Zdravlje Simptomi i pomoć 03. srpnja 2023.

Boja urina otkriva stanje organizma

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedan od pokazatelja unutrašnjih procesa može biti i boja mokraće u kojoj se katkad vidi što smo radili posljednjih dana i kako smo se odnosili prema svom tijelu. Opći je savjet da se pogleda ono što ‘ostavljamo za sobom’ na toaletu, a poželjno je da to bude bistra tekućina svjetložute boje.

Crvena boja urina nije uvijek znak za uzbunu

"Količina unesene tekućine jako utječe na boju mokraće. Ako site pili premalo i dehidrirali, mokraća postaje koncentriranija, gušća i tamnija", upozorava liječnica obiteljske medicine Arnea Bajza iz zagrebačkog Doma zdravlja Centar. Ali nije riječ samo o tamnijim nijansama žute ili narančaste, nego i svim bojama dugina spektra. Ako je mokraća crvena, možda je to posljedica jučerašnjeg uživanja u cikli, borovnicama ili rabarbari. Naime, neki se sastojci tih namirnica izlučuju s urinom nakon što bubrezi odrade svoj posao i oboje je u nijanse u rasponu od ružičastog do crvenoga.

No sljedeći bi se dan tekućina koju izlučujemo trebala razbistriti, a ako se to ne dogodi, crvenkaste nijanse mogle bi upućivati na bolesti bubrega, probleme s prostatom ili infekciju urinarnog trakta. Kao što koža može ponarančastiti od previše mrkve, točnije, od prevelike doze beta-karotena, može i mokraća. Ali višak se izlučuje s mokraćom. Ako pak primijetite da se boja urina mijenja u fluorescentnu ili jarko narančastu boju, provjerite jetru. Jarka, gotovo fluorescentna žuta može biti povezana s vitaminima koje svakodnevno uzimate. Vitamini B skupine, osobito vitamin B12, mogu izazvati takve promjene u nijansi. To nije razlog za zabrinutost, napominju liječnici, osim činjenice da ste vjerojatno skupo platili vitamine koje ste izmokrili.

Kada zbog izgleda ili mirisa urina treba odmah otići liječniku?

Ako još niste primijetili kako nakon jedenja šparoga urin mijenja miris, možda ste vidjeli da mijenja boju i postaje zelen. No, ako niste nedavno jeli tu povrtnicu, ova boja u rijetkim slučajevima može upućivati i na infekciju urinarnog trakta. Stoga, ako pritom osjećate peckanje dok mokrite, imate učestalu potrebu za mokrenjem te ako osjećate konstantnu bol u donjem dijelu trbuha, a ne možete mokriti, pođite liječniku. U vrlo rijetkim slučajevima mokraća može poprimiti i plave nijanse, najčešće zbog hrane poput obojenih kolača. Smeđa mokraća se pak može javiti u ljudi koji su osjetljivi na svjetlo pa se u urinu nađu raspadnuta crvena krvna zrnca. I to je rijetko stanje, a ako smećkastu mokraću prate bolovi u trbuhu, osip i napadaji, odmah treba potražiti liječničku pomoć.

Tamnožuti ili smeđi urin znak je bolesti jetara ili teške dehidracije. Naravno, ne mora uvijek biti o tom problemu riječ. Preporuka je da popijete malo više vode nego inače i obratite pozornost na urin idućih nekoliko dana pa ako se boja ne “ublaži”, otiđite liječniku. No katkad mokraća može poprimiti i bijele tonove i ne mora biti zelena da bi vas upozorila da se zahuktala podmukla infekcija. To bi moglo značiti da imate bubrežne kamence ili stvarno jako zahuktalu infekciju, a tada se odmah uputite liječniku.

 
sok od brusnice Možda te zanima... Može li sok od brusnica spriječiti urinarnu infekciju? Zdravlje

Simptomi koji se ne smiju zanemariti

Gdje je granica nakon koje je liječnička pomoć nužna? Prvi znaci promjene boje mokraće nisu razlog da odmah pohitate liječniku i potražite pomoć. "Kad primijetite da vam se boja mokraće promijenila, najprije razmislite o tome što ste jučer jeli i je li bilo namirnica za koje se zna da mogu obojiti mokraću i koliko ste pila. No tek postojanje dodatnih tegoba upućuje na potrebu da se posavjetujete s liječnikom. Važno je obratiti pozornost na promjenu mirisa, učestalost mokrenja, pojavu svježe krvi, tada treba odmah reagirati i potražiti pomoć", zaključuje liječnica obiteljske medicine Arnea Bajza.

