Zdravlje Simptomi i pomoć 10. veljače 2023.

Može li sok od brusnica spriječiti urinarnu infekciju?

sok od brusnice
Foto: Pexels Sok od brusnice
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sok od brusnice se već dugo smatra kućnim lijekom za infekcije mokraćnog sustava (IMS). Ali, je li on doista učinkovit to je pitanje za raspravu. Malo je visokokvalitetnih istraživanja o učinkovitosti proizvoda od brusnice na IMS. A dokazi koji postoje o soku od brusnice, posebno za smanjenje rizika od ponovljenih IMS, ograničeni su i proturječni.No, sok od brusnice ne treba otpisati samo tako, a evo i zašto.

Godine 2012. pregled 24 studije ispitao je mogu li brusnice spriječiti infekcije mokraćnog sustava. Prema istraživačima, čini se da sok od brusnice nije značajno utjecao na smanjenje slučajeva infekcija mokraćnog sustava. Ipak, možda ima istine u ideji da brusnice mogu spriječiti UTI (urinary tract infection/ infekcije urinarnog trakta). "Tvar unutar voća koja se zove proantocijanidin  sprječava da se bakterije zalijepe za sluznicu mokraćnog mjehura", rekla je za Health Courtenay Moore, dr. med., urologinja s Wexnerovog medicinskog centra Državnog sveučilišta Ohio. "Stvara sklisku prevlaku u urotelu (tanko tkivo koje oblaže donji urinarni trakt), tako da se bakterije izmokre".

Teoretski, PAC otežava bakterijama zadržavanje dovoljno dugo da stvore infekciju u mjehuru ili drugim mjestima u urinarnom traktu. Neka su istraživanja otkrila da su proizvodi od brusnice jednako učinkoviti u smanjenju tih infekcija kao nisko dozirani antibiotici. Međutim, ključna stvar koju treba zapamtiti o tim otkrićima je da su proizvodi od brusnice, poput dodataka prehrani, bili učinkoviti - ne sok od brusnice. Sam napitak se ne smatra odgovarajućim jer obično nema dovoljno PAC-a da bi napravio značajnu razliku, objasnila je dr. Moore. "Morali biste popiti dvije litre soka od brusnice dnevno da biste unijeli dovoljno aktivnog sastojka", dodala je dr. Moore. Također, mnogi napici soka od brusnice sadrže šećer kako bi se ublažio njihov opor okus. Višak dodanog šećera može nepovoljno utjecati na cjelokupno zdravlje i prehranu.

bol trbuh mjehur Možda te zanima... Upala mjehura: Simptomi, liječenje i najčešći uzroci Zdravlje

Sprječavaju li dodaci prehrani na bazi brusnice infekcije mokraćnog sustava?

Prema recenziji objavljenoj 2017. u Journal of Urology, proizvodi od brusnice značajno smanjuju stopu infekcija mokraćnog sustava. Ali, druga istraživanja na ljudima sklonim infekcijama mokraćnog sustava, kao što su starije odrasle osobe, štićenici domova za starije osobe i oni s ozljedama leđne moždine koje otežavaju kontrolu mjehura, otkrila su da dodaci brusnici ne pomažu u smanjenju stope infekcija. Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo sprječavaju li dodaci prehrani od brusnice infekcije mokraćnog sustava. No, budući da nema dokaza da te tablete uzrokuju štetu, možda ih vrijedi isprobati, osobito ako često imate infekcije mokraćnog sustava.

"Imam puno pacijentica koje kad imaju novog seksualnog partnera uzimaju dodatne količine pripravaka od brusnica i tvrde da tako preveniraju UTI", rekla je Karyn Eilber, dr. med., urologinja u Medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu i osnivačica Glissant. Dr. Moore je preporučila dodatke brusnici, navodeći da nema šteta od uzimanja tih pripravaka. "Nema gastrointestinalne toksičnosti niti rizika od razvijanja bakterijske] otpornosti. Ako možemo spriječiti infekcije korištenjem dodataka, to je svakako bolje nego se dovesti u situaciju da morate uzimati antibiotike", objasnila je dr. Moore.

 
Možda te zanima... Savjeti za žene s ponavljajućim upalama mjehura Zdravlje

Tko bi trebao izbjegavati proizvode od brusnice?

Osobe s bolnim stanjem mjehura koje se naziva intersticijski cistitis trebali bi izbjegavati sok od brusnice jer bi mogao izazvati upalu. Ako uzimate varfarin koji razrjeđuje krv, također biste trebali izbjegavati proizvode od brusnice. Dok su dokazi proturječni, brusnica može pojačati učinke varfarina (snažan antikoagulans, koristi se za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka), što dovodi do više modrica ili krvarenja. A ako imate dijabetes, napitci od brusnice mogu sadržavati puno šećera pa bi uzimanje dodataka prehrani od brusnice moglo biti zdravija opcija.

Zaključak

Prevencija infekcije mokraćnog sustava pijenjem soka od brusnice nije učinkovit način liječenja. Količina PAC-a nije dovoljno visoka, a pokušaj liječenja UTI pijenjem soka od brusnice mogao bi je pogoršati. S druge strane, učinkovitost dodataka prehrani na bazi brusnice u prevenciji infekcija mokraćnog sustava pokazala je različite rezultate. Ipak, kod većine neće uzrokovati štetu. Uz to, uvijek je najbolje provjeriti sa svojim liječnikom prije nego što se odlučite za uzimanje dodataka prehrani kako biste bili sigurni da neće djelovati s drugim lijekovima ili zdravstvenim stanjima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.