Eko 28. prosinca 2023.

Mjesta u kući koja se uglavnom ne čiste dovoljno često, a trebala bi

Čišćenje doma
Foto: shutterstock Prilikom čišćenja doma, mnogi zaborave očistiti kvake i ručke na vratima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako čišćenje doma zvuči jednostavno i neke prostorije i stvari se čiste svaki dan ili barem tjedno, postoje stvari koje mnogi ne čiste često koliko bi trebali.

Mnogi će se složiti kako je važno održavati čist dom, a neki dijelove kuće trebaju ipak malo više pažnje poput kupaonice ili kuhinje. Iako je vaša kuhinja možda besprijekorno čista, sjećate li se kada ste zadnji put očistili unutrašnjost perilice posuđa? 

Prljavština se često zna skupljati i na najčudnijim mjestima, uključujući i ona mjesta na koje se ne sjetite pogledati. Treba istaknuti da se nećete odmah razboljeti ako ne čistite ove stvari, ali na ovim mjestima lako se nakupljaju prljavština i bakterije koje bi bilo dobro ukloniti. Evo nekih mjesta i stvari u kući koje biste trebali čistiti češće jer su vjerojatno prilično prljava.

Kvake i ručke

Vjerojatne se ne sjetite često očistiti kvake i ručke na vratima, ali vrijedi ih brzo očistiti prilikom čišćenja prostorija u kojima se nalaze. Kada razmislite o tome koliko često dodirujete kvake i ručke, posebno prljavim rukama ili na putu u kupaonicu ili iz nje, možda ćete odlučiti da ih češće čistite. Bilo da se radi o ručki kuhinjskog ormarića, kvaki u kupaonici ili samo o ulaznim vratima doma, s vremena na vrijeme ih očistite.

Ventilacijski otvor iza hladnjaka

Iza hladnjaka nalazi se ventilacijski otvor kroz koji kruži zrak kako bi se ohladio hladnjak. Ovaj otvor rijetko tko čisti jer se nalazi izvan vidokruga. Rastavljanje ventilacijskog otvora i njegovo čišćenje bilo bi dobro uskladiti s mjesečnim ili sezonskim čišćenjem i odleđivanjem samog hladnjaka. Ne zaboravite najprije isključiti hladnjak, zatim ukloniti otvor za ventilaciju i usisivačem pokupiti svu prašinu ili krhotine koje vise okolo, a zatim ga očistite običnim sapunom i vodom. 

@southernescape Part 2 Coming! #cleantok #cleaning #shocking #viral #fyp #themoreyouknow #cleaningtiktok #gross #ItWasntMe #fridge #checkyours #howto #nc ♬ Oh No - Kreepa

Mobiteli i tipkovnice

S obzirom na to koliko često koristite svoj mobitel, s vremena na vrijeme bilo bi dobro da ga temeljitije očistite. Mobitel možete očistiti s krpom od mikrovlakana kako biste uklonili masnoću i prašinu. Izbjegavajte papirnate ručnike i druge materijale koji će prljavštinu samo širiti. Za one tvrdoglave mrlje, posegnite za izopropilnim alkoholom. Pomiješajte vodu i alkohol u omjeru jedan prema jedan, a zatim tom otopinom namočite krpu od mikrovlakana i nježno istrljaj mrlje.

Tipkovnice na računalima također su leglo bakterija. Tipkovnice mogu na prvi pogled izgledati čisto, ali ako često jedete ili pijete u blizini računala, dlake ili mrvice hrane mogu se sakriti ispod njezine površine. Okrenite tipkovnicu naopako i istresite ostatke, a onda lagano prođite malim ručnim usisivačem po njoj. Zatim tipkovnicu obrišite maramicama za čišćenje, pamučnim štapićima ili krpom od mikrovlakana navlaženom spomenutom otopinom alkohola i vode. Na isti način možete očistiti i daljinski upravljač.

Perilica za posuđe

Čini se gotovo suvišnim čistiti perilicu za posuđe, ali ona može postati poprilično prljava, pogotovo ako se često koristi. Perilica za posuđa otapa čestice hrane iz posuđa uz pomoć vruće vode i deterdženta. S vremenom, čestice hrane mogu začepiti odvod i prskalice. Začepljenja smanjuju količinu vode koja cirkulira tijekom ciklusa pranja i ispiranja. Na kraju je posuđe ne ispere kako treba i ima na sebi sloj sapuna i ostataka hrane. Redovito čišćenje perilice posuđa ne samo da pomaže u njezinoj učinkovitosti, već može produžiti i vijek njenog trajanja. Ako svakodnevno koristite perilicu za posuđe, preporučuje se očistiti filter perilice posuđa i odvod jednom mjesečno kako bi održala neometani rad i čistoću posuđa:

  • Čišćenje odvoda: Ispraznite perilicu posuđa i uklonite donju rešetku. Odvod se nalazi na dnu bazena, ispod prskalice. Uklonite sve ostatke hrane iz odvoda papirnatim ručnikom i bacite.
  • Čišćenje filtera: Mnoge perilice za posuđe imaju filtere koji se mogu ukloniti. Većina ima kružni filter koji se nalazi ispod prskalica na dnu unutrašnjosti perilice. Filter možete oprati u vrućoj vodi sa sapunom. Također je dobro očistiti i otvor u kojem se nalazi filter jer se tamo mogu naći ostaci hrane.

Prirodna sredstva za čišćenje Možda te zanima... Prirodna sredstva za čišćenje koja možeš napraviti kod kuće Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.