Fitness 16. ožujka 2024.

'Što dobivam jutarnjim treningom mobilnosti od 6 minuta?'

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jessica Downey prije je isključivo vježbala ujutro, bilo da je to trčanje ili vježbanje u teretani. No, tijekom zime svoje je vrijeme ujutro radije provodila u krevetu i vježbala je tijekom dana ili navečer.

Ipak, htjela se vratiti staroj navici jutarnjeg kretanja, ali trebalo joj je nešto blaže od trčanja ili vježbanja s utezima. U tome joj je pomogla kratka rutina kretanja Jamesa Stirlinga (na Instagramu London fitness guy), na koju je naišla sasvim slučajno.

"Svidjelo mi se što ove vježbe za mobilnost traju samo šest minuta, a nadam se da će te kretnje pomoći probuditi i bolje pripremiti moje tijelo za dan", rekla je Jessica za Tom's Guide

Kako izgleda rutina?

Stirling je povezao šest vježbi za kratko i jednostavno istezanje i mobilnost. Četiri vježbe zahtijevaju ponavljanje pokreta s obje strane tijela. U tom slučaju, pokrete je na jednoj strani potrebno raditi 30 sekundi, a za ostale vježbe potrebno je 60 sekundi. Uključene su sljedeće vježbe:

  • Iskoraci (30 sek na svakoj strani)
  • Rotacije trupa (30 sek u svaku stranu)
  • Dječja poza za istezanje (30 sek u svaku stranu)
  • Niski čučanj (60 sek)
  • 90/90 držanje (30 sek na svakoj strani)
  • Kretanje iz kobra poze u pozu psa (60 sek).

Iako su ovo vježbe vrlo niskog intenziteta i oduzimaju malo vremena, Jessica je svejedno obukla opremu za treniranje prije početka rutine. Na taj je način mogla odvojiti vrijeme spavanja od vježbe i potpuno joj se posvetiti. Također je koristila prostirku za vježbanje za bolju potporu zglobovima tijekom kretanja kroz različite vježbe.

Evo koje rezultate je primijetila.

istezanje vježba Možda te zanima... Fleksibilnost i pokretljivost: Zašto su važni i primjeri vježbi Fitness

Nije joj trebalo dugo da se opusti

Baš kao i mnogi drugi, Jessica radi od 9 do 17 i često sjedi pogrbljeno dok radi na računalu. "Nemam sjajno držanje i često se osjećam ukočeno ili osjećam napetost u donjem i gornjem dijelu leđa", priznala je.

Iako se nikada nije osjećala previše fleksibilno kada bi ustala iz kreveta, s ovim vježbama je postepeno osjećala popuštanje napetosti i poboljšala je svoju fleksibilnost. "Toliko su mi pomogle da se manje osjećam kao zombi i više sam svjesna svoje okoline", rekla je Jessica.

Možda te zanima... Vježbanje s upalom mišića - prednosti, nedostaci i kako je razlikovati od ozljede Fitness

Poboljšala je cirkulaciju

Kretanje od samo šest minuta pomoglo je njezinim mišićima da se opuste i osjećala je kao da je poboljšala cirkulaciju. Zbog toga je odlučila da će ove vježbe raditi i nakon predugog sjedenja, a ne samo ujutro. 

Zbog bolje cirkulacije manje joj je hladno, a poboljšani protok krvi pozitivno utječe i na njezinu razinu energije. 

Možda te zanima... Sindrom mrtve stražnjice postoji, provjeri imaš li ga Fitness

Bolji oporavak nakon vježbanja

Jessica se trenutno priprema za maraton pa nakon teško treninga samo se želi otuširati, najesti i leći na kauč. Zbog toga je često zanemarivala istezanje nakon treninga pa je dan nakon osjećala napetost i bol u mišićima.

No, ovom rutinom uspjela je, barem malo, smanjiti bol u mišićima i osjećala se pokretnije nego inače. Prema Američkom vijeću za tjelovježbu dobra razina pokretljivost važna je za vježbanje ili kretanje općenito. Kada je riječ o oblicima vježbanja koji uključuju ponavljajuće i linearne pokrete, poput trčanja, vježbe mobilnosti niskog intenziteta doista mogu pomoći u ubrzanju oporavka.

Možda te zanima... Što se događa s vašim tijelom ako ne jedete nakon vježbanja? Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.