Cirkulacija, odnosno kolanje krvi organizmom, predstavlja ključ života. Ona omogućuje prijenos kisika i nutrijenata svim tkivima, hraneći na taj način sve tjelesne stanice i omogućavajući im oslobađanje od otpadnih produkata. Sve dok je cirkulacijski mrežni sustav uravnotežen, cjeli organizam funkcionira u optimalnim okvirima, uredno obavljajući svoje zadaće
No, suvremeni način života praćen dugotrajnim sjedenjem, neadekvatnom prehranom te pušenjem, pretjeranim uživanjem u alkoholu i izloženosti stresu neminovno pogoršava cirkulaciju krvi u organizmu. Ustoličenju loše cirkulacije u organizmu pridonose suvišni kilogrami, povišena razina masnoće u krvi te loše kontrolirane kronične bolesti.
Zima kao test cirkulacije
Problemi s cirkulacijom uvijek su neugodni i otežavaju kvalitetu života, no zima je razdoblje kada oni posebno izlaze na vidjelo. Hladni dani osobito potenciraju simptome jer se zbog smanjenog protoka krvi u perifernoj cirkulaciji javljaju tegobe poput hladnoće, ali i trnaca i grčeva u rukama i nogama. Osim što su ove tegobe neugodne, u izrazito hladnim periodima mogu biti i poprilično bolne. Ukoliko se simptomima pridruži oticanje nogu, tupa bol u listovima, promjena boje kože u plavkastu ili ljubičastu te česte rane na kože koje ne zarastaju problem loše cirkulacije poprima zabrinjavajuću razinu.
No, nisu samo ekstremiteti zahvaćeni problemom loše cirkulacije – i glava i vrat stradavaju u vidu glavobolja, slabosti, šumova u ušima, otežanog koncentriranja
Na pojavu simptoma potrebno je što prije reagirati jer se vrlo često bolesti pristupa u već razvijenom obliku kada postoji i velik rizik da je za izlječenje prekasno. Srećom pravilnom prehranom i ponekim trikovima moguće je ublažiti ove tegobe i uvelike poboljšati kvalitetu života.
Prehrana koja potiče cirkulaciju
Budući da nepravilna prehrana leži u podlozi poremećaja cirkulacija, sama logika nalaže da je uravnotežena prehrana najbolji put u postizanju optimalne cirkulacije. „Prijatelj“ cirkulacije je ona prehrana koja se temelji na integralnim žitaricama, voću i povrću. Svakako je poželjno, u kontekstu masti, ograničiti unos namirnica životinjskog porijekla koje obiluju zasićenim masnim kiselinama, a prednost dati unosu mononezasićenih (maslinovo ulje) i polinezasićenih masnim kiselina. Dodatno, adekvatan unos omega-3 masnih kiselina dokazano potiče cirkulaciju stoga ne zaboravi ribu, posebice onu plavu, učiniti redovitim dijelom jelovnika.
Zima je razdoblje citrusnog voća i kiselog kupusa, a upravo ove namirnice pružaju vrijednu pomoć u borbi s lošom cirkulacijom. One, naime, obiluju vitaminom C koji jača stijenke krvnih žila. Ovo je dobro vrijeme i da posegneš za orašastim voćem (osobito orasima) i sjemenkama. Riječ je o namirnicama dobrima za cirkulaciju na više razina: imaju povoljan profil masti te sadrže omega-3 masne kiseline koje pomažu održanje zdravih staničnih membrana te poboljšavaju cirkulaciju i iskorištenje kisika. Dodatno, sadrže i niacin, vitamin B skupine koji pomaže u snižavanju razine kolesterola te općenito poboljšanju cirkulacije. Niacinom su, inače bogati šampinjoni i tunjevina, a nalazimo ga i u lososu, mesu peradi, srdelama, grašku, mrkvi, brokuli.
Češnjak je prijatelj cirkulacije
Ako bi trebalo izdvojiti jednu namirnicu koju bi svi s problemom loše cirkulacije trebali konzumirati, onda je to češnjak! Uz dobro poznata antibakterijska i antivirusna djelovanja, aktivne tvari iz češnjaka smanjuju razinu „lošeg“ kolesterola i povisuju razinu „dobrog“ kolesterola. Također, češnjak sadrži sumporne spojeve koji pomažu u detoksikaciji, a pokazuju i antikarcinogena svojstva. Češnjak je jednako koristan kada se upotrebljava i kao svjež i kao kuhan i kao pečen, stoga daj mašti oduška i svakodnevno posegni za ovom ljekovitom namirnicom.
Zima je pravo vrijeme da posegneš za cijelim nizom začina koji ne samo da poboljšavaju cirkulaciju, već i griju organizam, svojstvo koje je itekako poželjno u hladnim danima. Sigurno si svjedočila osjećaju zagrijavanja tijela kada jelu dodaš papar ili chilli, no slično vrijedi i za druge (možda manje poznate začine) poput cimeta ili đumbira. Ovi aromatični začini potiču cirkulaciju, a za instant zagrijavanje najbolje je tople napitke primjerice čaj ili vruću čokoladu oplemeniti cimetom i đumbirom.
Ginkgo biloba kao prvak cirkulacije
Mnogobrojna istraživanja na ovu temu pružila su znanstvenu potvrdu opravdanosti primjene u liječenju bolesti srca i pluća te ukazala na pozitivan učinak Ginkgo bilobe na mozak. Vrijednost Ginkga leži u njegovoj sposobnosti poticanja cirkulacije prema mozgu i ekstremitetima. Povećanjem protoka krvi, Ginkgo biloba posljedično ima pozitivan učinak na cjelokupni vaskularni sustav te pomaže osigurati hranjive tvari mozgu, očima, ušima i srčanom mišiću.
Oprez s alkoholom
Čaša crnog vina može učiniti čuda za tvoju cirkulaciju ili pak pokoja kap ruma u omiljenom čaju. No, nikako ne valja pretjerivati s unosom alkohola jer u većoj količini proširuje krvne žile što dovodi do brzog hlađenja organizma, a samim time i pogoršavanja simptoma loše cirkulacije.
Foto: Thinkstock