Fitness Vježbe za mršavljenje 26. srpnja 2017.

Usvajanjem navike trčanja mijenjaš kvalitetu svojeg života - na bolje!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada odabereš trčanje kao način rekreacije jedino što trebaš imati su volja, malo vremena i cilj do kojeg želiš dogurati! S vremenom će taj cilj s nekoliko metara dosegnuti puno duže relacije, pa od rekreativke možeš postati prava maratonka.

Postupno povećavaj duljinu i intenzitet trčanja

Kod "mladih" početnika najvažnija je postupnost, ispočetka ne bi trebali razmišljati o produljivanju treninga čak ni kad se radi o minutama, savjetuje trener trčanja Dragan Janković. Istaknuo je da početni trening u trajanju od 20-30 minuta mora biti omjer otprilike 50 posto bržeg hodanja i 50 posto laganog trčkaranja. Uglavnom dajem komade od dvije minute hodanja, pa dvije minute trčanja, onda kako vrijeme prolazi trkački se komadi produljuju, a nakon 10 tjedana cilj je da 30 minuta u komadu odradiš bez hodanja. Prvih mjeseci preporučujem trening 3 puta tjedno, što je dovoljno da zagriješ sve mišiće u tijelu. Nema potrebe za forsiranjem, za sve je potrebno vrijeme, pa tako i za ulazak u kondiciju, zaključio je Dragan.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tri dana u tjednu za trčanje odlučila je odvojiti Petra Bolšec (20) koja je zbog čestog sjedenja uz knjigu prije 2 mjeseca započela svoju kilometarsku avanturu. Prvih nekoliko puta doslovno sam se vukla s noge na nogu, oko 20-ak minuta, jer se nisam željela dovesti u situaciju da iduće jutro ne mogu ustati iz kreveta. Nakon deset dana produljila sam rutu na pola sata, a brzo hodanje zamijenila sam laganim trčanjem, napomenula je Petra koja ističe da svatko može odvojiti malo vremena da napravi nešto korisno za sebe. Iako mi je bilo najlakše doći doma i zaleći ispred televizije mislim da sam uvođenjem fizičke aktivnosti napravila puno korisniju stvar za sebe, a nakon odrađene rute po noći spavam kao mala beba", zadovoljno je rekla ova studentica.

Poanta je pomicati granice i sudjelovati

Za razliku od Petre, Lea Bušac (23) otkrila je čari trčanja prije osam godina, odmah po upisu srednje škole. Sport je dio mojeg života od kad znam za sebe, a s obzirom na to da patim od astme trebao mi je neki ispušni ventil koji će mi omogućiti zdraviji način života. Krenulo je prilično spontano, trčala sam po nasipu u svom kvartu gdje sam teškom mukom pomicala granice svojeg limita, iskreno je izjavila Lea. Nakon dva mjeseca odlučila sam pogledati kalendar utrka u gradu i prva za koju sam znala da sam spremna bila je Utrka zdravlja, dodala je.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Lea je od tada do danas napravila mnogo kilometara, a svaka nova utrka donosi joj nove izazove i poznanstva. Poseban je osjećaj biti dio zajednice gdje znaš da radiš nešto dobro za sebe i za druge, upoznajem mnogo motiviranih ljudi tako da mi se krug prijatelja stalno povećava, rekla nam je ova studentica kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Kad usvojiš trčanje kao način života cilj će ti biti vrlo jednostavan - uvijek ostvarivati još dodatnih kilometara, zaključila je svoju priču Lea.

Zanimljive činjenice kao motivacija da se pokreneš 

  • Sveučilište u Arkansasu provelo je istraživanje u kojem je 408 sudionika potvrdilo da se nakon trčanja osjećaju samopouzdanije. 80% muškaraca i 60% žena smatraju da ih rezultati koji postižu trčanjem čini i mnogo atraktivnijima.
  • Redovito trčanje je dobro za poboljšanje dugoročne stabilnosti kostiju. Istraživači sa Sveučilišta u Michiganu došli su do zaključka da 12 do 20 minuta trčanja tri puta tjedno može povećati mineralnu gustoću kostiju.
  • Trčanje ti može produžiti život za najmanje tri godine barem po onome što kažu istraživači Iowa Sveučilišta. Također oni su došli do zaključka da postoji 45% manja šansa od srčanog infarkta ako trčanje postane dio tvoje dnevne rutine.
  • Studija objavljena u časopisu Forbes pokazala je da trčanje sagorijeva 50 posto više kalorija nego hodanje zbog većeg utjecaja na hormone apetita.
  • Trčanje je povezano s neurogenezom, odnosno stvaranjem novih moždanih stanica za koje se mislilo da je nemoguće vratiti unazad kada jednom dosegneš određenu dob.

Veliko srce i trkačke vještine možeš pokazati uključivanjem u dobrotvorni izazov Pokreni - pokloni svoje kilometre za djecu rođenu sa srčanim bolestima. Do sada je prikupljeno više od 100.000 kilometara, a GRAWE će u ime svih trkača te kilometre pretvoriti u donaciju od 50.000 kuna udruzi Veliko srce Malom srcu. Podrška oboljeloj djeci nastavlja se i dalje. Neovisno o tome trčiš li profesionalno ili rekreativno, svoje kilometre možeš pokloniti putem aplikacije Endomondo, a možeš se i prijaviti za GRAWE noćni maraton koji će se održati 26. kolovoza na Bundeku. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.