Osim boje urina bitna je i količina

Trag krvi u urinu može biti i znak tumora negdje u mokraćnom sustavu, pa i trovanja živom. I izrazito narančasti urin može upućivati na probleme počevši od dehidracije (općenito, sve tamnije boje urina upućuju na to da otpadne vode nisu dobro razrijeđene, odnosno da ne pijete dovoljno tekućine) pa do problema s jetrom ili trovanja hranom. Jak miris ne smatra se problemom ako usto nije i neobičan. Postane li posebno opor, to bi moglo biti povezano s infekcijom ili kamencima u mokraćovodu. Dijabetičari mogu primijetiti da njihov urin miriše slatkasto. I neka hrana može promijeniti miris urina, a šparoga i češnjak su među najzloglasnijima.

Urin je stotinama godina bio jedan od načina na koji su liječnici kontrolirali zdravlje, kaže Tomas Griebling, potpredsjednik na Odjelu za urologiju Sveučilišta u Kansasu. Mnoge stvari koje putuju tijelom, kao što su bakterije, gljivice, višak proteina i šećera te toksini, organizam izbacuje upravo putem mokraće. Uz boju obratite pozornost i na količinu urina. Prosječan čovjek na dan proizvede između jedne i dvije litre urina. Ako mokrite više od toga, to bi mogao biti znak dijabetesa. A ako mokrite manje od litre, to može biti znak dehidracije. I zapjenjeni urin može biti znak problema, ali i rezultat prevelikog unosa proteina. Pjena može upućivati i na problem s bubrezima, jetrom ili žuči, iako može biti bezopasno, kažu stručnjaci iz Clevelanda koji su sastavili “semafor urina”.

 
seks Možda te zanima... Moguće posljedice seksualnih odnosa tijekom urinarne infekcije? Psiha i seks

Što otkriva miris urina?

Miris urina može promijeniti i hrana, nemojte jesti tu namirnicu 24 sata. Ako miris nestane, otkrili si uzrok. No, ako i dalje neugodno vonja, drugi su uzroci posrijedi. Najbezazleniji je uzrok dehidracija. Osjetite li miris amonijaka, krivac bi mogao biti nedostatak tekućine. U većini slučajeva dovoljno je samo popiti više vode. Naravno, ako to prate mentalna konfuzija, slabost i drugi poremećaji, moguće da je riječ o velikoj dehidraciji zbog koje treba poći liječniku. Druga mogućnost su infekcije urinarnog trakta. Problem su bakterije u urinarnom traktu, pa posjetite liječnika.

Boja urina upućuje na sljedeća stanja

  • Proziran urin - vrlo vjerojatno pijete previše vode.  
  • Svijetla boja - ovo je normalna boja, zdravi ste i dobro hidrirani.
  • Svjetložuta - normalna boja.
  • Tamnožuta  - normalna, ali što prije popijte malo vode.
  • Boja meda - tijelo ne dobiva dovoljno vode, hitno popijte malo.
  • Ružičasta - jeste li nedavno jeli ciklu, borovnice ili rabarbaru? Ako niste, možda imate tragove krvi u urinu. Posjetite liječnika.
  • Boja tamnijeg piva - ako se nakon popijenih većih količina vode boja ne promijeni, pođite liječniku.
  • Narančasta - vjerojatno dovoljno ne pijete ili ste pojeli hranu obojenu umjetnim bojama. Ako niste, pođite liječniku.
  • Zelena ili plava - Ova boja urina može biti posljedica hrane ili lijekova, ali i indicija rijetkih genskih bolesti ili bakterija.

Članak je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.

nokti Možda te zanima... Bolesti zapisane na noktima: Nepravilnosti koje mogu biti simptom bolesti Zdravlje