Zdravlje 24. ožujka 2016.

Opasni tipovi urinarnih infekcija

Bol_U_Trbuhu
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Urinarne infekcije su neugodne pa čak i bolne, a po učestalosti spadaju u drugu vrstu infekcije koja se javlja kod čovjeka, odmah nakon infekcija respiratornog trakta. Iako su kod muškaraca urinarne infekcije znatno rjeđe nego kod žena, kada se jave, mogu predstavljati veoma ozbiljan zdravstveni i terapijski problem. Urinarni trak je složen tjelesni sustav koji čine mokraćna cijev, mokraćovodi, mjehur i bubrezi te je zbog toga izloženost infekcijama, odnosno bakterijama puno veća

Mikroorganizmi i bakterije izazivaju infekcije

Urin bi trebao biti bez bakterija, odnosno sterilan, a pojavom bakterija u urinarnom traktu dolazi do infekcije. Bakterije se najčešće u urinarni trakt unose kroz vanjski mokraćni otvor te infekcija započinje u mokraćnoj cijevi. Postoji više vrsta i podvrsta bakterija, ali najčešći uzročnik ove vrste infekcija je bakterija Escherichia coli (E. coli) . Ona je uobičajeni stanovnik probavnog trakta, odnosno nalazi se u crijevima. Međutim sluznica mokraćnog sustava je osjetljiva i kada se u njemu pojavi spomenuta bakterija koja započinje razmnožavanje u prostoru koji nije njeno prirodno stanište javlja se žarenje, bolovi i druge tegobe. Mogućnost da bakterije uđe u urinarni trakt povećana je kod spolnog odnosa jer se za vrijeme istog bakterija može prenijeti do mokraćovoda i mokraćnog mjehura, a može doći i do nadraženja tkiva. Prilikom čestog zadržavanja od mokrenja i zbog povećane prostate kod muškaraca također se povećava mogućnost za ulazak bakterija u urinarni trakt. Nehigijena je također jedan od razloga razvoja bakterija u urinarnom traktu. Osim prisustvom E. coli,  infekcije urinarnog trakta uzrokuju i spolno prenosivi mikroorganizmi kao što su klamidija te mikoplazma.

Simptomi i dijagnoza infekcije urinarnog trakta

Dakle, pojavom bakterija ili određenih mikroorganizama na sluznici urinarnog trakta javlja ju se simptomi poput laganog pečenja prilikom mokrenja, bolovi u donjem dijelu trbuha i učestalo mokrenje. Dakle, ako se infekcija zahvati samo mokraćnu cijev, riječ je o urethritisu. Kada se infekcija proširi i na mokraćni mjehur, nastaje cistitis. Ako infekcija urinarnog trakta dospije do bubrega, pojavit će se i dodatni simptomi poput povišene temperature, zimnice, mučnine i bolova u donjem dijelu leđa te tada govorimo o pyelonephritisu. Infekcije bubrega zahtijevaju duže liječenje, a možda čak i hospitalizaciju.

Prevencija urinarnih infekcija

Preventivne mjere mogu smanjiti simptome te spriječiti vraćanje bolnih i neugodnih infekcije. Osim jačanja obrambene moći urinarnog trakta i cijeloga organizma, izuzetno je važno održavanje genitalnog područja čistim. Preporučuje se i mokrenje odmah nakon spolnog odnosa kako bi se uklonile bakterija koje su mogle biti unesene tijekom odnosa. Uzdržavanje od mokrenja dulje vrijeme može omogućiti bakterijama da se razmnože, dakle često mokrenje može smanjiti rizik od cistitisa kod osoba koje su sklone infekcijama urinarnog trakta. Za prevenciju, ali i liječenje infekcije treba uzeti u obzir prirodne sastojke kako bi se izbjeglo uporabu antibiotika. Dobro je spomenuti kako je poželjno izbjegavati kupanje u kadama i bazenima, rublje ne prati izbjeljivačima i birati pamučno rublje. Potrebno je izbjegavati i šećer, kavu i alkohol koji mogu narušiti ravnotežu pH razine sluznice urinarnog trakta te tako ojačati razmnožavanje bakterija.

Pročitaj savjete za liječenje upale mokraćnog mjehura!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.