Zdravlje Simptomi i pomoć 04. srpnja 2016.

Boja urina otkriva u kakvom je stanju organizam

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedan od pokazatelja unutrašnjih procesa može biti i boja mokraće u kojoj se katkad vidi što smo radili posljednjih dana i kako smo se odnosili prema svom tijelu. Opći je savjet da se pogleda ono što ‘ostavljamo za sobom’ na toaletu, a to mora biti bistra tekućina svijetložute boje.

Crvena boja urina nije uvijek znak za uzbunu

"Količina unesene tekućine jako utječe na boju mokraće. Ako si pila premalo i dehidrirala, mokraća postaje koncentriranija, gušća i tamnija", upozorava liječnica obiteljske medicine Arnea Bajza iz zagrebačkog Doma zdravlja Centar. Ali nije riječ samo o tamnijim nijansama žute ili narančaste, nego i svim bojama dugina spektra. Ako je mokraća crvena, možda je to posljedica jučerašnjeg uživanja u cikli, borovnicama ili rabarbari. Naime, neki se sastojci tih namirnica izlučuju s urinom nakon što bubrezi odrade svoj posao i oboje je u nijanse u rasponu od ružičastog do crvenoga.
 
No sljedeći bi se dan tekućina koju izlučujemo trebala razbistriti, a ako se to ne dogodi, crvenkaste nijanse mogle bi upućivati na bolesti bubrega, probleme s prostatom ili infekciju urinarnog trakta. Kao što koža može ponarančastiti od previše mrkve, točnije, od prevelike doze beta-karotena, može i mokraća. Ali višak se izlučuje s mokraćom. Ako pak primijetiš da se boja urina mijenja u fluorescentnu ili jarko narančastu boju, provjeri jetru.  Jarka, gotovo fluorescentna žuta može biti povezana s vitaminima koje svakodnevno uzimaš. Vitamini B skupine, osobito B12, mogu izazvati takve promjene u nijansi. To nije razlog za zabrinutost, napominju liječnici, osim činjenice da si vjerojatno skupo platila vitamine koje si izmokrila.
 

Kada treba odmah otići liječniku?

Ako još nisi primijetili kako neugodno miriše mokraća nakon što jedeš šparoge, možda si primijetila kako od njih mokraća pozeleni. No, ako nisi nedavno jela tu povrtnicu, ova boja u rijetkim slučajevima može upućivati i na infekciju urinarnog trakta. Stoga, ako pritom osjećaš peckanje dok mokriš, imaš učestalu potrebu za mokrenjem te ako osjećaš konstantnu bol u donjem dijelu trbuha, a ne možeš mokriti, pođi liječniku. U vrlo rijetkim slučajevima mokraća može poprimiti i plave nijanse, najčešće zbog hrane poput obojenih kolača. Smeđa mokraća se pak može javiti u ljudi koji su osjetljivi na svjetlo pa se u urinu nađu raspadnuta crvena krvna zrnca. I to je rijetko stanje, a ako smećkastu mokraću prate bolovi u trbuhu, osip i napadaji, odmah treba potražiti liječničku pomoć.

 
Tamnožuti ili smeđi urin znak je bolesti jetara ili teške dehidracije. Naravno, ne mora uvijek biti o tom problemu riječ. Preporuka je da popiješ malo više vode nego inače i obratiš pozornost na urin idućih nekoliko dana pa ako se boja ne “ublaži”, otiđi liječniku. No katkad mokraća može poprimiti i bijele tonove i ne mora biti zelena  da bi te upozorila da se zahuktala podmukla infekcija. To bi moglo značiti da imaš bubrežne kamence ili stvarno jako zahuktalu infekciju, a tada se odmah otputi liječniku.
 

