Psiha i seks Seks i veze 29. prosinca 2021.

Jesi li među onima koje moraju na WC nakon seksa i što to znači?

Vaginalni prištići
Foto: shutterstock Uzroci vaginalnih prištića su različiti, od alergijskih reakcija, preko brijanja, do spolno prenosivih infekcija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svrha mokrenja nakon seksa je smanjiti vjerojatnost razvoja infekcije mokraćnog sustava.

Infekcije mokraćnog sustava nedvojbeno su povezane sa spolnim odnosom. Što se netko više seksa, veća je vjerojatnost da će dobiti ovu infekciju. Infekcije mokraćnog sustava nastale zbog seksualnog odnosa ponekad se nazivaju i "cistitis na medenom mjesecu." Cistitis je inače drugi naziv za upalu mokraćnog mjehura.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih se smatra da je spolni odnos povezan s infekcijom mokraćnog sustava je taj što penetracija može izvršiti pritisak na uretru. To može iritirati mokraćnu cijev ili natjerati bakterije u mokraćnu cijev i prema mokraćnom mjehuru što povećava vjerojatnost infekcije.

Možda te zanima... Ovih 5 stvari nikako ne bi smjela raditi za vrijeme seksa Psiha i seks

Spolna higijena

Jedna studija proučavala je spolne i higijenske čimbenike kako bi se utvrdilo jesu li oni povezani s povećanim rizikom od infekcija mokraćnog sustava. Jedan od takvih čimbenika koji je ispitan je mokrenje ili mokrenje unutar 15 minuta nakon spolnog odnosa što je također poznato kao postkoitalno pražnjenje. Studija je otkrila da mokrenje nakon seksa može smanjiti rizik od dobivanja infekcije mokraćnog sustava, a teorija je da se mokrenjem nakon seksa mogu izbaciti  bakterije iz uretre.

Neke studije nisu pronašle nikakvu vezu između mokrenja nakon seksa i rizika od infekcije mokraćnog sustava. Međutim, nikada se nije pokazalo da je mokrenje problematično. Mokrenje nakon seksa bilo je neutralno ili korisno, a ponekad i vrlo korisno, a također nikada nije povećalo rizik od infekcije.

bol trbuh mjehur Možda te zanima... Upala mjehura: Simptomi, liječenje i najčešći uzroci Zdravlje

Razlika između ženske i muške anatomije

Muškarcima je manje važno mokrenje nakon seksa nego ženama. To je zato što postoje velike razlike između muške i ženske genitalne anatomije. Relativno je rijetko da muškarci dobiju infekcije mokraćnog sustava. Općenito, duža muška uretra znači da je manja vjerojatnost da će bakterije ući u mjehur i uzrokovati problem. Osim toga, uretra penisa, kroz koju muškarci mokre, također je cijev kroz koju ejakuliraju. Stoga, ako muškarac ejakulira tijekom spolnog odnosa, ona se sama prazni. To ne znači da je loša ideja da muškarci mokre nakon seksa, ali vjerojatno je manje korisno nego za žene.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Infekcije mokraćnog sustava nisu zabavne

Ako imaš povijest ponavljajućih infekcija mokraćnog sustava, vjerojatno je vrijedno pokušati saznati mogu li neke relativno jednostavne promjene ponašanja smanjiti njihovu učestalost. Tvoj liječnik također može propisati neke antibiotike koje ćeš koristiti redovito ili ubrzo nakon spolnog odnosa kako bi smanjila rizik od ponovnih infekcija. Iako rezultati nisu potpuno konzistentni, vjerojatno je dobra ideja mokriti nakon seksa. Također je dobra ideja ostati hidratizirana. Pijenje vode nakon seksa još je jedna stvar za koju se pokazalo da smanjuje rizik od infekcija mokraćnog sustava. Zanimljivo je da bi mokrenje prije seksa također moglo pomoći smanjiti rizik. Ako piješ dovoljno vode, možeš mokriti i prije i nakon seksa. Trik je u tome da ne piješ toliko da imaš potrebu mokriti tijekom seksa.

Možda te zanima... Biljni čajevi i mješavine za liječenje upale mjehura Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.