Hrana Analizirali smo 07. srpnja 2021.

Je li ananas dobar za mršavljenje? Sladak je, ali sadrži bromelain

Foto: shutterstock Jedna šalica ananasa ima samo 82 kalorije, a sadrži mnogo korisnih fitokemikalija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ananas je omiljeno tropsko voće i izvor brojnih korisnih nutrijenata koji nam mogu pomoći u gubitku kilograma no je li uistinu čarobni sastojak koji kilograme topi preko noći.

Voće i povrće nezaobilazni su dio zdrave prehrane no postoje pojedine vrste koje se posebno ističu svojim jedinstvenim kemijskim sastavom. Jedan od njih je ananas. Ananas je tropska biljka koja je u naše krajeve došla iz Južne Amerike, a nedavno se na društvenim mrežama proširila teorija da nam ananas može pomoći u samo tri dana izgubiti čak pet kilograma. Djeluje li ta ideja ipak previše dobro da bi bila istinita?

Što ananas čini odličnim obrokom

Ananas je ne samo ukusan i sočan, nego sadrži i mnoštvo korisnih fitokemikalija. Osim vitamina C i mnoštva minerala poput mangana i bakra, sadrži i snažne antioksidanse poznate kao flavonoidi. Istraživanja su pokazala kako takvi antioksidansi štite stanice od oksidativnog stresa koji je povezan s kroničnim upalnim stanjima i smanjenim imunitetom. 

Ananas se od ostalog voća razlikuje i po tome što sadrži bromelain. Bromelain je proteolitički enzim, što znači da razgrađuje duge lance proteina na jednostavnije podjedinice zvane aminokiseline. Jednom kada se proteini razgrade na nešto manje čestice, istraživanja su pokazala da se ne samo poboljšava njihova apsorpcija u organizmu, nego nam pomažu i da brže sagorijevamo masti

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Redovna konzumacija ananasa može nam pomoći sagorjeti kilograme, ali rezultati neće doći preko noći

Tako sladak, a tako zdrav

Iako ananas prema podacima USDA na 165 grama ima čak 21 gram ugljikohidrata, ukupno sadrži samo 82 kalorije. To ga čini idealnim desertom za sve one koji žele izgubiti koji kilogram i drže se podalje od kolača i drugih slastica. Važno je samo napomenuti da s konzumacijom ipak ne trebamo pretjerati. Jedna šalica kockica ananasa dnevno dovoljna je da nam zadovolji potrebu za slatkišima i nahrani organizam nutrijentima ovog tropskog voća.

Može li nam ananas pomoći da izgubimo kilograme preko noći?

Vratimo se sada na viralni trend koji je na TikToku pokrenula @catcasas. Ona pak tvrdi da je u tri dana konzumiranja samo ananasa za doručak, ručak i večeru (uz pokoji zalogaj piletine) izgubila čak pet kilograma. Stručnjacima je ovaj savjet malo sumnjiv pa je tako autorica knjige "The Small Change Diet" Keri Gans za Woman's Health rekla kako ne vidi očitu povezanost između ananasa i tako rapidnog gubitka kilograma. 

Možda te zanima... Šest jednostavnih napitaka za ravan trbuh Dijeta

Gans je dodala kako je svako voće dobro u borbi s kilogramima, a da je važno paziti na veličinu porcije. Ananas je nešto slađe voće, ali je zato odlično kao zamjena za desert. Svojstvo ananasa da razgrađuje proteine pomoći će ti u dugoročnom gubitku kilograma, ali rezultati neće biti vidljivi za samo tri dana.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ananas trebamo jesti uz hranu bogatu proteinima kao što su sir ili bademi

Kako je najbolje jesti ananas?

Sada kada znamo da nam ananas kilograme neće otopiti preko noći, moramo znati i kako ga najbolje konzumirati kako bi iskoristili sve blagodati koje nudi. Stručnjakinja Vanessa Rissetto, osnivačica Culina Health u New Yorku, za Woman's Health savjetuje da ananas kombiniramo s namirnicama bogatim proteinima i zdravim mastima, kao što su svježi sir i bademi. Navodi kako takva kombinacija stabilizira razinu šećera u krvi što te dulje čini sitom. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.