U borbi protiv masnog tkiva tradicionalno se koriste grejp i ocat. Naringenin, antioksidans koji se nalazi u grejpu i citrusnom voću, potiče jetru na razgradnju masti i istovremeno povećava osjetljivost na inzulin, objavio je tim znanstvenika iz Jeruzalema i SAD-a.
U istraživanju objavljenom 2010. godine u časopisu Plos One otkriveno je kako naringenin poticanjem jetre na razgradnju masnih kiselina zapravo stvara uvjete u organizmu sličnim postu. Naime, čini se kako taj antioksidans imitira djelovanje lijekova koji se koriste u svrhu snižavanja masnoća i šećera u krvi nudeći prednosti oba lijeka.
Rezultati ove studije ukazuju kako grejp opravdano nosi titulu čistača jetre zahvaljujući naringeninu, nositelju gorkog okusa za kojeg su i ranija istraživanja potvrdila kako ima sposobnost sniziti kolesterol i olakšati simptome dijabetesa.
Sastojci za 1 napitak:
- 2 žlice jabučnog octa,
- 1 crveni grejp,
- 1 naranča,
- 1/4 žličice cimeta
Priprema: Naranču i grejp iscijediti te dodati cimet i ocat. Napitak dobro promućkati u shakeru ili teglici s poklopcem kako bi se svi sastojci dobro promiješali.