Zdravlje 07. prosinca 2023.

Zašto osjećaj mirisa slabi starenjem i što učiniti?

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako starite, a osobito kad navršite 70 godina, vaš osjet mirisa može oslabjeti. Ovisno o uzroku, ovo smanjenje percepcije mirisa - poznato kao hiposmija kada je riječ o djelomičnom gubitku i anosmija kada je riječ o potpunom gubitku - može biti privremeno ili trajno, prema klinici Mayo.

Većina ljudi će svoj osjet mirisa uzimati zdravo za gotovo, ali sposobnost opažanja različitih mirisa važna je za mnoge aspekte života i zdravlja. Osjet mirisa usko je povezan s osjetom okusa, pa ako ono oslabi, hrana vam može postati bljutava. Ako se to dogodi, teže ćete uživati u hrani što, prema klinici Mayo, može dovesti do pothranjenosti, nezdravog gubitka težine pa čak i depresije. 

Osim što oslabljeni osjet mirisa može utjecati na vaše cjelokupno zdravlje i kvalitetu života, može vas dovesti u opasnost. Bez oštrog njuha, nećete moći otkriti potencijalno štetne mirise poput dima, curenja plina, pokvarene hrane i drugih opasnih kemikalija. Kako biste izbjegli potencijalno nesigurne situacije, budite sigurni da imate ispravne detektore dima i ugljičnog monoksida u svom domu i uvijek provjeravajte rok valjanosti na hrani. 

Iako postoji mnogo razloga za gubitak njuha, dr. Philip Chen za Livestrong kaže da se uzroci često mogu podijeliti u dvije kategorije (bez obzira jeste li starija osoba ili ne):

  • ‌Konduktivni gubitak mirisa kada čestice mirisa ne mogu doći do olfaktornog područja na vrhu nosa, kod stanja kao što su jaka prehlada ili infekcije, nosni polipi ili čak tumori. 
  • ‌Senzorineuralni gubitak mirisa kada olfaktorni živci ne rade ispravno i mirisna vlakna ne hvataju ili ne obrađuju ispravno signal, često u slučajevima kao što su neurodegenerativni poremećaji, lijekovi i određeni virusi, poput onog koji uzrokuje covid.

U nastavku saznajte uobičajene uzroke gubitka osjeta mirisa.

Gubitak živčanih završetaka

S godinama dolazi do gubitka olfaktornih živčanih vlakana tj. živaca u nosu, objašnjava dr. Chen. Iako se još uvijek ne zna zašto se to događa, smatra se da neuroepitel (gdje se nalaze mirisna senzorna vlakna) degenerira s godinama, slično kao i drugi živci u tijelu.  "Ova degeneracija dovodi do smanjenog broja olfaktornih osjetnih živaca i uzrokuje atrofiju njušnog režnja", objašnjava Chen. A s manje živaca u ovom području nosa, miris nećete osjećati tako dobro ili snažno. 

miris Možda te zanima... 7 manje poznatih simptoma menopauze, gubitak mirisa i okusa su među njima Zdravlje

Manje sluzi u nosu

Kako starite, vaše tijelo stvara manje sluzi, što može utjecati na vaš njuh. Prema klinici Cleveland, sluznice u nosu sadrže stanice olfaktornih receptora, koje igraju važnu ulogu u osjećanju mirisa. "Prije nego što vaše tijelo može osjetiti miris, on ulazi u nosnu šupljinu i mora biti apsorbiran u sluz olfaktorne sluznice. Ova sluz prenosi miris vašim receptorima za miris", dodaje Chen. 

Sluz pomaže zadržati arome u vašem nosu dovoljno dugo da ih vaši živčani završeci mogu percipirati. Chen objašnjava da ako imate manje sluzi, sposobnost prenošenja mirisa na odgovarajuće mjesto se smanjuje, a s time se smanjuje i vaš ukupni osjet mirisa. 

Ali zašto se proizvodnja sluzi posebno smanjuje s godinama? "Još nemamo sve odgovore. Jedna teorija je da sluznice koje oblažu nos s vremenom postaju tanje, smanjujući produktivnost stanica koje proizvode sluz", kaže Chen. Dodaje da to stanjivanje djelomično može biti posljedica slabe cirkulacije krvi unutar sluznice, što može uzrokovati slabije vlaženje zraka koji udišete i dovesti do suhoće. 

Gubitak osjetila mirisa i okusa zbog covida Možda te zanima... Zašto zbog covida nestaju okus i miris i koliko dugo to može trajati? Zdravlje

Određeni lijekovi

Kako starite, veća je vjerojatnost da ćete uzimati lijekove za neko zdravstveno stanje. Ispostavilo se da određene vrste lijekova mogu pogoršati vaš osjet mirisa. "Zabilježeno je da stotine lijekova dovode do gubitka ili promjene mirisa. Razlozi za ove promjene ovise o specifičnim učincima koje lijekovi imaju na tijelo", objašnjava Chen. 

