Eko 24. ožujka 2021.

Jedna tvar iz okoliša zbog koje su penisi sve manji, a sperma nekvalitetnija

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Penisi se smanjuju, a genitalije postaju nepravilno oblikovane zbog zagađenja, upozorila je znanstvenica dr. Shanna Swan koja se bavi okolišnim pitanjima u novoj knjizi "How our modern world is threatening sperm counts, altering male and female reproductive development, and imperilling the future of the human race" koja detaljno opisuje kako zagađenje okoliša utječe na reprodukciju.

Dr. Swan otkrila je da kemikalije nazvane ftalati (dodaju se plastici kako bi bila savitljivija) uzrokuju rađanje djece s oštećenim genitalijama. Swan piše da se čovječanstvo suočava s "egzistencijalnom krizom" zbog smanjenja plodnosti čija je posljedica utjecaj ftalata na endokrini sustav koji proizvodi hormone.

Istraživanje dr. Swan započelo je ispitivanjem ftalatnog sindroma, primijećenog na štakorima. Istraživanje je pokazalo da su fetusi izloženi kemikalijama, rođeni s manjim genitalijama. Otkrila je da su muške ljudske bebe koje su bile izložene ftalatima u maternici imale kraću anogenitalnu udaljenost što je koreliralo s volumenom penisa, piše sky news. 

Ftalati oponašaju estrogen i ometaju prirodnu proizvodnju hormona

Ftalati se koriste kako bi plastika bila fleksibilnija, ali dr. Swan kaže da dospijeva u igračke i hranu te šteti ljudskom razvoju. Ftalati oponašaju hormon estrogen i tako remete prirodnu proizvodnju hormona u ljudskom tijelu, što su istraživači povezali s uplitanjem u spolni razvoj dojenčadi i ponašanje odraslih.

Možda te zanima... Točne brojke: Postoci u kojima zagađeni zrak pospješuje bolesti Eko

Swan, prof, medicine okoliša i javnog zdravlja u bolnici Mount Sinai u New Yorku, svoj je rad temeljila na nizu recenziranih istraživačkih studija. Jedno istraživanje objavljeno 2017. godine pokazalo je da je razina sperme kod muškaraca u zapadnim zemljama pala za više od 50 % u protekla četiri desetljeća nakon ispitivanja 185 studija u kojima je sudjelovalo blizu 45 000 zdravih muškaraca. Swan vjeruje da naglo opadajuća stopa plodnosti znači da većina muškaraca neće moći proizvesti održivu spermu do 2045. godine.

Ugrožene su i žene, a ftalati i bisfenol A drastično smanjuju vitamin D

"Izloženost kemikalijama iz plastičnih pakiranja hrane i kozmetike smanjuje razinu vitamina D kod odraslih zdravih osoba. Rezultati su to novog istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Krivci za smanjenje razine vitamina D su opet isti duo - bisfenol A i ftalati, od ranije poznati kao endokrini disruptori koji se povezuju sa različitim zdravstvenim stanjima uključujući i probleme sa plodnošću", piše nutricionistički tim Vitaminoteke te dalje navode: 

"U istraživanju je sudjelovalo više od 4500 ispitanika u razdoblju između 2005. i 2010. godine. Znanstvenici su iz krvi i urina ispitivali vitamin D i dobivene vrijednosti uspoređivali s vrijednostima bisfenola A i ftalata, koji se u slučaju izloženosti organizma tim kemikalijama, izlučuju u urinu. Rezultati su pokazali kako osobe koje su najviše bile izložene ftalatima, ujedno imale najnižu razinu vitamina D. Ovi se rezultati posebno odnose na žene. S obzirom da je veliki broj ljudi redovito izložen bisfenolu i ftalatima, mogućnost da navedene kemikalije mogu smanjiti razinu vitamina D i u najmanjoj mjeri je opasna upravo zbog važnosti vitamina D za naše zdravlje."

Možda te zanima... 7 načina kako će klimatske promjene utjecati na zdravlje Eko

Kako se zaštiti?

Kemikalije iz plastike nalaze se svuda oko nas i teško ih je izbjegavati. Nedavno istraživanje pokazalo je kako se ftalati nalaze čak i u kućnoj prašini. Čak i kada kupujemo pametno, nismo uvijek zaštićeni. Proizvodi bez bisfenola, deklarirani kao BPA-free, poput konzervi hrane, ponekad sadrže zamjenske kemikalije čija sigurnost za ljude još nije utvrđena.

 

 

Svjedoci smo sve veće proizvodnje dječjih igračaka koje ne sadrže BPA spojeve, međutim istovremeno zabilježeno je povećano korištenje drugih kemikalija upitnog djelovanja na zdravlje. Izlaganjem ovih kemikalijama možemo smanjiti tako da izbjegavamo plastičnu ambalažu, a više koristimo papirnatu i staklenu. Također, valja izbjegavati pakiranu hranu, a što se tiče kozmetike, savjetuje se pronaći proizvode od prirodnih sastojaka.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.