Orašasti plodovi, zbog svog udjela masnoća, izazivaju dulji osjećaj sitosti i na taj način mogu pomoći pri gubitku suvišnih kilograma. Poželjno ih je jesti u međuobrocima, s voćem, a nutricionistica Nataša Šoštarić, dipl. ing. preh. tehn. preoporučuje kako izdržati glad između glavnih obroka i spriječiti prejedanje.
Nisu svi za dijetu
Makadamija i pekan orasi imaju najviši udio masnoća i kalorija, pa ih je tijekom dijete preporučljivo konzumirati u manjim količinama ili odabrati orašaste plodove s nižom kalorijskom vrijednošću. Najbolji izbor za dijetu su bademi.
Orašasti plodovi jačaju imunitet
Bademi su bogati vitaminom E, snažnim antioksidansom koji pomaže u borbi protiv upala, raka pluća i smanjenja kognitivnih funkcija. Brazilski oraščići posebno su korisni za muškarce jer sadrže selen, mineral koji pomaže u zaštiti od raka prostate.
-
Orasi su najbogatiji izvor alfa-linolenske kiseline, vrste omega-3 masnih kiselina, što ih čini izvrsnim za zdravlje srca i pravilan rad mozga.
-
Bademi imaju najmanje kalorija među orašastim plodovima i obiluju vitaminom E, jednim od najmoćnijih antioksidansa. Doprinose zdravlju kostiju, poboljšavaju pamćenje i pomažu u regulaciji probave.
-
Brazilski oraščići bogati su selenom, mineralom s protuupalnim djelovanjem koji štiti srce od oksidativnih oštećenja i smanjuje rizik od raka prostate, no važno ih je konzumirati u umjerenim količinama.
-
Kikiriki je odličan izvor vitamina B skupine, koji podržavaju metabolizam i oslobađanje energije. Posebno je koristan za trudnice jer pomaže u zaštiti nerođene bebe od različitih oštećenja.
-
Lješnjaci sadrže magnezij i fosfor, koji pridonose opuštanju mišića i jačanju kostiju, te bakar i mangan, esencijalne minerale za zdravlje koštanog sustava. Još savjeta nutricionista potražite na 24sata.