Hrana 14. srpnja 2025.

Ove 4 namirnice mogu uzrokovati neugodan tjelesni miris

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Teme poput "mirisa starijih osoba" i "Ozempic mirisa" nedavno su postale viralne na društvenim mrežama, potaknuvši raspravu o tome kako naša tijela stvaraju mirise – i koliko prehrana u tome ima ulogu.

Mnoge namirnice (i ne samo češnjak) mogu utjecati na to kako netko miriše — no stručnjaci kažu da se ti učinci mogu ublažiti pravilnim prehrambenim odabirima.

"Neke namirnice jače utječu na tjelesni miris od drugih", izjavila je za Fox News Digital dijetetičarka iz New Jerseyja, Erin Palinski-Wade.

Istraživanja pokazuju da na tjelesni miris utječu bakterije na koži svake osobe i način na koji razgrađuju znoj, objašnjava stručnjak.

U nastavku su neke od najčešćih namirnica koje mogu utjecati na miris tijela.

Možda te zanima... Kako mirisi utječu na vaše raspoloženje i kako ih možete iskoristiti u svakodnevnom životu? Psiha i seks

Svi znamo za karakterističan "riblji" miris plodova mora, no ova hrana može i promijeniti način na koji ljudi osjete naš tjelesni miris.

U vrlo rijetkim slučajevima, tijelo pretvara nusprodukt morskih plodova zvan kolin u spoj mirisa ribe zvan trimetilamin, prema Cleveland Clinic. Ovaj spoj cirkulira tijelom i izlučuje se kroz dah i kožu, zbog čega osoba može imati karakterističan riblji miris, piše AOL.

Osobe koje pate od ove rijetke bolesti, nazvane trimetilaminurija, mogu također mirisati na ribu nakon konzumacije drugih namirnica poput graha, brokule, cvjetače, kikirikija i sojinih proizvoda. "Ali ovo nevjerojatno rijetko stanje pogađa samo nekoliko stotina pojedinaca, a većina ljudi moći će jesti ribu bez ikakve brige", prema podacima klinike Cleveland.

Iako se povrće smatra jednim od najzdravijih izbora hrane, kod nekih može uzrokovati neočekivani neugodan miris.

Povrće iz porodice kupusnjača, poput brokule, kupusa, cvjetače i prokulica, može uzrokovati neugodan tjelesni miris jer oslobađa sumpornu kiselinu, objašnjava Cleveland Clinic. Miris se zatim pojačava znojenjem, dahom i plinovima.

"Poznato je da određena začinjena hrana pojačava tjelesni miris zbog spojeva koji sadrže sumpor i specifičnih metabolita", rekla je Palinski-Wade za Fox News Digital. "Kada se ti spojevi oslobode, reagiraju s bakterijama na koži, što rezultira specifičnim mirisima."

Cleveland Clinic napominje da začini poput curryja i kumina sadrže "hlapljive spojeve" koji se apsorbiraju u krvotok i oslobađaju kroz znojne žlijezde, što dovodi do prepoznatljivog mirisa.

Možda te zanima... Uvjereni ste da neugodno mirišete? Krivac bi mogao biti ovaj malo poznati sindrom Zdravlje

Palinski-Wade dodaje da i veće količine crvenog mesa mogu utjecati na tjelesni miris. Konzumiranje crvenog mesa može osloboditi proteine bez mirisa putem znoja, ali nakon što se pomiješaju s bakterijama na koži, njihov miris se može pojačati.

Stručnjaci naglašavaju da ljudi ne reagiraju isto na hranu koja utječe na tjelesni miris, jer genetika utječe na vrstu i jačinu mirisa koje tijelo proizvodi nakon konzumacije određenih namirnica.

Prema Palinski-Wade, određene promjene u prehrani mogu pomoći u smanjenju ili sprječavanju neugodnih tjelesnih mirisa.

"Možete poboljšati tjelesni miris smanjenjem unosa hrane bogate sumporom, ograničavanjem konzumacije crvenog mesa i pretjerano začinjene hrane, te povećanjem unosa vode, voća i povrća", savjetuje ona.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Namirnice poput jabuka, lisnatog povrća, jogurta i zelenog čaja mogu pomoći u neutralizaciji spojeva koji uzrokuju neugodne mirise i podržati korisne crijevne bakterije, što može opet smanjiti neugodne tjelesne mirise, rekla je Palinski-Wade.

Osim prehrane, jedan od najboljih načina za poboljšanje ukupnog tjelesnog mirisa je redovito kupanje, navodi gore navedeni izvor. Korištenje antibakterijskog sapuna i nošenje prozračnih tkanina također može biti učinkovito.

"Dobra hidracija, kvalitetan san, smanjenje stresa i fizička aktivnost mogu poboljšati ukupni tjelesni miris", dodala je Palinski-Wade.

Možda te zanima... Ovi dodaci prehrani mogu uzrokovati neugodan miris stolice: Što je normalno, a što nije? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.