Zdravlje Simptomi i pomoć 20. lipnja 2017.

Nutricionistički trikovi kao pomoć kod urinarnih infekcija

Mjehur
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li znala da se s problemom infekcije mokraćnih puteva godišnje bori više od milijun ljudi? Iako se ova neugodna pojava najčešće vrlo učinkovito liječi antibioticima, postoje brojni jednostavni trikovi koje sama možeš svakodnevno primijeniti kod kuće, a pomažu u njenom liječenju i prevenciji.

Infekcije mokraćnih puteva mogu zahvatiti bilo koji dio mokraćnih puteva, uključujući bubrege, mokraćovod, mokraćni mjehur te mokraćni kanal. Crijevne bakterije, poput Escherichiae coli i Staphylococcus saprophyticus, smatraju se najčešćim uzročnicima ove vrste infekcija, no gljivice i virusi također je mogu uzrokovati.

Tipični simptomi infekcije mokraćnih puteva uključuju osjećaj žarenja tijekom mokrenja, učestalo mokrenje, tamnu boju i snažan neugodan miris urina, osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura te bol u zdjelici.

Mokrenje | Author:

Provjeri jesu li tvoji vaginalni mišići slabi ili samo umorni!

Postoji nekoliko jednostavnih prirodnih načina kako da se zaštitiš od ove vrste infekcija, odnosno kako da smanjiš rizik ponovne pojave infekcije, a donosimo ti ih u nastavku.

Pij dovoljno tekućine

Pijenje dovoljne količine tekućine dovodi do češće potrebe za mokrenjem što pomaže u eliminaciji bakterija iz mokraćnih puteva te na taj način smanjuje rizik od pojave infekcija.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Povećaj unos vitamina C

Povećanje unosa vitamina C čini urin kiselijim te stvara nepovoljne uvjete za rast bakterija koje uzrokuju infekciju. Posljedično se tako smanjuje i rizik od infekcija mokraćnih puteva.

sok od brusnice | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Sok od brusnice

Pij nezaslađeni sok od brusnice

Rezultati znanstvenih istraživanja pokazuju kako konzumacija brusnice može smanjiti rizik od infekcija na način da sprječava prianjanje bakterija za stijenku mokraćnih puteva.

Uzimaj probiotike

Istraživanja pokazuju da i probiotici mogu pomoći u prevenciji infekcija mokraćnih puteva, bilo da se uzimaju samostalno ili u kombinaciji s antibioticima.

Isprobaj učinkovite dodatke prehrani

D – manoza, list medvjetke, ekstrakt brusnice ili češnjaka prirodni su dodaci prehrani za koje se pokazalo da mogu spriječiti infekciju, kao i njenu ponovnu pojavu.

Provjeri jesu li tvoji vaginalni mišići slabi ili samo umorni!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.