Hrana Analizirali smo 20. listopada 2022.

Osjećaš li glad kad pojedeš jabuku? Znamo kako je se riješiti

Foto: Unsplash Jabuka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jabuke se uvijek popularno voće što je dobro jer sadrže korisne stvari za organizam. U ovom članku donosim nutritivne vrijednosti jabuka, Nutricionistički tim Vitaminoteke otkriva 10 dobrih razloga za zdravlje zbog kojih treba jesti jabuke, odali su i trik kako utažiti osjećaj gladi koji se pojedinim ljudima javlja kada pojedu jabuku. Znamo i odgovor na pitanje može li se pretjerati s unosom jabuka

Jabuke su bogate polifenolima - biljnim spojevima koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost i vlaknima te imaju blagotvoran učinak na probavu. Jabuke se najčešće jedu sirove, ali se i peku, kuhaju, suše, prerađuju u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je i vrlo cijenjen jabučni ocat.

Nutritivna vrijednost jabuka na 100 g

  • Kalorije (kcal) 52
  • Masti 0,2 g    
  • Zasićene masne kiseline 0 g    
  • Kolesterol 0 mg    
  • Natrij 1 mg    
  • Kalij 107 mg    
  • Ugljikohidrati 14 g    
  • Dijetna vlakna 2,4 g    
  • Šećeri 10 g    
  • Bjelančevine 0,3 g    
  • Vitamin C  4,6 mg    
  • Kalcij  6 mg
  • Željezo  0,1 mg    
  • Vitamin D   0 IU
  • Vitamin B6  0 mg  
  • Kobalamin  0 µg
  • Magnezij  5 mg  

Nutricionistički tim Vitaminoteke otkriva 10 razloga zbog kojih treba jesti jabuke:

  • obiluju hranjivim tvarima
  • mogu pomoći u gubitku suvišnih kilograma
  • dobre su za zdravlje srca
  • povezane su sa smanjenim rizikom od dijabetesa
  • mogu imati prebiotički učinak i unaprijediti zdravlje probavnog sustava
  • sadrže tvari koje mogu smanjiti rizik od karcinoma
  • sadrže antioksidanse koji štite pluća od oksidativnog oštećenja i pomažu u borbi protiv astme
  • dobre su za zdravlje kostiju
  • mogu zaštititi želudac od oštećenja nastalih uzimanjem lijekova poput nesteroidnih protuupalnih antireumatika
  • antioksidansi u jabukama mogu zaštititi mozak od starenja.
Možda te zanima... Pravi recept s jabučnim octom za učinkovito mršavljenje Dijeta

Dobrobiti jabuka za zdravlje

Studije pokazuju da bi konzumiranje više jabuka na dan moglo biti povezano s manjim rizikom od nekoliko kroničnih stanja, uključujući bolesti srca. Jedno je istraživanje, provedeno na više od 20 tisuća odraslih, otkrilo da je konzumacija većih količina voća i povrća od bijelog mesa, uključujući jabuke, povezana s manjim rizikom od moždanog udara. To je možda zbog prisutnosti flavonoida koji se nalaze u jabukama, a to su spojevi za koje je dokazano da smanjuju upalu i štite zdravlje srca, piše Healthline. Jabuke sadrže nekoliko spojeva koji mogu pomoći u prevenciji stvaranja raka, uključujući antioksidante i flavonoide.

Prema jednoj studiji, konzumacija veće količine jabuka bila je povezana sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluća i s manjim rizikom od raka debelog crijeva. Druga istraživanja sugeriraju da bi prehrana bogata voćem i povrćem mogla štiti od raka želuca, debelog crijeva, pluća, usne šupljine i jednjaka. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se procijenili potencijalni antikancerogeni učinci jabuka te kako bi se utvrdilo jesu li u to uključeni i drugi čimbenici.

Zdravko630 Možda te zanima... Kolač od jabuka, griza i oraha po imenu Zdravko Hrana

Trik kako izbjeći osjećaj gladi kad pojedeš jabuku

"Jedna od najboljih namirnica koje pomažu zadovoljiti želju za slatkim su jabuke. Sadrže obilje topivih vlakana za više sitosti, dugo se žvaču uslijed čega organizam odašilje signale sitosti i slatke su. Ako se osjećaš gladno nakon što pojedeš jabuku, pojedi i komadić sira zajedno s jabukom", objasnili su iz Nutricionističkog tima Vitaminoteke.

Može li se pretjerati s jabukama?

Jedenje jabuke svaki dan vjerojatno neće štetiti tvojem zdravlju. Međutim, moguće je pretjerati i s unosom dobrih stvari u organizam, a jedenje više jabuka svaki dan može uzrokovati nekoliko štetnih nuspojava. Konkretno, brzo povećavanje unosa vlakana tijekom kratkog razdoblja može izazvati simptome poput plinova, nadutosti i bolova u trbuhu. Kao i ostalo voće i jabuka u svakoj porciji sadrži dobar dio ugljikohidrata.

Iako to većini ljudi ne predstavlja problem, oni koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata ili ketogenu prehranu možda će trebati smanjiti njen unos. Unos više jabuka možda doslovno nije povezan s manje posjeta liječniku, jabuke su bogate hranjivim tvarima i nude nekoliko blagodati za prevenciju bolesti i dugoročno zdravlje. Osim njih i drugo voće i povrće pruža sličan niz hranjivih sastojaka i zdravstvenih blagodati. Stoga, za najbolje rezultate uživaj u raznom voću i povrću te biraj raznovrsnu prehranu!

 
Možda te zanima... Torta s intenzivnim okusom jabuka, oraha i cimeta Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.