Zdravlje 16. prosinca 2023.

Koliko često je normalno mokriti u jednom danu?

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Učestalost odlazaka na WC indikator je zdravlja organizma. Kada je riječ o mokrenju, ono pokazuje je li tijelo dovoljno hidrirano, rade li dobro bubrezi i mokraćni mjehur.

Vjerojatno ste se bar jednom zapitali mokrite li puno češće nego što je zdravo ili jesu li vaši odlasci na toalet u razmaku od nekoliko sati loš pokazatelj. Odgovor na navedeno pitanje dao je dr. Neil Grafstein, docent urologije iz New Yorka. U nastavku donosimo nekoliko važnih informacija o urinu i samom mokrenju.

Koliko često je normalno mokriti?

Iako ne postoji jedinstveni broj kojim se može odrediti koliko često u danu je potrebno mokriti, doktor Grafstein napominje kako bi odlazaka na toalet u tu svrhu trebalo biti od najmanje četiri dnevno do maksimalno sedam dnevno. Ako mokrite više od sedam puta dnevno, ne brinite. Nije odmah vrijeme za paniku jer na učestalost mokrenja utječe niz faktora, a naročito način na koji hidrirate tijelo.

Primjerice, ako pijete jako puno vode, logično je da ćete češće morati mokriti. Odrasle osobe bi trebale piti osam čaša vode dnevno. Osim toga, ako pijete puno alkohola, kave ili druge tekućine koja iritira mjehur, za očekivati je da ćete češće posjećivati toalet. Ujedno postoje osobe koje imaju slab mjehur te moraju mokriti čim osjete najmanju potrebu. Možda će više puta u danu mokriti, ali količina urina neće biti veća nego kod osoba koje nemaju osjetljiv mjehur.

Možda te zanima... Boja urina otkriva stanje organizma Zdravlje

Je li moguće prečesto mokriti?

Ako potreba za mokrenjem prelazi brojku od 11 puta dnevno, a da se pritom unosi dvije litre tekućine, moguće je da je riječ o određenom zdravstvenom problemu. Naime, može se raditi o sindromu pretjerano aktivnog mjehura ili nestabilnom mjehuru, a prema definiciji Međunarodnog društva za kontinenciju (ICS), bolest je opisana nizom simptoma: hitnošću, većom učestalošću i noćnim mokrenjem, a da pri tome nije poznat neki drugi uzrok simptoma kao što su urinarna infekcija, kamenci u mjehuru, intersticijski cistitis ili stresna inkontinencija. Prema mišljenju liječnika, mokrenje više od osam puta dnevno u dužem periodu može biti prvi znak ovog sindroma. Treba svakako napomenuti kako je učestalo mokrenje jedan od znakova dijabetesa. Stoga pročitajte koji su još simptomi te bolesti.

Bol_U_Trbuhu Možda te zanima... Opasni tipovi urinarnih infekcija Zdravlje

Još nekoliko činjenica...

  • zadržavanje urina nije štetno, osim do trenutka kada postaje neugodno i bolno
  • navika zadržavanja urina može povećati rizik od infekcije mjehura
  • boja urina od svijetlo žute do tamno žute je normalna, dok je prozirna znak prekomjerne hidracije, a smeđa pokazuje dehidraciju tijela.
  • određena hrana poput cikle ili borovnica može promijeniti boju urina, ali dan do dva nakon konzumacije bi trebala ponovno biti žute boje
  • urin je 95 posto voda
  • s godinama je potreba za mokrenjem češća
Vaginalni prištići Možda te zanima... Jesi li među onima koje moraju na WC nakon seksa i što to znači? Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.