Hrana Hrana kao lijek 17. travnja 2023.

Lista provjereno najboljih namirnica za uspješno mršavljenje

jaja avokado tost povrće
Foto: Pexels Avokado, jaja, zeleno povrće i maslinovo ulje odličan su izbor ako želite skinuti kilograme na zdrav način
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zaboravite na gladovanje i 'navalite' na ove namirnice kako biste izgubili suvišne kilograme.

Nutricionisica Jess Cording za Women's Health objašnjava koje su najbolje namirnice za sagorijevanje kalorija koje možete jesti bez grižnje savjesti:

Piletina i puretina

Ovi će vam proteini dati dugotrajan osjećaj sitosti i osjećat ćete se zadovoljno nakon jela pa vas neće tjerati da još nešto 'gricnete'.

Odličan su izvor triptofana, koji služi kao prekursor stvaranja neurotransmitera serotonina

"Ako niste dobro raspoloženi ili ste pod stresom, važno je potaknuti proizvodnju serotonina u organizmu kako bi uravnotežili raspoloženje, smanjili emocionalno prejedanje i spriječili 'grickanje' zbog stresa", pogotovo dok pokušavate smršavjeti, kaže Cording. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Orašidi i njihovi maslaci 

"Orašidi su puni zdravih masti, vlakana i proteina, što je savršena kombinacija za održavanje energije i sitosti", kaže Cording. 

Dosta su kalorični pa vam neće trebati puno da se zasitite šakom orašida ili s par žlica njihovog maslaca (bademovog, kikirikijevog i sl.), a Cording dodaje kako ćete uz neke od njih, poput oraha, dodati u prehranu i omega-3 masne kiseline koje pomažu smanjenju upala u organizmu

Jaja

Još jedan odličan izvor proteina i zdravih masnoća, a Cording kaže kako će vam pomoći održati mišićnu masu dok sagorijevate masti. 

Kako jedno veliko jaje sadrži 70 kalorija, bit će odlična za kontrolu porcija hrane, a imaju i kolin, spoj koji pomaže zdravlju mozga te DHA (dokosaheksaenoičnu kiselinu) koja djeluje antiupalno. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mlijeko, jogurt i sir

Mlijeko nudi veliku količinu kalcija koji gradi kosti (300 mg) i životinjskih proteina (8 grama), a ne morate birati ono s niskim udjelom masti da biste uživali u njemu. 

"Iako ćete unijeti nešto više kalorija, više ćete se najesti od njega", kaže Cording. "Čak ćete bolje apsorbirati hranjive tvari, uključujući i vitamine D i A, ako birate ona masnija", nastavlja.

Dodatno, probiotici iz jogurta pomoći će funkciji cjelokupnog organizma i probave te ojačati imunitet.

Možda te zanima... Ovih 7 namirnica možeš jesti u neograničenim količinama bez straha od debljanja Hrana Možda te zanima... 5 naizgled zdravih namirnica za doručak koje bi trebala izbjegavati u širokom luku Dijeta

Bobičasto voće

Budući da su pune vlakana, ove slatke bobice pomoći će vam održati sitost i smanjiti žudnju za hranom dok topite masne naslage. Npr. u jednoj šaci borovnica dobit ćete manje kalorija (cca 84), a više vlakana (3.6 g) nego u jednoj velikoj banani

Djeluju protuupalno i pune su antioksidansa što pomaže održati imunosni sustav jakim i zdravim. 

Maslinovo ulje

Većina ulja za kuhanje je puno mononezasićenih masti, oko 14 grama po jednoj žlici, koje će vas odvratiti od nepotrebnoj grickanja i učiniti vas sitima. Cording posebno izdvaja maslinovo ulje, koje preporučuje u svakom jelu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Avokado 

"Odlična su kombinacija monozasićenih masti i vlakana, koji pomažu osjećaju sitosti", kaže Cording. Također je dobar izvor kalija, koji sprječava zadržavanje vode u tijelu i nadutost, sve što je dobrodošlo dok pokušavate smršavjeti.  Dosta je kaloričan pa će vam biti dovoljno tek polovica u porciji, npr. s tostom ili jajima.

Masnije ribe

Losos, tuna, skuša, sve su to ribe koje će pomoći u izgradnji mišića i održati vas sitima. Losos je pun omega-3 masnih kiselina koje pomažu smanjenju upala i sagorijevanju masti

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Grejp

Ovaj agrum boji je od narančinog soka jer pomaže regulaciji šećera u krvi i ima puno vlakana, oko 3 grama u jednoj voćki od 80 kalorija. Kako ima malo kalorija, možete ga jesti između obroka bez straha od debljanja. Pun je i vitamina C te beta karotena koji pomaže imunosnom sustavu.

Čili papričice

Kapsaicin, sastavni dio čili papričica koji ih čini ljutima pokazao se kao pomoć u mršavljenju jer lagano ubrzava metabolizam. Neće vam pretjerano pomoći u sagorijevanju masti, ali može pomoći metabolizmu u procesu mršavljenja, kaže Cording. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tamno listano povrće

Puno je željeza koje pak potiče protok kisika vašim tijelom. Time vam mogu pomoći maksimizirati tijek i rezultate vježbanja te u sagorijevanju masti objašnjava Cording. 

Saznaj i kojih je to top 5 zimskih namirnica za vitkost!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.