Hrana 06. studenoga 2015.

Detoks dan bez glutena i laktoze

Dor-Uspr_2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kao što postoji inicijativa 'dan bez mesa', uistinu bi valjalo razmisliti o uvođenju dana bez laktoze i glutena u našoj prehrani. U svojoj prehrani trebalo bi povremeno izbjegavati laktozu i gluten koji nerijetko aktiviraju autoimune procese u organizmu. 'Dan bez glutena i laktoze' bio bi odlična detoksikacija organizma

Nemogućnost probavljanja laktoze

Intolerancija na laktozu je nemogućnost probavljanja laktoze. U crijevu se laktoza treba razgraditi pomoću enzima laktaze. Ljudi s intolerancijom na laktozu ne proizvode dovoljno laktaze te nerazgrađena laktoza ostaje u crijevu i uzrokuje tegobe u probavnom sustavu, proljev i nadutost. Jednostavan način za rješavanje ovog problema je izbaciti mlijeko i mliječne proizvode iz prehrane i zamijeniti ih alternativama poput biljnih napitaka. 

Da bi se proizvelo kravlje mlijeko bez laktoze, ono se mora preraditi da bi se uklonila ili razgradila laktoza. To se radi pomoću enzima (laktaze) ili putem mehaničke obrade. Međutim, i nakon ovih procesa, uvijek ostaje određena količina laktoze u mlijeku koja može smetati osjetljivim ljudima. Dobra vijest je da ne samo soja, već svi sastojci na biljnoj bazi, poput badema, riže, zobi i lješnjaka te svi napitci od njih napravljeni, prirodno ne sadrže laktozu. Zato pružaju zajamčen način izbjegavanja tegoba ili simptoma u slučaju intolerancije ili osjetljivosti na laktozu. Ako želiš uživati u napicima bogatim vitaminima i mineralima, predlažemo ti ukusne bilje napitke koji ne sadrže laktozu.

Eliminacijska prehrana

Sto posto bezglutenska prehrana za sada je jedini lijek oboljelima od celijakije. Osobe koje su preosjetljive na gluten, nisu dužne slijediti 100 posto bezglutensku prehranu, no uvođenjem prvo eliminacijske prehrane, a potom i potpune bezglutenske prehrane, nakon savjetovanja sa stručnjakom nutricionistom, počinju se osjećati subjektivno i objektivno bolje te takvu pretežito 100 posto bezglutensku prehranu slijede većinu vremena, jer osjećaju poboljšanje i nestanak simptoma.

Prehrana bez glutena uistinu jest i ukusna; žitarice bez glutena omogućavaju razne kulinarske kombinacije, a također sami bezglutenski proizvodi odličnog su okusa i organoleptičkih svojstava, tako da je prehrana bez glutena uistinu i zdrava i uravnotežena, budući da gluten nije neizostavan za našu prehranu. Postoji čitav niz namirnica poput svježeg voća i povrća, ulja, neprerađenog mesa, krumpira koje prirodno ne sadrže gluten.

Zašto bi svi povremeno mogli isprobati prehranu bez laktoze i glutena?

Kao što postoji inicijativa 'dan bez mesa', uistinu bi valjalo razmisliti o uvođenju dana bez laktoze i glutena u našoj prehrani. Ne samo da se time solidariziramo s oboljelim osobama, već u svojoj prehrani izbjegavamo laktozu i gluten koji nerijetko aktiviraju autoimune procese u organizmu i na taj način doprinosimo detoksikaciji organizma, prije svega naše prehrane. Stoga, provodiš li povremeno zdravu detoksikaciju, ne zaboravi izostaviti i laktozu i gluten. Svakako pri tome ipak trebaš imati na umu da, kao i uvijek, naša prehrana mora biti i raznolika i raznovrsna. Kako bi na takvoj detoks dijeti dobila sve vitamine i minerale posegni za nutritivno bogatim biljnim napicima koji ne sadrže laktozu i gluten.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.