Eko 19. studenoga 2019.

8 fenomenalnih načina kako iskoristiti koru banane

Foto: Thinkstock Banana
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U bananama možeš pronaći sve hranjive tvari koje su ključne za tvoj organizam, poput kalija, vitamina B6, vlakana i vitamina C. One snižavaju krvni tlak, zaustavljaju starenje, preveniraju karcinom, a sada nakon što ih pojedeš, možeš iskoristiti i njihovu koru.

Do sada si već vjerojatno isprobala mnoštvo različitih sredstava za čišćenje, a neka od njih možda su i prirodna. Soda bikarbona, ocat i limun možda su se već našli na tvojem popisu, a na njega sada možeš dodati i koru banane.

Ono što najčešće radiš s korom banane jest da ju baciš u otpad, po mogućnosti biootpad. No, postoji mnogo praktičnih stvari koje možeš učiniti s korom banane, a mi ti u nastavku teksta donosimo nekoliko njih.

Čišćenje srebrnine

Kada tvoje srebro počne gubiti svoj sjaj i počinje tamniti pokušaj ga oživjeti korom banane. Unutrašnjost bananine kore sadrži kalij koji pomaže u čišćenju metalnih predmeta, prenosi Bright Side. Probaj koru banane samo trljati po srebrnini, no možeš koristiti i blender i napraviti smjesu od bananinih kora koju zatim naneseš na srebrninu, također protrljaš i zatim ispereš pod mlazom vode i srebrninu osušiš krpom.

Možda te zanima... Bananama prijeti izumiranje, Kolumbija proglasila izvanredno stanje! Eko

Vraćanje sjaja koži

Ako tvoje kožne cipele trebaju malo sjaja, unutarnjom stranom kore banane ih protrljaj i zatim obriši mekom krpom. To možeš raditi i na kožnim jaknama i torbama. Kalij će se apsorbirati u kožni predmet i smanjiti tragove oštećenja.

Mrlje od tinte

Ako kod kuće imaš znatiželjnoga mališana koji je prolio tintu ili kemijskim olovkama prošao po zidu ili namještaju jednostavnim trljanjem unutarnje strane kore banane magično ćeš ih maknuti.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Drveni namještaj

Iako možda nemaš mrlja po svojem drvenom namještaju, svejedno nakon što pojedeš bananu njenom korom prođi po njemu. Nakon toga uzmi vlažnu krpu te ponovno prijeđi po njemu i podari mu novi sjaj.

Piling za kožu

Koža banane sadrži C i E vitamin, kalij, cink, željezo i mangan, ali i lutein i karotenoide. Sve te navedene hranjive tvari mogu smanjiti upalu kože i izbijanje akni. Zato, kada se ujutro probudiš i pojedeš bananu za doručak ili ju staviti u svoj smoothie, iskoristi njenu koru. Prođi njome po licu i ostavi da djeluje 5 minuta. Nakon toga isperi lice.

Izbjeljivanje zubi

Već si sigurno zapamtila da je kora banane, pogotovo ona zrele banane, bogata kalijem, a upravo on može pomoći u smanjenju žutih mrlja na zubima koje se pojavljuju kao rezultat ispijanja određenih pića, poput kave i čaja, ali i konzumiranjem određene hrane kao što su borovnice i maline. Kako bi probala stati tome na kraj, uzmi unutarnji dio kore banane i protrljaj po zubima. Ostavi 2 minute i zatim isperi. Probaj ponavljati svakoga dana.

Kosa1_1 Možda te zanima... Suhu kosu "nahrani" bananama i spriječi njezino pucanje Ljepota i relax

Skuhaj čaj

Postoji nekoliko načina kako napraviti čaj od banane, prenosi Today. Probaj skuhati jednu, opranu i zrelu koru banane. Preli ju s vodom i pusti da kipi 10 minuta. Zatim procijedi tekućinu te dodaj mlijeko ili šećer. Čaj možeš napraviti i od cijele banane. prvo ju operi, zatim odreži krajeve i dodaj u lončić pun vode. Vode mora biti dovoljno da prekrije cijelu bananu te mora kipjeti 10 minuta. Također procijedi, a u dobivenu tekućinu dodaj mlijeko ili zaslađivač po želji.

Listovi biljaka

Lišće tvojih zelenih biljaka često bude prekriveno prašinom. Pogotovo za vrijeme hladnijega vremena kada počnemo grijati stanove i kuće. Sjaj im možeš vratiti tako da ih premažeš unutrašnjim dijelom kore banane. To će tvojim biljkama dati i hranjive tvari.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.