Fitness 04. srpnja 2024.

Ova vježba za ruke pomoći će vam da ojačate cijelo tijelo

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako ne postoji čarobni napitak za stjecanje snage, raznolikost je ključna. Iako klasični biceps pregib često zauzima središnje mjesto za izgradnju snage ruku, još jedna vježba za ruke zaslužuje pozornost: hammer curls ili čekić pregibi.

Hammer curls su varijacija regularnih biceps curls-a ili biceps pregiba. Poput njihovog tradicionalnog pandana, jedan od primarnih mišića na koje ciljaju hammer curls uključuje biceps brachii, mišić najpoznatiji kao biceps. Međutim, hammer curls također naglašava dva druga mišića ruke: brachialis, mišić ispod biceps brachii koji pomaže poduprijeti zglob lakta, i brachioradialis, mišić podlaktice koji pojačava snagu stiska, piše CNN

Hammer curls ili čekić pregibi oponašaju držanje i korištenje čekića. Za razliku od uobičajenih biceps pregiba, gdje su dlanovi okrenuti prema gore prilikom držanja utega, hammer curls se izvode neutralnim hvatom s dlanovima okrenutim jedan prema drugom. Ova jednostavna prilagodba pomiče fokus mišića za sveobuhvatniji razvoj snage. Ova varijacija također smanjuje naprezanje zapešća i lakta, smanjujući rizik od ozljeda od prekomjerne upotrebe i čini ju sigurnijom opcijom za one koji imaju probleme sa zglobovima.

Svakodnevne funkcionalne prednosti hammer curls-a

Unatoč njihovoj pomalo opskurnoj reputaciji, hammer curls nisu samo za entuzijaste u teretani. Ova vježba može koristiti svima koji žele poboljšati svoju sposobnost obavljanja fizičkih zadataka svakodnevnog života. Evo koje su prednosti:

  • Budući da neutralni položaj ruku potreban za izvođenje hammer curls-a povećava snagu podlaktice i stiska, također povećava sposobnost držanja i podizanja težih utega kako biste poboljšali snagu cijelog tijela u drugim vježbama, kao i izvedbu u drugim fitness i sportskim aktivnostima.
  • Hammer curls izgrađuju mišiće ruku i šaka potrebnih za svakodnevne aktivnosti koje zahtijevaju podizanje, držanje i nošenje, kao što je briga o djeci i obavljanje kućanskih poslova i rad u dvorištu.
  • Poboljšana snaga stiska također pomaže pri otvaranju staklenki, korištenju alata i obavljanju osnovnih kućanskih poslova, čineći čekić pregibe posebno korisnim za starije odrasle osobe koje pokušavaju održati funkcionalnu neovisnost.
  • Kontrolirani pokreti i neutralni stisak hammer curls-a pomažu u jačanju mišića i tetiva oko zglobova lakta i zapešća, smanjujući rizik od uobičajenih ozljeda povezanih sa slabijim mišićima i nepravilnim tehnikama dizanja.
  • S manje rotacije zapešća od tradicionalnih biceps pregiba, hammer curls minimiziraju rizik od ozljeda, posebno za one osobe koje su ranije imale problema sa zapešćem ili laktom.
  • Ispravno izvođenje hammer curls-a uključuje značajan angažman trbušne jezgre, što poboljšava ravnotežu i ukupnu snagu.

Za svakoga tko želi vidljivije zategnute ruke, hammer curls izgrađuju mišić brachialis, koji se nalazi ispod primarnog mišića biceps brachii i povećava vidljivost mišića čak i kada su vam ruke u opuštenom stanju.

Možda te zanima... Savršeno oblikovane ruke? Može - uz ovih 5 klasičnih vježbi! Fitness

Kako izvoditi hammer curls?

Da biste iskoristili sve prednosti hammer curls-a, ključno je izvoditi ih u pravilnoj formi i odgovarajućoj težini za vašu razinu kondicije. Koristite uteg koji djeluje izazovno, ali je dovoljno lagan da možete udobno izvesti najmanje osam ponavljanja vježbe u dobroj formi. Vodite računa o disanju dok izvodite ovu vježbu, izdišući dok podižete utege i udišući dok ih spuštate. Ispravna tehnika disanja pomaže u održavanju i jačanju stabilnosti jezgre kako bi se osigurala ispravna forma. Evo kako ih izvoditi:

  1. Stanite sa stopalima u širini ramena, držeći utege sa strane s dlanovima okrenutim prema unutra u neutralnom hvatu. Alternativno, možete sjediti na rub klupice tako da utezi neometano vise sa obje strane tijela.
  2. Izdahnite dok polako savijate obje utege prema ramenima, držeći laktove blizu torza, a jezgru zategnutom da ostane stabilna. Malo zastanite na vrhu pokreta.
  3. Udahnite dok spuštate utege natrag u početni položaj, održavajući kontrolu tijekom cijelog spuštanja. Postupno spuštajte ruke, jer je ekscentrična (spuštanje) faza ključni dio vježbe.
  4. Ponovite osam do 12 ponavljanja u dobroj formi.
  5. Izvršite dvije do tri serije željenog broja ponavljanja, odmarajući se najmanje jednu do dvije minute između serija.

Ako vam je ugodnije podizati jednu po jednu ruku umjesto obje zajedno, možete izmjenjivati ponavljanja na svakoj ruci pojedinačno unutar svake serije kako biste izveli ukupno 16 do 24 ponavljanja (osam do 12 ponavljanja na svakoj ruci) po seriji. 

Kako biste održali ispravnu formu i smanjili rizik od ozljeda, izbjegavajte ove uobičajene pogreške:

  • Zamahujete utezima kako biste iskoristili zamah da ih podignete, umjesto da se oslanjate na svoju jezgru i oslanjate se na snagu ruku.
  • Gubitak pravilnog položaja ruku i širenje laktova.
  • Korištenje utega koji su preteški ili prelaki.
  • Zanemarivanje ekscentrične faze i prebrzo spuštanje utega.
  • Zaboravljanje pravilnog disanja i održavanja stabilnosti jezgre.

Kako se počnete osjećati snažnije tijekom izvođenja vježbe, možete napredovati tako da povećate težine utega ili broja ponavljanja unutar raspona od osam do 12 ponavljanja. Možda ćete, kada povećate težinu, na početku trebati smanjiti broj ponavljanja kako biste održali dobru formu. To je u redu pod uvjetom da i dalje možete pravilno izvesti najmanje osam ponavljanja.

Možda te zanima... 10 vježbi s vlastitom težinom za čvrste ruke Fitness

Izvucite najviše iz ove vježbe

Kako biste maksimalno iskoristili prednosti hammer curls-a, trebate ih integrirati u svoj fitness program nekoliko puta tjedno. Hammer curls dobro se uklapaju u dane kada vježbate za ruke i cijelo tijelo. Mogu se izmjenjivati ​​s drugim vježbama za biceps i triceps za sveobuhvatnu vježbu za ruke ili uključiti u krug koji sadrži kombinaciju vježbi za gornji i donji dio tijela.

Zapamtite, čekić pregibi su više nego samo alternativa biceps pregibima. Uključivanjem ove vježbe u svoju rutinu, možete značajno poboljšati ne samo snagu ruku, već i svoje funkcionalne sposobnosti neophodne za dnevne aktivnosti i sveukupno poboljšanje snage i otpornosti cijelog tijela.

. Možda te zanima... Zašto vaše vježbe za ruke ne donose rezultate i što učiniti kako bi bile savršeno oblikovane? Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.