona T3 i T4 su jednake kod muškaraca i žena te iznose:

  • T3 hormon: 1,3 – 3,1 nmol/L
  • T4 hormon: 66 – 181 nmol/L

Što kada su razine T3 i T4 povišene, a što kada su snižene?

Hormoni štitnjače T3 i T4 su odgovorni za regulaciju brojnih funkcija organizma, međutim ponekad se događa da su razine ovih hormona izvan normalnog raspona što može imati značajan utjecaj na zdravlje. 

Kada su razine T3 i T4 povišene, stanje se naziva hipertireoza. Kod hipertireoze štitnjača proizvodi previše hormona što ubrzava metabolizam i rezultira nizom simptoma. Osobe s hipertireozom mogu osjećati ubrzan rad srca, nervozu, gubitak težine, pojačano znojenje, umor i tremor. Također mogu imati poteškoće s koncentracijom, nesanicu, proljev i promjene raspoloženja. Ako se hipertireoza ne liječi, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija poput srčanih problema ili osteoporoze.
 

Možda te zanima... Simptomi bolesti štitnjače zbog kojih pacijenti lutaju kod 'krivih' specijalista Zdravlje
 

S druge strane, snižene razine T3 i T4 hormona ukazuju na hipotireozu. Hipotireoza je stanje u kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona što može rezultirati usporenim metabolizmom i brojnim simptomima kao što su umor, depresija, debljanje, suha koža, slabija koncentracija, zatvor i osjećaj hladnoće. U nekim slučajevima hipotireoza može uzrokovati i oticanje lica i ekstremiteta te promjene u menstrualnom ciklusu. 

Što je TSH hormon?

Tiroidni stimulirajući hormon ili TSH  je hormon koji se proizvodi u prednjem dijelu hipofize, malenoj žlijezdi smještenoj u mozgu, opisuje Verywell Health. Iako je TSH relativno manje poznat od hormona štitnjače poput T3 i T4, igra ključnu ulogu u regulaciji njihove proizvodnje i funkcioniranja u organizmu. Uloga TSH hormona je poticanje štitnjače na proizvodnju T4 i T3 hormona. Kada su razine T3 i T4 niske, hipofiza oslobađa više TSH kako bi potaknula štitnjaču na proizvodnju i otpuštanje ovih hormona. S druge strane, kada su razine T3 i T4 visoke, hipofiza smanjuje proizvodnju TSH kako bi smanjila stimulaciju štitnjače.

Referentne vrijednosti TSH hormona

Referentne vrijednosti TSH hormona su jednake kod muškaraca i žena te iznose od 0,27 do 4,20 mU/L.
 

Bolesti štitnjače i Hashimoto sindrom Možda te zanima... Simptomi Hashimoto sindroma i kako prirodno uravnotežiti hormone Zdravlje
 

Što kada je razina TSH povišena, a što kada je snižena?

Kada je razina TSH povišena, to može ukazivati na hipotireozu. Povišeni TSH je kompenzacijski mehanizam tijela koji pokušava stimulirati štitnjaču da proizvodi više hormona. Kako navodi Poliklinika Breyer, povišene vrijednosti TSH mogu se naći u neliječenom hipotireoidizmu, subakutnom tireoiditisu, Hashimotovoj bolesti, hiperkolesterolemiji, guši, amiloidozi, depresiji, alkoholnoj cirozi, pre-eklampsiji i hirsuitizmu.

Snižena razina TSH hormona, s druge strane, prati pojačanu funkciju štitnjače ili hipertireozu što znači da je razina T3 i T4 hormona toliko visoka da inhibira proizvodnju TSH u hipofizi. Također se sniženje TSH može naći kod infekcija, toksične guše, toksične nodularne guše, zatim u hipertiroidizmu (Gravesova bolest), subakutnom tireoiditisu, akromegaliji, hipofunkciji hipofize što može dovesti do sekundarnog hipotireoidizma.
 

Možda te zanima... Gravesova bolest: Kako do dijagnoze, simptomi i pomoć Zdravlje
 

Razine TSH se mijenjaju u trudnoći

Tijekom trudnoće može doći do povećanja razine hormona TSH što je rezultat kompleksnih promjena u hormonskom sustavu tijela trudnice te bi se razine trebale kontrolirati svaka četiri tjedna trudnoće, navodi British Thyroid Foundation. Kada žena zatrudni, tijelo proizvodi veće količine estrogena i progesterona kako bi podržalo trudnoću. Ovi hormoni mogu imati supresivni učinak na lučenje TSH, čime se smanjuje njegova razina. Međutim, kako trudnoća napreduje, postoji povećana potreba za hormonima štitnjače kako bi se osigurao pravilan rast i razvoj fetusa.

Da bi se to postiglo, štitnjača povećava proizvodnju hormona što rezultira povećanjem razine slobodnog T4 u krvi. Kako bi održala ravnotežu, hipofiza povećava izlučivanje TSH kako bi stimulirala štitnjaču da proizvede više hormona. Stoga, povećana razina TSH tijekom trudnoće je normalna adaptacija organizma na povećane potrebe za hormonima štitnjače.

Važno je naglasiti da se referentne vrijednosti TSH mijenjaju tijekom trudnoće jer se smatra da je optimalna razina TSH niža nego kod žena koje nisu trudne.

Ako su razine TSH izvan raspona referentnih vrijednosti tijekom trudnoće, liječnik može provesti dodatne testove kako bi procijenio funkciju štitnjače i eventualno prilagodio terapiju, ako je potrebno, kako bi se održao optimalan hormonski status tijekom trudnoće. Stoga je važno redovito pratiti hormone štitnjače tijekom trudnoće kako bi se osiguralo da se pravilno reguliraju i da nema negativnog utjecaja na zdravlje majke i djeteta.

Kada je potrebno analizirati razinu hormona štitnjače?

Simptomi koji ukazuju da bi trebali napraviti pregled štitnjače uključuju promjene u tjelesnoj težini koje se ne mogu objasniti prehrambenim navikama ili tjelesnom aktivnošću, promjene raspoloženja, umor, gubitak kose, poteškoće s koncentracijom, promjene u menstrualnom ciklusu, povećanje ili smanjenje srčanog ritma te vidljive promjene na vratu poput oticanja ili kvržica.

Ako primijetite ove simptome ili imate bilo kakve sumnje u vezi sa zdravljem štitnjače, važno je potražiti savjet stručnjaka što prije. Endokrinolog će provesti temeljit pregled i može preporučiti dodatne testove poput krvnih pretraga i ultrazvuka kako bi se utvrdilo stanje štitnjače. Pravovremenim otkrivanjem problema sa štitnjačom i odgovarajućim liječenjem većina poremećaja štitnjače može se učinkovito kontrolirati. Prvi korak provjere funkcije štitnjače je napraviti analizu hormona u krvi. 
 

Možda te zanima... Usporeni rad štitnjače: Što jesti, kada i u kojoj količini? Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.