Dodaje da se neki antidepresivi nakupljaju u stanici, što dovodi do promjena u biokemijskim svojstvima stanice i odgovoru na podražaj poput mirisa. Ostali uobičajeni lijekovi koji mogu umanjiti vaš osjet mirisa uključuju antibiotike i lijekove za krvni tlak.

Ako sumnjate da vaš lijek utječe na vaš njuh, nemojte ga prestati uzimati. Uvijek razgovarajte sa svojim liječnikom koji vam može prilagoditi dozu ili vam propisati drugu vrstu lijeka koji ne uzrokuje nuspojave povezane s mirisom.

Zračenje, kemoterapija ili drugi načini liječenja raka

"Zračenje, posebno u području glave i vrata, oštećuje osjetljivu sluznicu nosa", kaže Chen. Kao rezultat toga, vaš nos proizvodi manje sluzi, što može utjecati na miris.

Chen dodaje da kemoterapija može ubiti olfaktorne stanice. To je zato što kemoterapija cilja na stanice koje se brzo repliciraju (uključujući olfaktorne stanice) i ne može uočiti razliku između kancerogenih i zdravih stanica.

miris Možda te zanima... Novi tretman vraća osjet mirisa i okusa oboljelima od dugog covida Zdravlje

Temeljni zdravstveni problem 

Starenje dolazi s povećanim rizikom od razvoja ozbiljnih medicinskih poremećaja, od kojih neki mogu utjecati na vašu sposobnost njuha. Na primjer, neurodegenerativne bolesti poput Parkinsonove, Alzheimerove i demencije povezane su s gubitkom njuha. U tim slučajevima, prema klinici Mayo, živci koji se povezuju s dijelom mozga koji percipira miris ili sam mozak mogu propasti, smanjujući osjet mirisa. "Neki misle da upala u njušnom režnju, gdje se živčana vlakna za miris povezuju s mozgom, uzrokuje da živci ne rade dobro", dodaje Chen.

Što učinit ako gubite osjet mirisa?

Nažalost, gubitak osjeta mirisa često je izvan vaše kontrole. Ali postoje neke stvari koje možete učiniti u određenim slučajevima kako biste stimulirali svoje osjetilo mirisa. To uključuje:

  • Trening mirisa: Redovito "njuškajte" četiri različita mirisa (kao što su ruža, klinčić, eukaliptus i limun) po 20 do 30 sekundi dok se fokusirate na to kako je miris prije mirisao. Za najbolje rezultate pokušajte se držati ove prakse najmanje 24 tjedna. Prema jednoj studiji, pacijenti s postinfektivnim problemima mirisa iskusili su poboljšanje u osjetu mirisa nakon samo 16 tjedana treninga mirisa i imali su još bolje rezultate nakon godinu dana. 
  • Dobra hidratacija: Dehidracija može dovesti do suhih usta, a suhe sluznice mogu promijeniti vaš osjet okusa i mirisa. Prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo, muškarcima je potrebno tri litre tekućine, a žena 2,2 litre. No, ukoliko imate problema s jetrima, bubrezima, jetrom ili srcem ili uzimate lijekove koji zadržavaju vodu, posavjetujte se sa svojim liječnikom.
  • Steroidi: Često se radi o steroidima koji se uzimaju kroz nos te se s njima ispiru sinusi kako bi lijek ušao što dublje u nos gdje se nalaze olfaktorna vlakna. 
  • Dodaci prehrani: riblje ulje koje sadrži omega-3 masne kiseline ili vitamin A mogu pomoći kod upale. Uvijek razgovarajte sa svojim liječnikom prije uzimanja novog suplementa kako biste bili sigurni da je siguran za vas na temelju vaših lijekova i zdravstvenog stanja.
Dokazano je da odsutnost osjeta mirisa zbog COVIDA utječe na gubitak pamćenja i razvitak depresije Možda te zanima... Odsutnost osjeta mirisa može se vratiti i čak pojačati kratkim treninzima Zdravlje

Kada posjetiti liječnika?

Razgovarajte sa svojim liječnikom ako primijetite probleme s njuhom. Dok je uzrok često bezopasan i prirodan dio starenja, liječnik vam može pomoći da ispravno procijenite i odredite korijen vašeg problema s percepcijom mirisa. Nakon što pronađe uzrok, liječenje se može prilagoditi vašoj specifičnoj situaciji, u obliku treninga njuha ili lijekova.

"Ako je gubitak njuha povezan s novim začepljenjem nosa, krvarenjem, utrnulošću lica, promjenama vida ili kvržicama na vratu, odmah posjetite liječnika", kaže Chen dodajući da to mogu biti znakovi ozbiljnijeg medicinskog problema. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.