Hrana 18. rujna 2023.

Zrnati ili svježi sir: Kojem dati prednost, ako želite biti fit?

Foto: Pexels Svježi sir bogat je vitaminima i mineralima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bilo da se radi o zrnatom ili svježem siru, ovaj nemasni mliječni proizvod zadržao je reputaciju "dijetne hrane". Inače je dobar izvor proteina i može se koristiti kao zamjena za manje hranjive sastojke u mnogim receptima. Petra Sliško, mag. nutricionizma voditeljica Kliničko-nutricionističke ambulante u Croatia poliklinici objasnila je prednsoti zrnatog i svježeg sira.

Postoje razne vrste svježeg sira, a među poznatijima su zrnati i svježi sir. Ono po čemu se razlikuju je način pripreme, ali su njihove energetske i nutritivne vrijednosti slične. Tako se svježi sir dobiva od obranog mlijeka, dok se u zrnati sir dodaje kremasta mješavina, odnosno vrhnje. Isto tako postoje i razlike u udjelu masti u mlijeku koje se kiselilo, no svi ti udjeli masti se kreću od 1,5 do 5 g na 100 g sira tako da su i ove opcije sa 5 g masti na 100 g i dalje niskomasne u odnosu na npr. polutvrde ili tvrde sireve. Upravo zbog toga ove vrste svježih sireva koriste mnogi koji žele povećati unos proteina i paziti na svoju liniju jer duže ostaju siti. Jedno istraživanje je čak pokazalo da svježi sir potiče sličan osjećaj sitosti kao i jaja. 

Zrnati sir

Osim u način dobivanja, zrnati sir se od svježeg sira razlikuje i u teksturi na što upućuje i njegov naziv. U samo 100 grama, zrnati sir sadrži:

  • 2,2 grama masti
  • 1,4 grama zasićenih masnih kiselina
  • 3,1 gram ugljikohidrata
  • 3,1 gram šećera
  • 12 grama bjelančevina 
  • 0,6 grama soli. 

Osim velikog udjela proteina i samo 80 kalorija (u 100 grama), zrnati sir je bogat i vitaminima A i B koji su važni za kožu i imunitet, odnosno energiju. Također je bogat i kacijem, a odličan je i za dijabetičare zbog svojih zdravih masnih kiselina, odnosno transpalmitoleinske kiseline. Prema istraživanju Harvada, veća razina te kiseline u krvi može smanjiti šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. Važna komponenata zrnatog sira je i protein kazein zbog kojeg ćete se brže osjećati sito i koji pomaže u oporavku mišića, a tu si i aminokiseline koje pomažu u izgradnji proteina. 

Možda te zanima... Vrste sira koje smiješ jesti čak i ako si intolerantna na laktozu Hrana

Svježi sir

U 100 grama svježeg sira, mogu se naći:

  • 5 grama masti
  • 3,2 grama zasićenih masnih kiselina
  • 3 grama ugljikohidrata 
  • 3 grama šećera
  • 12 g proteina
  • 0,2 grama soli.

U odnosu na zrnati sir, svježi sir ima nešto više kalorija, odnsno 101 kaloriju (u 100 grama). Što se tiče udjela proteina svežeg sira, Petra Sliško, mag. nutricionizma voditeljica Kliničko-nutricionističke ambulante u Croatia poliklinici napominje da je on "nešto niži i iznosi 13 %, dok se kod tvrdih sireva poput parmezana taj udio penje na 38 %". Ipak, to ne umanjuje njegovu vrijednost jer je također bogat vitaminima i mineralima koji su neophodni za zdravlje kostiju, energetski metabolizam i stvaranje crvenih krvnih stanica prenosi Verywellhealth. "Svježi sir također može doprinijeti dnevnom unosu kalcija (130 mg na 100 g sira), ali i kalija, vitamina B12, biotina i vitamina B2", objašnjava Sliško.

Također ima nizak udio zasićenih masti koji je "gotovo četiri puta manji u odnosu na feta ili mozzarella sir te čak sedam puta manji u odnosu na tvrde sireve", dodaje Sliško. Ipak, svježi sir sadrži nešto više laktoze. Unatoč tome, nutricionistica objašnjava da "to ne mora nužno biti prepreka za osobe koje su intolerantne na laktozu jer se manje količine fermentiranih mliječnih proizvoda uglavnom dobro podnose. Tome u prilog ide i činjenica da fermentirani mliječni proizvodi sadrže probiotičke bakterije koje proizvode ili povećavaju aktivnost enzima koji razgrađuje laktozu". 

Kao i zrnati, svježi sir može biti dobra alternativa drugim sirevima za osobe s dijabetesom tipa 2 jer, prema WebMD-u, može pomoći kontrolirati šećer u krvi. Svježi sir također je izvrstan izvor selena, esencijalnog minerala koji igra važnu ulogu u radu štitnjače, a isto kao i zrnati sir sadži kazein. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels Svježi sir može se koristiti i za slatka i slana jela

Zrnati i svježi sir u raznim kombinacijama

Svježi sir može koristiti "kao zamjena za bilo koji recept koji zahtijeva majonezu, kiselo vrhnje ili vrhnje za kuhanje", objašnjava nutricionistica Lily Lam Verywellhealth. Također je odličan sastojak za kremaste preljeve za salate i umake za tjesteninu. "U gastronomskom smislu, ima širi spektar primjene pa može biti sastojak slatkih i slanih jela. Nutritivno bogati primjeri su: kolač od mrkve, zobi, meda i indijskih oraščića s kremom od svježeg sira i cimeta i integralni tost sa svježim sirom i kurkumom, avokadom, lososom i začinskim biljem", dodaje Sliško. Zrnati sir se također može koristiti kao dresing za salatu, u smoothiejima ili voćnim salatama.

Mozz-Uspr Možda te zanima... Mozzarella-izvor kalcija i vitamina B12 Hrana

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.