Psiha i seks 23. lipnja 2023.

Moguće posljedice seksualnih odnosa tijekom urinarne infekcije?

seks
Foto: Unsplash Bilo bi dobro izbjegavati seks s urinarnom infekcijom, no nije nužno pravilo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koje su posljedice seksa s urinarnom infekcijom, kada je sigurno usputiti se u odnose nakon liječenja infekcije te kako se zaštiti od ponovne infekcije, pročitajte u nastavku.

Infekcije mokraćnog sustava javljaju se kada nepoželjne bakterije uđu u mokraćni sustav i inficiraju ga, što uključuje uretru, mjehur i bubrege. Prema Johns Hopkins Medicine Health Library, takve infekcije su česta pojava i uzrokuju bol u zdjelici i snažan konstantan poriv za mokrenjem kao i osjećaj pečenja prilikom mokrenja. S obzirom na neugodne simptome urinarnih infekcija, možete se zapitati je li sigurno ili čak ugodno imati spolne odnose tijekom liječenja infekcije. Iako nije nužno nesigurno imati odnose dok se borite s urinarnom infekcijom, to može stvoriti dodatne simptome. Dok neki liječnici predlažu da pričekate dok simptomi ne prođu i dok ne dovršite uzimanje antibiotika prije nego što imate seks, drugi smatraju da se u seksu ipak može uživati. Evo što trebate znati prije donošenja te odluke.

Seks s urinarnom infekcijom može pogoršati simptome

Iako je moguće imati spolne odnose s urinarnom infekcijom, možda to ipak nećete htjeti, ovisno o ozbiljnosti svojih simptoma. "Ne mislim da se toliko brinete o sigurnosti, radi se više o udobnosti", rekla je za Health Patricia A. Wallace, dr. med., ginekologinja i urologinja u Providence Mission Hospitalu u okrugu Orange u Kaliforniji.

"Ako imate aktivnu infekciju mokraćnog mjehura, većinu vremena ćete osjećati nelagodu u tom području stoga je izbjegavanje spolnog odnosa vjerojatno najbolja opcija sve dok se situacija ne smiri i osjećate se bolje", dodala je dr. Wallace. Prema CDC-u, infekcija mokraćnog mjehura jedna je od najčešćih vrsta urinarnih infekcija. Ponekad seks može čak i pogoršati simptome, dodala je Felice Gersh, dr. med., ginekologinja i osnivačica Integrative Medical Group of Irvine u Irvineu u Kaliforniji te autorica knjige "PCOS SOS Fertility Fast Track".

"Trenje koje nastaje tijekom spolnih odnosa mogu stvoriti još veću iritaciju", rekla je dr. Gersh. Penetracija može vršiti pritisak na dijelove tijela koje bakterije inficiraju, odnosno na vašu uretru ili mjehur. To može rezultirati povećanom boli i potencijalno duljim vremenom oporavka nego obično. Ti faktori rizika dio su razloga zašto liječnici često preporučuju da pričekate tjedan dana ili neko vrijeme nakon početka liječenja prije nego se upustite u seksualne odnose.

Nove bakterije mogu uzrokovati drugu infekciju

Međutim, postoji još jedan razlog zašto biste se mogli odlučiti preskočiti seks u vrijeme urinarne infekcije, a to su bakterije. Infekcije se razvijaju kada bakterije, često vrste koje se nalaze oko anusa, dospiju u uretru i naseljavaju se negdje duž mokraćnog sustava, navodi američka Nacionalna medicinska knjižnica. I dok postoji nekoliko različitih načina na koje bakterije mogu ući u tijelo, seksualna aktivnost povećava rizik od razvoja urinarnih infekcija, napominje CDC. To znači da postoji šansa, iako mala, da nove bakterije mogu dospjeti u uretru tijekom seksa i uzrokovati drugu infekciju prije nego što prva prođe.

"Možete imati dvije urinarne infekcije istovremeno", rekla je dr. Gersh i dodaje: "Vidjela sam urinske kulture na kojima se pojavilo više organizama odjednom, moguće je. Zato je najbolje zaboraviti na seks tijekom infekcije". Dobra vijest je da takve infekcije nisu zarazne, odnosno da ne možete prenijeti urinarnu infekciju na partnera ako se ipak odlučite na seks.

