Hrana 15. kolovoza 2023.

10 namirnica za doručak koje će vas držati sitima do ručka

Foto: Pexels Zobene pahuljice, bobičasto voće i jogurt samo su neke od njih
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ove namirnice osigurat će da za doručak dobijete dovoljno energije i hranjivih tvari koje će vas držati sitima preko dana.

Sljedeći put kad ustanete i odete iz stana bez doručka sjetite se ovoga: preskakanje tog ključnog obroka može rezultirati prejedanjem kasnije tijekom dana. Doručak je iznimno važan obrok koji će vam dati energiju i zadovoljiti apetit. Zato želite doručak pun proteina i vlakana, ali i zdravih ugljikohidrata.

Zobene pahuljice

Ovaj doručak bogat je zdravim ugljikohidratima. Zob sadrži beta-glukan, vrstu vlakana koja su dobra za snižavanja kolesterola kada se redovito konzumiraju. Također, bogata je i omega-3 masnim kiselinama, folatima i kalijem.

zobena kaša Možda te zanima... Recepti za zobene kaše koje sadrže sve što ti treba za prvi dio dana Hrana

Kako bi zobene pahuljice bile ukusne dodajte im bananu ili ju možete skuhati u isto vrijeme kada kuhate i zob, zatim staviti malo cimeta, a ako želite ekstra slatkoću dodajte malo meda ili maslac od kikirikija ili badema.

 | Author: Getty Images Foto: Getty Images

Grčki jogurt

Jogurt (posebno grčki) može biti izvrstan izvor proteina.Ovaj kremasti jogurt pun je kalija i bjelančevina i zbog njega ćete se osjećati sitima cijeloga jutra. Odaberite natur grčki jogurt i nadjenite ga raznim voćem.

Grejp

Grejp je na listu zdravoga doručka došao zbog činjenice da ima blagotvoran učinak na razinu šećera u krvi. On je hidratizirajuć te je pun antioksidansa koji će ojačati imunitet.

Možda te zanima... Napitak od grejpa i octa topi masne naslage i čisti jetru Hrana

Banane

Niti jedno voće za doručak ne može dostići popularnost koju ima banana. Ona je izvor zdravih ugljikohidrata i zbog nje se duže vrijeme osjećate sitima. Možete ju pojesti samu, nasjeckati ju u žitarice, napraviti smoothie, ispeći palačinke od banane i još mnogo, mnogo stvari možete napraviti s bananom i upravo zato znamo da vam nikada neće dosaditi.

Možda te zanima... 8 fenomenalnih načina kako iskoristiti koru banane Eko

Jaja

Iako su jaja namirnica koja je često pod upitnikom zbog kolesterola, nova istraživanja pokazala su da ne trebaju biti. Prije se smatralo da ne treba pretjerivati s jajima zbog kolesterola koji sadrži žumanjak, ali nova istraživanja pokazala su da kolesterol iz hrane ima manji utjecaj na kolesterol u krvi nego što se prije smatralo. Zato, bez brige možete na dan "razbiti" dva jaja i slasno uživati u njima. Dobar tek!

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 

Trbušni mišići ovise o genetici Možda te zanima... Zašto su jaja tako dobra za mršavljenje? Dijeta

Maslac od badema

Ako ste u zadnje vrijeme odlučili promijeniti svoju prehranu na vegetarijansku ili čak vegansku ili jednostavno ne jedete jaja i mliječne proizvode, maslac od badema odličan je izvor bjelančevina za vas. Najfiniji je kada ga namažete na bananu ili na komad jabuke.

Bobičasto voće

Jagode, borovnice, maline i ostalo bobičasto voće, bilo zamrznuto ili svježe, donosi puno antioksidansa. Neke studije su sugerirale kako konzumacija borovnica može povećati mnogo toga, pamćenje i motoričke sposobnosti, pa čak i krvni tlak i metabolizam. Za srce su odlične jagode. Jedna šaka jagoda sadrži preporučeni dnevni unos C vitamina te folnu kiselinu i vlakna.

 | Author: Getty Images Foto: Getty Images

Kava i čaj

Ispijanje kave povezano je s manjim rizikom od nekoliko bolesti poput dijabetesa i raka prostate. Istraživači smatraju da je kombinacija kofeina i antioksidansa odgovorna za navedene zdravstvene prednosti. Naravno, ako u kavu stavite šlag i šećer potencijalno ćete izbrisati njene dobrobiti.

Ako ne pijete kavu, onda je čaj izvrsna alternativa jer će vas hidratizirati više nego kava, a čajevi također sadrže antioksidanse. Istraživači smatraju da ispijanje pet šalica čaja dnevno može pomoći ljudskom metabolizmu u pravilnom funkcioniranju i mršavljenju.

Kivi

Kivi je pun hranjivih sastojaka i vitamina. Također je dobar izvor kalija i sadrži ga više nego što ga imaju banane. Sadrži i veliku količinu folata i cinka, fitonutrijente poput luteina i vitamin K. Koža kivija, kao i meso, sadrži visoku koncentraciju hranjivih tvari, posebno vlakana i vitamina E.

Možda te zanima... Kivi - tko ga smije jesti, a tko ne Hrana

Sok od naranče i brusnice

Sok od naranče klasično je piće za doručak i jedno od najboljih. Naravno, ne govorimo o soku od naranče kupljenom u trgovini u tetrapaku koji u sebi ima razna bojila i šećere. Govorimo o svježe ocijeđenom soku bez dodatnih zaslađivača, koji uostalom, njemu nisu ni potrebni. Sok od brusnice može pomoći u ograničavanju rasta bakterija, a najpoznatiji je po suzbijanju infekcija mokraćnih puteva. On također potiče zdravlje kardiovaskularnog sustava.