Simptomi koji se ne smiju zanemariti

Gdje je granica nakon koje je liječnička pomoć nužna? Prvi znaci promjene boje mokraće nisu  razlog da odmah pohitaš liječniku i potražiš pomoć. "Kad primijetiš da ti se boja mokraće promijenila, najprije razmislite o tome što si jučer jela i je li bilo namirnica za koje se zna da mogu obojiti mokraću i koliko si pila. No tek postojanje dodatnih tegoba upućuje na potrebu da se posavjetuješ s liječnikom. Važno je obratiti pozornost na promjenu mirisa, učestalost mokrenja, pojavu svježe krvi, tada treba odmah reagirati i potražiti pomoć", zaključuje liječnica obiteljske medicine Arnea Bajza.
 

Osim boje bitna je i količina

Trag krvi u urinu može biti i znak tumora negdje u mokraćnom sustavu, pa i trovanja živom. I izrazito narančasti urin može upućivati na probleme počevši od dehidracije (općenito, sve tamnije boje urina upućuju na to da otpadne vode nisu dobro razrijeđene, odnosno da ne pijete dovoljno tekućine) pa do problema s jetrom ili trovanja hranom. Jak miris ne smatra se problemom ako usto nije i neobičan. Postane li posebno opor, to bi moglo biti povezano s infekcijom ili kamencima u mokraćovodu. Dijabetičari mogu primijetiti da njihov urin miriše slatkasto. I neka hrana može promijeniti miris urina, a šparoga i češnjak su među najzloglasnijima. 

 
Urin je stotinama godina bio jedan od načina na koji su liječnici kontrolirali zdravlje, kaže Tomas Griebling, potpredsjednik na Odjelu za urologiju Sveučilišta u Kansasu. Mnoge stvari koje putuju tijelom, kao što su bakterije, gljivice, višak proteina i šećera te toksini, organizam izbacuje upravo putem mokraće. Uz boju obrati pozornost i na količinu urina. Prosječan čovjek na dan proizvede između jedne i dvije litre urina. Ako mokriš više od toga, to bi mogao biti znak dijabetesa. A ako mokriš manje od litre, to može biti znak dehidracije. I zapjenjeni urin može biti znak problema, ali i rezultat prevelikog unosa proteina. Pjena može upućivati i na problem s bubrezima, jetrom ili žuči, iako može biti bezopasno, kažu stručnjaci iz Clevelanda koji su sastavili “semafor urina”. 
 

Što otkriva miris?

Miris urina može promijeniti i hrana, nemoj jesti tu namirnicu 24 sata. Ako miris nestane, otkrila si uzrok. No ako i dalje neugodno vonja, drugi su uzroci posrijedi. Najbezazleniji je uzrok dehidracija. Osjetiš li miris amonijaka, krivac bi mogao biti nedostatak tekućine. U većini slučajeva dovoljno je samo popiti više vode. Naravno, ako to prate mentalna konfuzija, slabost i drugi poremećaji, moguće da je riječ o velikoj dehidraciji zbog koje treba poći liječniku. Druga mogućnost su infekcije urinarnog trakta. Problem su bakterije u urinarnom traktu, pa posjeti liječnika.
 

Semafor zdravlja

 • Proziran urin - vrlo vjerojatno piješ previše vode.  
 • Svijetla boja - ovo je normalna boja, zdrava si i dobro hidrirana.
 • Svijetložuta - normalna boja.
 • Tamnožuta  - normalna, ali što prije popij malo vode.
 • Boja meda - tijelo ne dobiva dovoljno vode, hitno popij malo.
 • Ružičasta - jesi li nedavno jela ciklu, borovnice ili rabarbaru? Ako nisi, možda imaš tragove krvi u urinu. Posjeti liječnika.
 • Boja tamnijeg piva - ako se nakon popijenih većih količina vode boja ne promijeni, pođi liječniku.
 • Narančasta - vjerojatno dovoljno ne piješ ili si pojela hranu obojenu umjetnim bojama. Ako nisI, pođite liječniku.
 • Zelena ili plava - Ova boja urina može biti posljedica hrane ili lijekova, ali i indicija rijetkih genskih bolesti ili bakterija.

 

 • Default avatar -
  zvjezdica000@gmail.com

  Stil članka je katastrofalan. Autorica se obraća ženama u drugom licu jednine što je po meni odraz nepoštivanja i prema čitateljicama i prema čitateljima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.