Hrana Hrana kao lijek 08. veljače 2018.

Vrste sira koje smiješ jesti čak i ako si intolerantna na laktozu

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Možda imaš ovaj problem od rođenja ili ti se razvio nekad tijekom života, ali u svakom slučaju intolerancija na laktozu nije nimalo ugodna. Osim što ne možeš uživati u željenim mliječnim proizvodima, imaš osjećaj kao da te vlastito tijelo izdalo i ogradilo od užitka koji nosi hrana.

Iako mnogi ne mogu probaviti ovaj nesnosni disaharid, ne znači da se moraju i zauvijek oprostiti od sira. Voliš li ovu okusom punu namirnica koja se savršeno slaže uz vino, orašide i neko voće, a misliš da bi ti proizvela zdravstvene probleme, probaj sljedeće vrsta sira koje ti ne bi smjele utjecati na probavu, makar i bila intolerantna na laktozu, preporučuje Insider.

Cheddar

Zvijezda sireva, ovaj popularni izrazito žuti sir strašno je aromatičan i može se kombinirati uz skoro sve. Što je stariji, to će imati manje laktoze u sebi, tako da posegni za onima koji duže stoje na policama. 

Tribina_Video222 Možda te zanima... Što jesti uz netoleranciju na laktozu? Zdravlje Dor-Uspr_2 Možda te zanima... Detoks dan bez glutena i laktoze Hrana

Gruyère

Sofisticiran izbor za sve one koji si žele začiniti večer s malo voćno - orašaste arome ovog švicarskog sira, a da ne budu u strahu da će im 'rasturiti' crijeva. 

Parmigiano - Reggiano

Najfiniji suputnik tjestenine, rižota ili kao grickalica uz crveno vino, ovaj talijanski sir također je lagan za crijeva, kao i većina njegovih verzija. Radi se od mlijeka krava koje se hrane samo travom i sijenom, tvrde je teksture i pikantnog okusa

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Biraj sir s niskim udjelom masnoća Švicarski sir

Rupičasta senzacija blagog i slatkastog švicarskog sira ugodna je skoro svakom nepcu. Što su veće rupice u njemu, to je on okusom jači, ali i dalje dobar odabir za sve koji su intolerantni. 

Plavi sir

Nekima se ovakve vrste sira čine odbojnima zbog plijesni koja ih obavija, no pravim poznavateljima ovaj sir drži vrh ljestvice mliječnih 'perverzija'. Polumekani plavi pljesnivi sir nije za one koji su ekstremno intolerantni na laktozu, ali će biti sasvim dobar za blaže slučajeve.

Bojiš li se njegovog izgleda, zanemari vanjštinu i upusti se u njegove arome koje 'vuku' na maslac.

Preuzmi ovdje i cijeli jelovnik za netoleranciju na laktozu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.