Hrana 28. lipnja 2024.

Ovih 5 zdravih slastica mogu potaknuti metabolizam i otjerati salo s trbuha

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljeto je tu, a tu je i želja za slatkim kornetima i sladoledima, sočnim kolačima s voćem i pitama iz ledenice. Sve su to divne ljetne poslastice, ali ne utječu baš dobro na naše zdravlje i struk.

Za one koji bi željeli uživati u ljetnim poslasticama, ali prakticiraju zdravu prehranu, stručnjaci preporučuju slatke zalogaje koji pospješuju metabolizam i smanjuju želju za hranom. Bogate proteinima, vlaknima i antioksidansima, ove alternative slatkim ljetnim desertima nude jednako zadovoljstvo, ali bez grižnje savjesti, piše New York Post.

Metabolizam se odnosi na složen niz kemijskih reakcija koje se događaju u tijelu kako bi se hrana koju jedemo pretvorila u energiju. Uključuje različite procese, poput razgradnje hranjivih tvari, sintetiziranja proteina i uklanjanja otpada”, objasnila je Sophia Turner, dijetetičarka i suosnivačica SlimEtc-a.

Određene kombinacije hrane pokreću metabolizam, pomažući tijelu, da radi glatko i snažno. Ali zdravo ne mora biti loše i Turner preporučuje sljedeće poslastice.

Možda te zanima... 10 namirnica za doručak koje će vas držati sitima do ručka Hrana

Svježi zrnati sir i ananas

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Svježi sir osigurava proteine, dok je ananas hvaljen zbog svojih protuupalnih svojstava. Svježi sir ima nizak udio masti i visok udio proteina, kombinacija koja čuva mišićnu masu, održava vas sitima tijekom dana i ubrzava metabolizam kroz termički učinak hrane (TEF). To znači da tijelo sagorijeva više kalorija probavljanjem proteina, nego probavljanjem masti i ugljikohidrata.

Kao tropsko voće, ananas sadrži vitamin C i enzim bromelain. Poznat po svojim protuupalnim svojstvima, bromelain također pomaže u apsorpciji hranjivih tvari, probavi i poboljšanoj metaboličkoj funkciji. Poznato je da ananas dobar za miran noćni san i može pomoći u liječenju prehlade.

Možda te zanima... Trenerica otrkila 3 namirnice koje bi mogle sabotirati mršavljenje Dijeta

Zobeni muffini s borovnicama

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Napravljeni na ovaj zdravi način, muffini od borovnice imaju trostruku dobrobit. Zob je složen ugljikohidrat i bogat je topivim vlaknima, pomaže probavi i metabolizmu, dok borovnice unose vlakna i antioksidanse, boreći se protiv oksidativnog stresa u tijelu te podupiru postupno oslobađanje energije.

“Ova slastica kombinira dobrobit cjelovitih žitarica i borovnica bogatih antioksidansima uz dašak slatkoće. Zobeni muffini s borovnicama prepuni su vlakana, vitamina i minerala koji mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, povećati osjećaj sitosti i potaknuti metabolizam”, objašnjava Turner.

mrkva povrće Možda te zanima... 11 najboljih namirnica za starije od 50 godina Hrana

Puding od chia sjemenki s bobičastim voćem

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Chia sjemenke su superhrana, bogate su topivim vlaknima koja usporavaju probavu, potiču osjećaj sitosti i smanjuju apetit. Chia pudinzi su zasitni i izvrsni za zdravlje crijeva i upale. Chia sjemenke bogate su topivim vlaknima, koja podržavaju metaboličko i probavno zdravlje, te omega-3 masnim kiselinama, koje su poznate po svojim protuupalnim svojstvima. Bobičasto voće je bogato antioksidansima i vlaknima, pridonose zdravlju crijeva i pomažu u regulaciji metabolizma.

Možda te zanima... 5 namirnica za gubitak masnih naslaga na trbuhu Hrana

Bademi preliveni crnom čokoladom

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Bademi preliveni tamnom čokoladom dobri su za crijeva i odlična su te zdrava hrskava poslastica. Tamna čokolada sadrži  antioksidanse i flavonoide koji mogu zaštititi vaše stanice od oštećenja, smanjiti upalu i poboljšati cjelokupno zdravlje, dok bademi nude zdrave masti i vlakna koja podržavaju metabolizam i zdravlje crijeva. Osim toga, pokazalo se da konzumacija tamne čokolade prije spavanja poboljšava san.

jaja i avokado tost Možda te zanima... 10 namirnica koje prirodno smanjuju apetit Hrana

Parfe od grčkog jogurta

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Grčki jogurt je izvor proteina i sadrži snažnu količinu i probiotika koji dobro djeluju na mišiće, pomažu vam da dulje ostanete siti, poboljšavaju probavu i potiču rad metabolizma. Zajedno s bobičastim voćem bogatim antioksidansima, vlaknima i masnoćama korisnim za srce koje se nalaze u mnogim orašastim plodovima, ovaj parfe je moćan zalogaj. Dodajte granolu s niskim udjelom šećera za bolju teksturu i zasitniji obrok.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.