Zdravlje Simptomi i pomoć 04. ožujka 2024.

7 znakova koji pokazuju da su grčevi u mišićima simptom nečeg ozbiljnijeg

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Grčevi u mišićima nisu baš neobični, pojavljuju se zbog previše naprezanja ili čak sjedenja ili spavanja u neugodnom položaju. Ali ponekad grč u mišiću nije pravi problem nego je samo simptom većeg, ozbiljnijeg problema.

Kako biste znali prepoznati kad trebate potražiti liječničku pomoć, Power of Positivity prenosi sedam znakova da grč u mišiću ukazuje na nešto drugo. 

Utječe na vaš svakodnevni život

Liječnici vas obično ozbiljnije shvaćaju kad objašnjavate kako određeno stanje utječe na vaš svakodnevni život. Razlog tomu je što bol može biti iritantna ili čak ograničiti mobilnost, ali bol koja utječe na svakodnevni život je sasvim druga stvar. Primjerice, grč u mišiću koji je gori od uobičajenog može: 

  • uzrokovati nesanicu
  • smanjiti koncentraciju
  • vezati vas za krevet
  • stvoriti razdoblja tijekom dana gdje ništa ne možete učiniti 
  • značajno vas usporiti
  • rezultirati tako da ne možete hodati, razgovarati ili obavljati osnovne poslove

Normalni grč ne traje više od 15 minuta, a kad traju duže ili je učestaliji, mogu biti znak: 

  • ukliještenog živca
  • izrasline na jajniku 
  • stegnute arterije
  • nedovoljne cirkulacije

via GIPHY

Promjena izgleda zahvaćenog mišića

Grč u mišiću obično nije okarakteriziran izvana i osjeća se samo kroz bol. Takva promjena izgleda oko zahvaćenog područja može biti znak da nešto nije u redu. Mnogo puta, ova vrsta promjene u nozi može ukazivati na krvni ugrušak, koji može biti opasan ako uđe u krvotok. Pazite na otekline, crvenilo, osip i obezbojenje. 

Bol je jako izolirana ili rasprostranjena

Mjesto boli može vam puno reći o ozbiljnosti grčeva i je li to zapravo samo grč. Evo nekoliko pojedinosti o tome gdje je vaša bol locirana koja ukazuje na to da je nešto gore. 

  1. Posebne lokacije - U većini slučajeva grč se može osjetiti na cijelom zahvaćenom mišiću. Ako ste upravo počeli vježbati i osjetili bol, to čak može utjecati na cijelo tijelo. Ali ako možete locirati malo mjesto iz kojeg dolazi bol, to može biti znak ozljede ligamenta, tetive ili mišića. 
  2. Izolirana bol na jednoj strani tijela - Kad dobijete grč zbog tjelovježbe ili tjelesne aktivnosti, to se obično osjeća na obje strane tijela, kao što su desna i lijeva noga istovremeno. Bilo bi vrlo teško naprezati samo jedan ud. Tako da ako osjećate samo bol na jednoj polovici, to može biti ozbiljniji oblik grča i simptom infekcije, isteknutog mišića ili ligamenta. 
  3. Bol koja prolazi preko neozlijeđenog uda - Jeste li znali da se ozbiljan problem na jednom mjesto u tijelu može preplaviti cijelo tijelo? Primjer toga je hernija diska, iako je samo područje kralježnice oštećeno, možete osjetiti bol kroz cijelu nogu. 

Doživljavate ukočenost ili imate više od 50 godina

Ako imate više od 50 godina, skloniji ste degenerativnim poremećajima koji uzrokuju bol u zglobovima, a to može rezultirati ukočenošću. Ta ukočenost može putovati kroz tijelo i može se čak osjetiti u mišićima. Naime, mišići se stišću kad je tijelo u bolovima. Provjerite da se ne radi o reumatoidnom artritisu, osteoporozi i reumatskoj polimialgiji.

Pojavljuju se s groznicom, prehladom ili kongestijom

Grčevi koji uz sebe nemaju popratne simptome manje otkrivaju od onih koji su popraćenih nizom drugih simptoma, kao što su groznica, kongestija (prekomjerno nakupljanje krvi u tkivu), vrućica, mučnina, glavobolja, povraćanje i drugi. 

