Zdravlje 29. travnja 2014.

Što jesti uz netoleranciju na laktozu?

Tribina_Video222
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetlana Vidović je prve probavne tegobe nakon konzumacije mlijeka osjetila prije 11 godina i otada je netolerantna na laktozu. U video prilogu s tribine 'Netolerancija na laktozu' pojašnjava uz koje namirnice, unatoč netoleranciji na mliječni šećer, uspijeva svakodnevno uravnotežiti svoju prehranu i zdravo se hraniti

DNK testiranje na netoleranciju na laktozu

Prof. dr. sc. Željko Krznarić, internist gastroenterolog i hepatolog, predstojnik Centra za kliničku prehranu na Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb u prilogu objašnjava kako se može dijagnosticirati netolerancija na laktozu te koji su to ključni simptomi koji ukazuju na ovaj problem. ''Svaki treći bolesnik koji misli da ima netoleranciju na laktozu u biti je nema. Osim uz empirijsku dijagnozu do koje se dolazi iz iskaza bolesnika, često se pribjegava i određenim testovima.''

Sladoled i čokoladno mlijeko bogati laktozom

''Svježi i feta sir imaju viši udio laktoze za razliku od zrelijih i odstajalih sireva'', pojašnjava dipl. ing. Mirja Jošić, nutricionistica iz Vitaminoteke. Saznaj u prilogu u kojim još namirnicama možeš pronaći laktozu te kako se s ovom tegobom godinama nosi Svjetlana Vidović.

Doznaj ovdje kako je bilo na tribini.

Sve o netoleranciji na laktozu saznaj u novom specijalu 'Netolerancija na laktozu'.

Video snimio i montirao: Davor Batisweiler

Netolerancija na laktozu najčešći je poremećaj vezan za konzumaciju mlijeka u adolescenciji i odrasloj dobi. Kod osoba koje ne mogu probaviti mliječni šećer laktozu nakon konzumiranja mlijeka javljaju se probavne tegobe. Međutim, te osobe se ne moraju u potpunosti odreći mlijeka i mliječnih proizvoda već mogu koristiti one sa smanjenim udjelom laktoze u kojima je ona razgrađena na jednostavnije šećere koji ih čine lako probavljivima. Za više informacija o netoleranciji na laktozu te savjetima za pravilnu i uravnoteženu prehranu osoba koje teže podnose laktozu posjeti www.netolerancijanalaktozu.hr. Svakog utorka prof. dr. sc. Željko Krznarić, internist gastroenterolog i hepatolog, predstojnik Centra za kliničku prehranu na Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb savjetuje i odgovara na pitanja vezana uz problem netolerancije na laktozu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.