Fitness 14. kolovoza 2017.

Kako trčanje može promijeniti tvoj život

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Trčanjem možemo poboljšati sluh, smanjiti migrene, riješiti se umora i depresije te poboljšati sveukupnu kvalitetu života, pokazuju nam istraživanja.

Vjeruješ li u izreku zdrav duh u zdravom tijelu? Istraživanja su dokazala kako vježbanjem, posebno kardio treningom kao što je trčanje, možemo puno utjecati na zdravlje tijela i psihe. Mnogi trkači će reći da se zbog trčanja osjećaju zdravije, sretnije i ispunjenije. Zašto su počeli trčati i kako im je to promijenilo život, ispričali su nam Matija, Ana i Ivona. 

Teško je natjerati se

Za sve je potrebna motivacija, pa tako i za tjelovježbu. Netko krene trčati zbog bolje kondicije, netko želi definirati mišiće, a netko se pak želi riješiti viška kilograma kao što je slučaj s Matijom. 

Isprva sam počeo trčati zbog toga što sam imao viška kila koje su mi smetale. Htio sam smršaviti i zaključio sam da ću trčanjem to najbrže postići. Isprva nije bilo lako natjerati se i izdvojiti pola sata dnevno za to, pogotovo uz faks i ostale obveze. No, malo po malo, postalo je lakše. Više se nisam morao tjerati, nekako kao da mi je tijelo samo tražilo trčanje, kazao je Matija.

Sad već trčim više od godinu dana, najmanje tri do četiri puta tjedno. Iskreno mogu reći da vidim promjene na sebi koje drugi možda ne vide. Osjećam se odlično, a osim što sam sada na željenoj kilaži, imam puno više energije i volje za sve ostalo, dodao je. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ana je s trčanjem krenula iz drugog razloga. Naime, htjela je blago oblikovati mišiće nogu kojima nije bila zadovoljna. U ožujku je krenula trčati tri puta tjedno, a sada trči gotovo svaki dan.

Mislila sam da mi je tri puta tjedno dovoljno da dobijem lijepe mišiće na nogama, no s vremenom mi se toliko svidjelo samo trčanje da sam povećala i relaciju i vrijeme, ali nisam ni tu stala. Sada trčim skoro svaki dan i mislim da ću nastaviti tako, rekla je.

Pitali smo je zašto je počela trčati gotovo svaki dan i koja je tajna njene motivacije. Jednostavno taj osjećaj kad završiš s trčanjem, to zadovoljstvo koje osjećaš. Ne znam kako bih drukčije to opisala. Osjećam se izmoreno, ali opet puna energije. Legnem u krevet nakon toga i osjećam umor u cijelom tijelu, ali to je neki pozitivan umor, osjećam da sam napravila nešto dobro za svoje tijelo i zbog toga svaki dan nastavljam trčati. 

Uz trčanje se lakše diše

Za razliku od Matije i Ane koji su relativno novi trkači, Ivona se bavila sportom dugi niz godina, unatoč tome što pati od astme. Trenirala je rukomet više od deset godina, nakon čega je prestala zbog posla i brojnih obveza na fakultetu. Nakon samo godinu dana od prestanka s treninzima primijetila je da se astma pogoršava i da je sve više muči. 

Bilo mi je užasno naporno popeti se na četvrti kat zgrade u kojoj stanujem, a samo godinu dana ranije trenirala sam po dva sata dnevno i bila sam dobro. Shvatila sam da mi i najmanji napor predstavlja problem za pluća, odmah bih se zadihala i ne bih mogla smiriti disanje, ispričala je.

Upravo zbog toga odlučila je dati priliku trčanju. Iako sam treninge odrađivala bez problema, ponekad su me kondicijske pripreme mučile s obzirom na astmu, no nekako sam sve uvijek odradila na najvišem nivou. Nakon što sam prestala trenirati, a astma se pogoršala, zaključila sam da su mi pluća očito bila naviknuta na veći napor zbog treninga, pa mi manji napori, kao što je penjanje po stepenicama, nisu predstavljali problem.

