Zdravlje 20. studenoga 2023.

Novi tretman vraća osjet mirisa i okusa oboljelima od dugog covida

miris
Foto: Unsplash Novi tretman pomaže oboljelima od dugog covida da vrate miris i okus
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neki ljudi koji dugo boluju od covida prijavljuju trajne promjene u osjetilu okusa i mirisa. Novi tretman pokazao se učinkovitim, ali ne djeluje na sve.

Promjene ili potpuni gubitak okusa i mirisa uobičajeni su simptomi covida, koji pogađaju otprilike polovicu oboljelih. Kod većine simptomi nestaju nakon četiri tjedna, nokod nekih  to traje mjesecima. A za neke ljude s dugim covidom, distorzije u osjetu mirisa i okusa koje se nazivaj parozmija povezane s covidom mogu trajati daleko dulje te im smanjuje kvalitetu života.

"Post covid parozmija je uobičajena i sve se više prepoznaje", rekao je dr. Adam Zoga, autor studije i profesor radiologije mišićno-koštanog sustava na Jefferson Healthu u Philadelphiji, Pennsylvania, u priopćenju za javnost. "Pacijenti mogu razviti gađenje prema hrani i pićima u kojima su prije uživali." 

U novom istraživanju, koje je predstavljeno na godišnjem sastanku Radiološkog društva Sjeverne Amerike, liječnici su ciljali na nakupinu živaca u vratu koja se naziva zvjezdasti ganglion. Liječenje uključuje ubrizgavanej anestetika u zvjezdasti ganglion kako bi se stimulirao autonomni živčani sustav. To je tehnika koja se koristila za pokušaj liječenja posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), klaster glavobolja i određenih rijetkih bolesti, ali ovo je prvi put da je korištena za pokušaj liječenja dugotrajnih simptoma covida za potrebe istraživanja.

bolesna žena Možda te zanima... Uzrok dugog covida mogao bi biti u smanjenoj razini serotonina Zdravlje

Studija se sastojala od skupine od 54 osobe koje su bile otporne na farmaceutske i druge tradicionalne medicinske tretmane parozmije. Od toga su istraživači pratili 37 sudionika, od kojih je 22 prijavilo poboljšanje simptoma tjedan dana nakon tretmana. Osim toga, većina ovih sudionika prijavila je značajno dodatno poboljšanje mjesec dana nakon tretmana. Tri mjeseca kasnije, istraživači su izvijestili da je bilo prosječno 49 % poboljšanja ovih simptoma među skupinom. Osim toga, 86 % te iste skupine koja je odgovorila na prvu injekciju imalo je dodatna poboljšanja nakon druge injekcije primijenjene na drugu stranu vrata nakon šest tjedana. Međutim, oni koji nisu reagirali na prvu rundu injekcije također nisu reagirali ni na drugu. Što znači da ovo nije lijek za sve. "Zaključak je da su rezultati ovih ranihj studija obećavajući", rekao je dr. Nathan Goodyear, praktičar integrativne medicine i medicinski direktor Brio-Medicala koji nije bio uključen u studiju. Ova otkrića još nisu objavljena u recenziranom časopisu, navodi Medical News Today.

Možda te zanima... Rizik od dugog covida veći je kod ove skupine osoba Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.