Eko 11. lipnja 2022.

Čišćenje kuće - što ne čistiš često, a trebala bi?

Čišćenje doma
Foto: shutterstock Prilikom čišćenja doma, mnogi zaborave očistiti kvake i ručke na vratima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako čišćenje doma zvuči jednostavno i neke prostorije i stvari se čiste svaki dan ili barem tjedno, postoje stvari koje mnogi ne čiste često koliko bi trebali.

Mnogi će se složiti kako je važno održavati čist dom, a neki dijelove kuće trebaju ipak malo više pažnje poput kupaonice ili kuhinje. Iako je tvoja kuhinja možda besprijekorno čista, sjećaš li se kada si zadnji put očistila unutrašnjost perilice posuđa? 

Prljavština se često zna skupljati i na najčudnijim mjestima, uključujući i ona mjesta na koje se ne sjetiš pogledati. Treba istaknuti da se nećeš odmah razboljeti ako ne čistiš ove stvari, ali na ovim mjestima lako se nakupljaju prljavština i bakterije koje bi bilo dobro ukloniti. Evo nekih mjesta i stvari u kući koje bi trebala čistiti češće jer su vjerojatno prilično prljava.

Kvake i ručke

Vjerojatne se ne sjetiš često očistiti kvake i ručke na vratima, ali vrijedi ih brzo očistiti prilikom čišćenja prostorija u kojima se nalaze. Kada razmisliš o tome koliko često dodiruješ kvake i ručke, posebno prljavim rukama ili na putu u kupaonicu ili iz nje, možda ćeš odlučiti da ih češće čistiš. Bilo da se radi o ručki kuhinjskog ormarića, kvaki u kupaonici ili samo o ulaznim vratima tvog doma, s vremena na vrijeme ih očisti.

Ventilacijski otvor iza hladnjaka

Iza tvog hladnjaka nalazi se ventilacijski otvor kroz koji kruži zrak kako bi se ohladio hladnjak. Ovaj otvor rijetko tko čisti jer se nalazi izvan vidokruga. Rastavljanje ventilacijskog otvora i njegovo čišćenje bilo bi dobro uskladiti s mjesečnim ili sezonskim čišćenjem i odleđivanjem samog hladnjaka. Ne zaboravi najprije isključiti hladnjak, zatim ukloniti otvor za ventilaciju i usisivačem pokupi svu prašinu ili krhotine koje visi okolo, a zatim ga očisti običnim sapunom i vodom. 

@southernescape Part 2 Coming! #cleantok #cleaning #shocking #viral #fyp #themoreyouknow #cleaningtiktok #gross #ItWasntMe #fridge #checkyours #howto #nc ♬ Oh No - Kreepa

Mobiteli i tipkovnice

S obzirom na to koliko često koristiš svoj mobitel i gdje ga koristiš, s vremena na vrijeme bilo bi dobro da ga temeljitije očistiš. Naravno, malo masnoće s ruku nije kraj svijeta, ali postoji niz prilično štetnih bakterija koje bujaju na tvom mobitelu. Mobitel možeš očistiti s krpom od mikrovlakana kako bi uklonila masnoću i prašinu. Izbjegavaj papirnate ručnike i druge materijale koji će prljavštinu samo širiti. Za one tvrdoglave mrlje, posegni za izopropilnim alkoholom. Pomiješaj vodu i alkohol u omjeru jedan prema jedan, a zatim tom otopinom namoči krpu od mikrovlakana i nježno istrljaj mrlje.

Tipkovnice na računalima također su leglo bakterija. Tipkovnice mogu na prvi pogled izgledati čisto, ali ako često jedeš ili piješ u blizini svog računala, dlake ili mrvice hrane mogu se sakriti ispod njezine površine. Okreni tipkovnicu naopako i istresi ostatke, a onda lagano prođi malim ručnim usisivačem po njoj. Zatim tipkovnicu obriši maramicama za čišćenje, pamučnim štapićima ili krpom od mikrovlakana navlaženom spomenutom otopinom alkohola i vode. Na isti način možeš očistiti i daljinski upravljač.

Perilica za posuđe

Čini se gotovo suvišnim čistiti perilicu za posuđe, ali ona može postati poprilično prljava, pogotovo ako se često koristi. Perilica za posuđa otapa čestice hrane iz posuđa uz pomoć vruće vode i deterdženta. S vremenom, čestice hrane mogu začepiti odvod i prskalice. Začepljenja smanjuju količinu vode koja cirkulira tijekom ciklusa pranja i ispiranja. Na kraju je posuđe ne ispere kako treba i ima na sebi sloj sapuna i ostataka hrane. Redovito čišćenje perilice posuđa ne samo da pomaže u njezinoj učinkovitosti, već može produžiti i vijek njenog trajanja. Ako svakodnevno koristiš perilicu za posuđe, preporučuje se očistiti filter perilice posuđa i odvod jednom mjesečno kako bi održala neometani rad i čistoću posuđa:

  • Čišćenje odvoda: Isprazni perilicu posuđa i ukloni donju rešetku. Odvod se nalazi na dnu bazena, ispod prskalice. Ukloni sve ostatke hrane iz odvoda papirnatim ručnikom i baciti.
  • Čišćenje filtera: Mnoge perilice za posuđe imaju filtere koji se mogu ukloniti. Većina ima kružni filter koji se nalazi ispod prskalica na dnu unutrašnjosti perilice. Filter možeš oprati u vrućoj vodi sa sapunom. Također je dobro očistiti i otvor u kojem se nalazi filter jer se tamo mogu naći ostaci hrane.

Prirodna sredstva za čišćenje Možda te zanima... Prirodna sredstva za čišćenje koja možeš napraviti kod kuće Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.