Kad sam tek krenula trčati bilo je jako teško, rekla je Ivonano s vremenom sam ponovno navikla pluća na napor i od tada nastojim trčati barem nekoliko puta tjedno jer mi to sprječava napadaje i otežano disanje. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Istraživanja potvrdila 

Otkad trče, Matija, Ana i Ivona osjećaju se bolje, manje su bolesni, pozitivniji su i zadovoljniji sami sobom. Zbog trčanja ustajem ranije ujutro, ali to mi je postalo super jer imam više od dana. Usto, puno sam discipliniranija u drugim stvarima, pa se i više pridržavam nekih odluka koje sam donijela, istaknula je Ana. 

Da sve to nisu samo puste priče potvrdila su i mnoga istraživanja koja pokazuju da trčanje pogoduje zdravlju tijela na brojne načine:

  • ojačava hrskavicu - možda se čini da nema smisla, ali istraživači s Monash sveučilišta u Australiji primijetili su da trčanje može povećati stvaranje hrskavice, što može zaštititi vaše zglobove od artritisa 
  • izoštrava sluh - na Bellarmine sveučilištu u Kentuckyju dokazano je da žene koje su fizički aktivne imaju 6% veće šanse za bolji sluh od onih koje se ne bave nikakvom fizičkom aktivnošću. Naime, trčanje poboljšava cirkulaciju u uhu, što stvara više hranjivih tvari koje pomažu u očuvanju sluha
  • suzbija migrenu - tromjesečno istraživanje provedeno u Švedskoj na Gothenburg sveučilištu dokazalo je da su oni koji su u tom razdoblju vježbali tri puta tjedno po 40 minuta imali manje migrena nego inače 
  • smanjuje osjećaj tjeskobe i depresije - profesor psihologije sa sveučilišta u Bostonu, Michael Otto, napisao je cijelu knjigu o tome koliko tjelovježba utječe na naše raspoloženje te je zaključio kako samo 5 minuta vježbanja dnevno može smanjiti stres i osjećaj tjeskobe te odagnati depresiju
  • povećava moždanu aktivnost - istraživači sa Sveučilišta Illinois dokazali su da fizička aktivnost poboljšava kognitivne funkcije
  • smanjuje umor - dr. Paul Loprinzi sa Sveučilišta Bellarmine istražio je povezanost tjelovježbe i umora na više od 2600 ljudi. Rezultati su pokazali da su oni koji su vježbali barem 150 minuta tjedno tijekom dana manje osjećali umor, nisu imali grčeve u nogama dok spavaju te su imali bolju koncentraciju 

Ako se dvoumiš oko toga da počneš trčati, neka te potakne primjer Matije, Ane i Ivone. Ako oni mogu, možeš i ti!

Oni koji traže dodatnu motivaciju svoje kilometre mogu pokloniti za potporu djeci sa srčanim bolestima putem mobilne aplikacije Endomondo. Prijavite se na izazov PoKRENI i tako budite potpora udruzi Veliko srce malom srcu, ali i motivacija jedni drugima. Do sada je prikupljeno više od 100.000 kilometara koje će GRAWE, u ime svih trkača, pretvoriti u donaciju udruzi. Nastavljamo trčati i dalje, stoga dođi na Bundek 26.08. i sudjeluj u GRAWE noćnom maratonu
Možda te zanima... Trener trčanja otkriva 5 početničkih grešaka koje svi radimo Fitness Možda te zanima... Zašto je dobro kombinirati različite terene za trčanje? Fitness Možda te zanima... Kako se pripremiti za trčanje i izbjeći ozbiljne ozljede? Fitness Možda te zanima... Usvajanjem navike trčanja mijenjaš kvalitetu svojeg života - na bolje! Fitness Možda te zanima... Pogled na hranu iz oka trkača - ugljikohidrati: kalorije ili gorivo za tijelo? Fitness Možda te zanima... Koja je najbolja metoda disanja tijekom trčanja? Fitness Možda te zanima... Svakodnevno trčanje oslobađa od stresa i luči hormon sreće Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.