Loša cirkulacija može uzrokovati suvišne kilograme, povišenu razinu masnoće u krvi i mnoge kronične bolesti, a ako želiš poboljšati cirkulaciju jedi puno plave ribe, integralnih žitarica, bobičastog i citrusnog voća, a kao 'trik iz rukava' koristi ljekovite začine poput ružmarina, cimeta i đumbira.
Cirkulacija, odnosno kolanje krvi organizmom, predstavlja ključ života. Ona omogućuje prijenos kisika i nutrijenata svim tkivima, hraneći na taj način sve tjelesne stanice i omogućavajući im oslobađanje od otpadnih produkata. Sve dok je cirkulacijski mrežni sustav uravnotežen, cjelokupan organizam funkcionira u optimalnim okvirima, uredno obavljajući svoje zadaće.
No, suvremeni način života praćen dugotrajnim sjedenjem, neadekvatnom prehranom te pušenjem, pretjeranim uživanjem u alkoholu i izloženošću stresu neminovno pogoršava cirkulaciju krvi u organizmu. Ustoličenju loše cirkulacije u organizmu pridonose suvišni kilogrami, povišena razina masnoće u krvi te loše kontrolirane kronične bolesti.
Ginkgo biloba
Mnogobrojna istraživanja na ovu temu pružila su znanstvenu potvrdu opravdanosti primjene u liječenju bolesti srca i pluća te ukazala na pozitivan učinak Ginkgo bilobe na mozak.
Vrijednost Ginkga leži u njegovoj sposobnosti poticanja cirkulacije prema mozgu i ekstremitetima.
Povećanjem protoka krvi, Ginkgo biloba posljedično ima pozitivan učinak na cjelokupni vaskularni sustav te pomaže osigurati hranjive tvari mozgu, očima, ušima i srčanom mišiću.
Među ljekovitim biljkama, prijateljima cirkulacije, najveće priznanje, bez sumnje pripada Ginkgo bilobi. Ostalo ljekovito bilje koje može biti od pomoći uključuje divlji kesten, ulje eukaliptusa i bijelo glog.
Simptomi loše cirkulacije
Problemi s cirkulacijom se razvijaju postupno, pa nerijetko u najranijoj fazi bolest nije primijećena.
Prvi se simptomi očituju u obliku grčeva te umora nogu i stopala tijekom tjelesne aktivnosti.
Nakon odmora bolovi prolaze, ali se već prvom prilikom vraćaju. Slijede simptomi koji već ukazuju na poodmakli stadij bolesti poput oticanja nogu, tupe boli u listovima, hladnih stopala, promjene boje kože u plavkastu ili ljubičastu te česte rane na kože koje ne zarastaju.
Na pojavu simptoma potrebno je što prije reagirati jer se vrlo često bolesti pristupa u već razvijenom obliku kada postoji i velik rizik da je za izlječenje prekasno.
Prehrana i cirkulacija
Budući da nepravilna prehrana leži u podlozi poremećaja cirkulacija, sama logika nalaže da je uravnotežena prehrana najbolji put u postizanju optimalne cirkulacije.
Prijatelj cirkulacije je ona prehrana koja se temelji na integralnim žitaricama, voću i povrću.
Svakako je poželjno, u kontekstu masti, ograničiti unos namirnica životinjskog porijekla koje obiluju zasićenim masnim kiselinama, a prednost dati unosu mononezasićenih (maslinovo ulje) i polinezasićenih masnim kiselina.
Dodatno, adekvatan unos omega-3 masnih kiselina dokazano potiče cirkulaciju stoga ne zaboravi ribu, posebice onu plavu, učiniti redovitim dijelom jelovnika.
Osim općenitih savjeta, postoji čitav niz namirnica i hranjivih tvari koji potiču cirkulaciju i kao takvi mogu biti vrijedna pomoć u borbi protiv ovog čestog poremećaja.
Osim pogodnih namirnica, priroda krije još pokoji 'trik u rukavu' koji pomaže otežanu cirkulaciju. To se, prije svega, odnosi na začine poput ružmarina, kumina, cimeta i đumbira, ali i ljekovite biljke koje su stoljećima poznati saveznici u borbi protiv loše cirkulaciju.
Obavezni jelovnik
Ako patiš od poremećaja cirkulacije obavezno u svoj jelovnik uvrsti:
- češnjak – smanjuje razinu kolesterola i rizik od ateroskleroze, regulira krvni tlak
- luk - povećava krvni protok
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- crno vino
- bobičasto voće – obiluju bioflavonoidima koji jačaju stijenke krvnih žila, posebice kapilara
- citrusno voće – bogato vitaminom C koji jača stijenke krvnih žila
- rajčice i lubenica – obiluju likopenom koji sprječava nastanak plaka na stijenkama krvnih žila
- bućine sjemenke – bogate vitaminom E koji sprečava sljepljivanje krvnih stanica
- orašasti plodovi – bogati niacinom, a sadrže i blagotvorne omega – 3 masne kiseline (posebice orasi)