"Određene bakterije koje dospiju u uretru mogu se prenositi na partera, ali to nisu bakterije koje izazivaju urinarne probleme nego bakterije zaraza koje se prenose spolnim kontaktom", opisala je dr. Wallace. Ipak, iako vaš partner možda nije u opasnosti, mogućnost da seksom unesete nove bakterije u uretru znači da biste trebali pričekati da se potpuno oporavite prije nego se upustite u odnose.

seksualne igračke | Author: Unsplash Foto: Unsplash Jako je važno čistiti seksualne igračke kako se infekcija ne bi vratila

Kada je sigurno imati odnose nakon izlječenja urinarne infekcije?

Liječnici kažu da možete imati odnose nakon urinarne infekcije onda kada završite s antibioticima. "Pravilo koje bi bilo dobro slijediti je pričekati dok završite s antibioticima, ali ne postoji pravilo koje kaže da morate čekati", rekla je dr. Wallace i dodaje: "Većina žena će ipak pričekati dok završe s antibioticima jer ponekad treba tri ili četiri dana da se osjećaju bolje".

Koliko dugo trebate čekati ovisi o tome koliko dugo vaš liječnik želi da uzimate antibiotike. Jednostavni cistitis, običnu infekciju mjehura, antibioticima liječite jedan do pet dana, ovisno o lijeku koji uzimate. Ako imate složeniju infekciju poput infekcije bubrega ili ste trudni, možda ćete trebati uzimati antibiotike do 14 dana.

Simptomi se mogu povući čak i prije nego što završite s antibioticima, ali to ne znači da biste trebali prestati uzimati lijek, upozorava FDA. Inače, lijek možda neće eliminirati sve bakterije, a preostali organizmi mogu postati otporni na antibiotike. To može otežati liječenje budućih infekcija.

Mogu li antibiotici za urinarne infekcije utjecati na kontracepciju?

CDC navodi kako, srećom, antibiotici koje liječnici često propisuju za liječenje urinarnih infekcija neće narušiti efikasnost kontracepciju. Međutim, prema Johns Hopkins Medicine Health Library, spermicid (ili dijafragma koja se koristi s spermicidom) može vas učiniti osjetljivima na pojavu urinarnih infekcija. Ako često obolite od urinarnih infekcija, dobra je ideja razgovarati sa svojim liječnikom o tome može li promjena kontracepcije pomoći u sprječavanju razvoja infekcija.

Kako možete spriječiti razvijanje urinarnih infekcija zbog seksa?

Iako seks može povećati rizik od razvoja urinarnih infekcija, to ne znači da ga morate izbjegavati kako biste spriječili drugu infekciju. Američka Nacionalna medicinska knjižnica navodi neke načine sprječavanja urinarnih infekcija nakon seksa:

  • Mokrenje nakon seksa: Mokraća će pomoći isprati bakterije koje su ušle u uretru tijekom spolnog odnosa.
  • Ispijanje puno vode: Održavanje optimalne hidracije organizma razrjeđuje mokraću i uzrokuje češće mokrenje, omogućavajući tijelu da eliminira bakterije prije nego se nasele blizu mokraćnog sustava.
  • Izbjegavanje ispiranja vagine: Unutarnje ispiranje vagine može poremetiti ravnotežu zdravih bakterija u području vagine i povećati rizik od infekcije. Liječnici također povezuju ispiranje vagine s raznim zdravstvenim problemima, uključujući bakterijsku vaginozu i spolno prenosive infekcije. Također biste trebali izbjegavati sprejeve i pudere koji mogu nadražiti područje vagine.
  • Izbjegavanje prebacivanja s analnog na vaginalni seks: Ovakav seks može omogućiti bakterijama da lakše dospiju do urinarnog trakta i izazovu infekcije, stoga pazite da održavate čistoću bilo kakvih seksualnih pomagala.
  • Brisanje od naprijed prema natrag: Brisanje intimnog područja papirom nakon seksa ili korištenja toaleta uvijek bi trebalo biti od naprijed prema natrag jer inače možete povući bakterije tamo gdje im nije mjesto.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.