  • Gripa - Jedan od najčešćih simptoma gripe je bol u mišićima, koja nastaje zbog razbijanja proteina u cijelom tijelu. Bez pravilnog tretmana, gripa može ozbiljno oštetiti imunosni sustav, a neki pojedinci mogu biti pod visokom rizikom od komplikacija. 
  • Trovanje hranom - Ako povraćate uz grčeve, to može biti znak trovanja hranom. Iako mnogi slučajevi prolaze sami od sebe, dobro je razgovarati s liječnikom o tome. 
  • Infekcija - Iako se obično može lako prepoznati, u nekim slučajevima neće. Izolirana i dugotrajna bol mogu biti znak da je mišić zapravo suočen s infekcijom. 
  • Dehidracija - Podcjenjujemo važnost vode za tijelo. Ako ne pijete dovoljno vode, mnoge standardne tjelesne funkcije počinju se gasiti. Svakodnevno popijte najmanje 8 čaša vode. 
  • Lajmska bolest - Obično obilježena osipom, lajmska bolest može uzrokovati mnoge simptome slične gripi, uključujući grčeve u mišićima i bolove. Ovo stanje koje se prenosi krpeljom je vrlo ozbiljno pa ako osjećate grčeve i druge simptoma nakon što ste bili u divljini, odmah idite liječniku. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Intenzivan trening

U današnjem svijetu svakog se potiče da vježba više te prolazi kroz sve intenzivne treninge, Crossfit, HIT i druge slične oblike. Nažalost, sav taj intenzitete može uzrokovati pretjerano vježbanje. Pretreniranost može dovesti do brojnih ozbiljnih stanja te pojačati ranjivost na ozljede. Ako nakon svakog treninga imate jake bolove, vrijeme je da usporite. 

Možda te zanima... Probudili su vas grčevi u nogama? Najčešći uzroci i pomoć Zdravlje

Grč ne prestaje i/ili se pojačava 

Ako imate normalan grč duže od tjedan dana ili se stalno pogoršava, vrijeme je da posjetite liječnika. Postoji dugačak popis stanja koja se mogu manifestirati u grčevima svih vrsta. Da bismo otkrili traje li predugo, evo nekoliko stvari na koje trebate paziti. 

  1. Produljeni bol - Standardni grčevi u mišićima i bolovi traju do oko 72 sata, a vrlo rijetko traju tjedan dan iako mogu ako ste tek počeli vježbati ili ako bol sporije prolazi. Ako osjećate oštru i nepokolebljivu bol sedam dana, to može biti znak neke vrste ozljede. Ako se ne liječi, ozljeda može postati trajna. 
  2. Ponavljajući bol - Ako uvijek možete računati na to da će se grčevi vratiti, to označava kronično ili dugotrajno stanje koje nije provjereno. Na primjer fibromialgija je kronična bol koji rezultira rasprostranjenom boli, može se pojačati i dovesti do boli nakon stresnih trenutaka. Druga stanja mogu uzrokovati pogoršanje boli pri ekstremnim temperaturama, nakon razdoblja neaktivnosti. 
  3. Bol koji se pojačava s vremenom - Grčevi trebaju s vremenom smanjiti svoj intenzitet. Naravno, neke vrste boli se pogoršavaju prije nego što se smanji bol, ali ključ je u tome da se na kraju trebate oporaviti. Ako bol ne popušta, neprestano se povećava, morate posjetiti liječnika jer to može biti znak infekcije ili neke druge bolesti. 
  4. Bol koji se povećava aktivnošću - Ako ste ikada imali neki oblik tjelesne aktivnosti dok su vam mišići još uvijek bili bolni, vjerojatno ste primijetili da je bol gora, ali kad se tijelo dovoljno zagrije, bol se znatno manje osjeća ako nastavite vježbati. To je normalno za standardne grčeve. Ali ako ono što imate uzrokuje ponavljajuću bol bez obzira na to što radite, vrijeme je da razgovaraš s liječnikom.

U većini slučajeva, grčevi u mišićima nisu razlog za paniku. Obično se rješavaju, a lijekovi protiv bolova dobro djeluju za smanjenje boli. Ali kada se bol razlikuje od tipičnog opisa grčeva u mišićima, vrijeme je da potražite pomoć.

Možda te zanima... 5 razloga zašto ti se grče prsti na nogama i kako si pomoći Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.