Zdravlje 21. listopada 2023.

Neugodan miris penisa i sperme: Što 'govori' o zdravlju i kako ga se riješiti?

Foto: shutterstock Određeni zdravstven problemi mogu biti razlog neugodnog mirisa penisa ili sperme
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neugodan miris penisa ne mora uvijek ukazivati na bolest, no može biti znak određenih infekcija. Što miris penisa i sperme otkriva o zdravlju te kako ga se riješiti pročitajte u nastavku.

Liječnik Mike Bohl za health opisuje kako određeni dijelovi tijela nemaju nikakav miris. Primjerice, ako ponjušite nadlakticu, nećete osjetiti nikakav miris ako niste stavili neki parfem ili kremu. Isto vrijedi i za penis koji nakon tuširanja ili kupanja ne bi trebao imati nikakav miris. Ipak, neugodni mirisi se javljaju u svakodnevnom životu zbog primjerice znoja. Neugodan miris koji se širi iz područja genitalija nije uvijek razlog za uzbunu, no ponekad može signalizirati da se radi o infekciji ili nekom drugom oboljenju. 

Znoj i manjak zraka pridonose neugodnom mirisu

"Veći dio tijela prekriven je znojnim žlijezdama koje se nazivaju ekrine žlijezde, a one luče vodu i sol te su dobre za hlađenje tijela", objasnio je dr. Bohl i dodao: "Postoji još jedna vrsta žlijezda znojnica koja se zove apokrina žlijezda, a one su veće, izlučuju dodatne spojeve poput proteina i masti i uvelike su odgovorne za tjelesni miris". Apokrine žlijezde nalaze se samo na određenim dijelovima tijela, kao što su pazusi i prepone. "Iz tog razloga, penis zapravo može mirisati više poput pazuha nego kao primjerice podlaktice nakon dugog dana znojenja", pojasnio je Bohl. 

Još jedan razlog zbog kojeg penis može pomalo čudno mirisati je to što provodi većinu dana u donjem rublju. "Manje je svježeg zraka u tom području, a također je teže da znoj i mrtve stanice kože otpadnu. Sve to u osnovi ostaje pritisnuto uz penis", opisuje liječnik. Slično je i kao sa stopalima koja su cijeli dan u čarapama. Neugodan miris se javlja na kraju dana i to je normalno. Kako biste ublažili miris, nosite donje rublje koje je napravljeno od prozračne tkanine poput pamuka i, naravno, redovno mijenjajte donje rublje.

Zdravstveni problemi koji uzrokuju neugodan miris 

Miris znoja nije razlog za uzbunu, no postoje drugi mirisi koji mogu ukazati da se radi o problemu. Neugodan miris uzrokovan ovim stanjima neće nestati nakon jednog tuširanja, a također je drugačiji nego miris znoja. 

Spolno prenosive bolesti

Ako se pojavi iscjedak koji ima neugodan miris, možda se radi o spolno prenosivoj bolesti. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, simptom herpesa može biti i upravo takav iscjedak iz genitalija. Iako većina ljudi s genitalnim herpesom ne osjeća nikakve simptome, možda će primijetiti miris. "Opisi takav miris je teško, ali najbliže je nešto između gljiva i amonijaka", rekao je dr. Bohl. Liječnik napominje da je bilo kakav iscjedak iz penisa nešto zbog čega biste trebali posjetiti liječnika jer postoji nekoliko spolno prenosivih bolesti koje ga uzrokuju. Klamidija je jedna od njih kao i gonoreja koja može uzrokovati zeleni, bijeli ili žuti iscjedak iz penisa. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ako neugodan miris penisa ne nestaje nakon tuširanja, možda se radi o spolno porenosivoj bolesti

Upala vrška penisa

Drugi mogući uzrok neugodnog mirisa penisa je nakupljanje smegme, tvari koja se sastoji od prirodno izlučenih ulja, mrtvih stanica kože i vlage. Smegma se češće javlja kod osoba koje nemaju obrezan penis jer se mrtve stanice i ostale nečistoće nakupljaju ispod kožice penisa, navodi Cleveland Clinic. Dr. Bohl savjetuje pažljivo pranje penisa pod tušem, a ako ima nakupina smegme, potrebno ju je obrisati.

Ako penis nije dobro očišćen ili ako smegma zaostane i nakon pranja, može se razviti stanje koje se zove balanitis, što je zapravo upala glavića penisa. "Balanitis može biti vrlo neugodan i također može biti praćen neugodnim mirisom", dodao je dr. Bohl. Balanitis također može biti uzrokovan infekcijom, često gljivičnom, a ponekad i bakterijskom, jakim sapunima, neliječenim dijabetesom ili drugim bolestima. Liječenje balanitisa ovisi o uzroku, a najčešće se koriste antibiotici, kreme sa steroidima ili kreme protiv gljivica. Teški slučajevi moraju se liječiti obrezivanjem. 

Fournierova gangrena 

Ovaj rijedak oblik gangrene uključuje infekciju skrotuma, penisa ili perineuma, a uzrokuje odumiranje i otpadanje tkiva na tim organima što može dovesti do neugodnog mirisa. Fournierova gangrena je sekundarna infekcija koja se javlja zbog drugih infekcija, trauma, operacija ili infekcija mokraćnog sustava. Liječenje obično zahtijeva kirurško otklanjanje dijelova koji su zahvaćeni infekcijom te korištenje antibiotika širokog spektra, navodi NORD

Možda te zanima... 5 vrsta vaginalnih mirisa i na što mogu ukazivati Zdravlje

Što je s mirisom sperme?

Budući da se radi o tjelesnoj tekućini, zdrava sperma ima karakterističan miris, ali se i on može mijenjati. "Sperma je blago alkalna na pH ljestvici i mnogi smatraju da miriše na izbjeljivač ili amonijak", rekao je dr. Bohl. Iako je normalno da ima miris, promjena mirisa sperme također može biti znak zdravstvenih problema. "Ako je mokraćna cijev kroz koju putuju urin i sperma ispunjena iscjetkom koji je posljedica infekcije poput klamidije ili gonoreje, taj se iscjedak može pomiješati sa ejakulatom i dati mu neugodan miris i malo drugačiju boju", opisuje Bohl. Možda ste čuli da konzumacija određene hrane može promijeniti miris sperme. Iako je dr. Bohl rekao da ova hipoteza nije potkrijepljena znanošću, definitivno je moguće da određena hrana može utjecati na miris ejakulata.
 

Možda te zanima... Jedna tvar iz okoliša zbog koje su penisi sve manji, a sperma nekvalitetnija Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.