Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 11. ožujka 2023.

Zatvor, nadutost i refluks su među simptomima dugog covida

Foto: shutterstock Nadutost, probavne tegobe samo su neki od simptoma dugog covida
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zaraza koronavirusom može uzrokovati dugotrajne gastrointestinalne probleme kao što su zatvor, proljev, refluks, nadutost i bol u želucu.

Američka studija temeljila se na medicinskoj dokumentaciji više od 11,6 milijuna ljudi, od kojih je 154.000 imalo koronavirus između ožujka 2020. i siječnja 2021. Istraživači su otkrili da su oni koji su imali virus iskusili više gastrointestinalnih simptoma godinu dana kasnije nego oni koji nisu bili zaraženi, objavljeno je u Journal Nature Communications. Epidemiolog Ziyad Al-Aly, viši autor studije na Sveučilištu Washington, rekao je da je sve jasnije da je gastrointestinalni trakt "rezervoar" za COVID-19.

"Virus može biti destruktivan, čak i među onima koji se smatraju zdravima ili su imali blage infekcije", rekao je. Simptomi su bili vjerojatniji među hospitaliziranima. Studija je pokazala da je koronavirus povećao vjerojatnost kod oboljelih da razviju znakove sindroma iritabilnog crijeva i probavnih simptoma kao što su zatvor, nadutost i proljev. Oboljeli su imali 35 % veću vjerojatnost da će imati refluks kiseline. Ljudi su nakon preboljenja covida prijavljivali veliki raspon simptoma uključujući depresiju, glavobolje, respiratorne probleme, gubitak kose i trajne probleme s mirisom i okusom.

Znanstvenici se slažu da postoji hitna potreba da se ubrzaju napori za razvoj strategije za prevenciju i liječenje dugoročnih posljedica nastalih zbog zaraze koronavirusom.

 
Možda te zanima... Četiri podtipa dugog covida i kako ih prepoznati Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.