Zdravlje 30. listopada 2023.

Uzrok dugog covida mogao bi biti u smanjenoj razini serotonina

bolesna žena
Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dugi simptomi covida, poput moždane magle, mogu biti uzrokovani smanjenjem razine serotonina potaknutim dugotrajnim prisustvom virusa u crijevima, prema novom istraživanju.

Gotovo jedna od pet odraslih osoba koje su preživjele covid ima dugotrajni covid, ali stručnjaci još uvijek nisu zaključili što ga uzrokuje. Novo istraživanje sada pokazuje moguće objašnjenje zašto neki dugotrajni bolesnici s covidom doživljavaju moždanu maglu i druge kognitivne nedostatke. Zaključili su da se radi o smanjenoj razini serotonina. Studija objavljena u časopisu Cell baca novo svjetlo na mehanizme kako uporna upala nakon zaraze virusom SARS-CoV-2 (virus koji uzrokuje COVID-19) može uzrokovati dugotrajne neurološke simptome.

Virus covida koji ostaje u probavnom traktu dugo nakon preboljenja utječe na smanjenje serotonina?

Prema priopćenju Penn Medicine, istraživači su utvrdili da je podskupina pacijenata s dugim covidom imala tragove virusa SARS-CoV-2 u uzorcima stolice čak i nekoliko mjeseci nakon infekcije virusom. To sugerira da komponente virusa ostaju u crijevima nekih pacijenata dugo nakon infekcije. Istraživači su otkrili da ovaj preostali virus potiče imunološki sustav na oslobađanje proteina koji se bore protiv virusa, zvane interferoni. Ovi interferoni uzrokuju upalu koja smanjuje apsorpciju aminokiseline triptofana u gastrointestinalnom (GI) traktu.

Možda te zanima... Rizik od dugog covida veći je kod ove skupine osoba Zdravlje

Triptofan je građevni blok za nekoliko neurotransmitera, uključujući serotonin, koji se prvenstveno proizvodi u GI traktu i prenosi poruke između živčanih stanica u mozgu i cijelom tijelu. Ima ključnu ulogu u regulaciji pamćenja, spavanja, probave, zacjeljivanja rana i drugih funkcija koje održavaju homeostazu unutar tijela. Serotonin je također važan regulator živca vagusa, sustava neurona koji posreduju u komunikaciji između tijela i mozga. Istraživači su otkrili  kada virus ostane u crijevima dugo nakon izvorne covid infekcije, apsorpcija triptofana je smanjena i stoga se serotonin iscrpljuje. To dovodi do poremećaja u signalizaciji živca vagusa, što zauzvrat može uzrokovati nekoliko simptoma povezanih s dugim covidom, kao što su gubitak pamćenja, magla u mozgu, itd. Ovo je rana studija koja nudi hipotezu o dugotrajnom covidu te će biti potrebna daljnja istraživanja.

Također se nameće pitanje mogu li antidepresivi liječiti dugi covid, ako je uzrok manjak serotonina. Znanstvenici kažu da se to još ne zna i da bi klinička ispitivanja trebala dati odgovor na ovo pitanje.

Možda te zanima... Zatvor, nadutost i refluks su među simptomima dugog covida Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.