Zdravlje Zdravlje žena 24. kolovoza 2018.

5 vrsta vaginalnih mirisa i na što mogu ukazivati

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema istraživanjima koja su objavljena u New York Timesu, muškarci su najviše zabrinuti veličinom svog penisa dok žene brine miris njihove vagine.

Istina je da miris zdrave vagine zapravo ne postoji i to je sasvim prirodno. "Svaka žena ima svoj prirodni miris i svaka je osjetljivija na njega, a najvjerojatnije ga nitko drugi ne može u toj mjeri osjetiti.", objasnila je Dr. Vanessa Cullins, dopredsjednica na Planned Parenthood Federation of America. Mnoge žene opisat će miris zdrave vagine kao miris mošusa no unatoč svim očekivanjima, vagina ne može mirisati "poput ruže". Također, zdrava vagina ne miriši ni poput ribe.

Kondomi, jogurt i pamućne gaćice - recept za zdravu vaginu

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Na sljedećih 5 vrsta mirisa trebala bi obratiti pažnju:

Miris ribe

  • Mogući uzrok: Bakterijska vaginoza
  • Terapija: Antibiotici

Dr. Cullins tvrdi: "Postoje razne vrste bakterija koje se stvaraju u vagini. Takve bakterije normalna su pojava i održavaju vaginu zdravom. Bakterijska vaginoza nastaje zbog narušenog balansa različitih bakterija. Ponekad bakterijska vaginoza nema simptome, a ponekad izaziva simptome poput gustog iscjetka bijele ili sivkaste boje, jak miris poput ribe (posebno nakon seksa illi pranja sapunom) i svrbež."

Miris kruha ili piva

  • Mogući uzrok: Gljivična infekcija
  • Terapija: Kreme protiv gljivica 

Dr. Nucatolah ističe da gljivične infekcije nastaju zbog prekomjernog rasta candida gljivice. Većina ljudi ima malene količine gljivica u ustima i crijevima. Zdrave žene imaju gljivice u vagini, ali ponekad broj gljivica poveća se i uzrokuje gljivičnu infekciju. Iscjedak izgleda poput sira i primijetit ćeš ga u vagini i na njenom području.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Miris kiselosti i ustajalosti

  • Mogući uzrok: Trihomonijaza
  • Terapija: Antibiotici

Možda si čula za "trih" ili trihomonijazu, ali nisi sigurna što znači. Trihomonijaza je jedan od najčešćih uzroka vaginitisa, a uzrok infekcije je protozoa Trichomonas vaginalis  - mikroskopski vidljiv jednostanični organizam koji se prenosi tijekom seksualnih odnosa i može uzrokovati iscjedak s neugodnim mirisom.

Kako način prehrane i stres mogu utjecati na 'bujanje' candide

Miris crvenog ili bijelog luka

  • Mogući uzrok: Prirodni tjelesni miris
  • Terapija: Tuširanje

"Ako pojedeš mnogo bijelog ili crvenog luka, možeš izlučiti njihov miris putem urina, ali i tvoj vaginalni iscjedak može promijeniti miris. Neugodan miris može se izgubiti unutar 24-48 sati od jedenja luka. Također, ponekad se miris iz anusa ili uretre može zamijeniti mirisom vagine zato je važno otuširati se i intimne dijelove oprati sapunom.", ističe dr. Nucatolah. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Miris trulog mesa

  • Mogući uzrok: Zaboravljeni tampon
  • Terapija: Hitan odlazak doktoru

Ako si zaboravila izvaditi tampon nekoliko dana, miris tvoje vagine bit će izrazito smrdljiv i odmah bi trebala potražiti liječnika kako bi se tampon uklonio i kako bi se ustanovilo trebaš li daljnju terapiju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.