Pored energije i goriva za cijeli dan koje ti daje jutarnja zobena kaša, možeš kroz nju unijeti i brojne zdrave nutrijente ako ju oplemeniš pravim sastojcima. Evo nekoliko verzija za optimalnu količinu energije u jednoj zdjelici zdravlja.
Zobena kaša s borovnicama i jabukom
Sastojci:
- šalica sitnih zobenih pahuljica
- prstohvat soli
- 1 jabuka
- borovnice
- chia sjemenke
- hrskave žitne pahuljice
- cimet
Priprema:
- U kipuću vodu dodaj šalicu zobenih pahuljica i prstohvat soli kako bi izvukla slatkoću iz žitarica te ostavi da prokuha oko 1 min.
- Nakon toga dodaj sitno naribanu jabuku, borovnice, chia sjemenke, hrskave žitne pahuljice (bez šećera) i malo cimeta te sve dobro promiješaj.
Zobena kaša s kruškama
Sastojci:
- 1 šalica mlijeka (može i biljno)
- 3 žlice vode
- 2 žličice meda
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1 kruška
- 1/2 žličice cimeta
- orašasti plodovi ili suho voće za ukras
Priprema:
- U posudu ulij med, mlijeko, vodu pa pusti da zakuha uz stalno miješanje.
- Smanji vatru i dodaj zobene pahuljice. Dobro promiješaj da se sastojci povežu. Kuhaj tako 5 minuta, a kad smjesa postane gusta, makni s vatre.
- Dodaj krušku i cimet te dobro promiješaj.
- Ukrasi orašastim plodovima ili sušenim voćem.
Zobena kaša od rogača i lješnjaka
Sastojci:
- 4 žlice zobenih pahuljica
- 2 dl zobenog mlijeka
- 1 žlica mljevenog rogača
- 1 žličica gorkog kakaa
- šaka preprženih lješnjaka
- pola žličice psyllium ljuskica
Priprema:
- Zakuhaj zobeno mlijeko, dodaj zobene pahuljice i kratko ih prokuhaj.
- Umiješaj kakao i žlicu mljevenog rogača. Prokuha još minutu i na kraju umiješati psyllium ljuskice.
- Lješnjake usitni u mlincu kavu ili blenderu i pospi preko tople kaše. Možeš dodatno ukrasiti kockicama crne čokolade i cijelim lješnjacima za hrskaviju verziju.
Namirnice za recept naručite u fitness.com.hr webshopu!