Fitness 19. siječnja 2024.

Kako izgubiti kilograme bez da se previše oznojite?

Foto: Pexels Zadajte si cilj kada su u pitanju dnevni koraci koje želite postići koji će vas potaknuti na šetnju
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gubitak težine može biti težak jer zahtijeva predanost i ustrajnost. Ipak, u kombinaciji s nekim iznenađujućim i zabavnim radnjama može biti lakši.

Zdrava i uravnotežena prehrana i redovita tjelovježba ključna su pravila kojih se treba držati kada je u pitanju mršavljenje. Iako sve to zahtijeva disciplinu, neke neočekivane i ugodne aktivnosti mogu pomoći u sagorijevanju dodatnih kalorija. Treneri su za The New York Post otkrili koje aktivnosti možete raditi svaki dan kako bi uspješno, zdravo i motivirano sagorjeli dodatne kalorije. 

Više se smijte

“Studije su pokazale da smijanje od samo 10 do 15 minuta dnevno može sagorjeti do 40 kalorija. Kada se smijete, mišići vašeg tijela se kontrahiraju i šire, što povećava broj otkucaja srca i potrošnju kisika”, rekao je osobni trener Michael Hamlin. Osim toga, smijehom možete sagorjeti više kalorija nego kada se odmarate, ali i smanjiti razinu stresa što zauzvrat smanjuje razinu hormona kortizola u vašem tijelo. Visoke razine kortizola inače su povezane s debljanjem.

Parkirajte dalje od odredišta

Trener Andrew Blakey zagovornik je daljeg parkiranja od odredišta kako bi što više hodao. Kaže da male navike u gubljenju kilograma mogu puno značiti pa ako parkirate dalje ili iz busa ili tramvaja izađete koju stanicu prije svoje, postići ćete dodatne korake kroz dan. "Ne samo da ćete napraviti dodatne korake, već ćete također pospješiti protok krvi i kisika u mozgu, što može pomoći u produktivnosti kada dođete na posao", dodao je Blakey.

Hodanje po kući ili stanu također doprinosi dodatnim koracima, a tako održavate svoju tjelesnu temperaturu i omogućujete svojim zglobovima da se ne ukoče. 

vađenje krvi Možda te zanima... 3 hormona koja trebate provjeriti, ako ne možete smršavjeti uz dijetu i vježbanje Dijeta

Prošetajte nakon jela

"Kada hodate nakon obroka, izravno šaljete energiju iz hrane u svoje stanice, snižavate skok šećera u krvi nakon obroka i odmah koristite energiju", rekla je trenerica Anne Murray. Samo šetnja po kvartu bolja je nego ništa. Nutricionistica Bria Gadd dodala je da 10 minuta hodanja nakon obroka može značajno smanjiti skokove glukoze u tijelu, smanjujući opterećenje tijela i dopuštajući tijelu da učinkovitije reagira na probavu i sagorijeva masti. 

Obavite male kućanske poslove

Mali zadaci poput spremanja opranog rublja moga vam pomoći. Prema WebMD-u, usisavanjem u trajanju od 30 minuta možete sagorjeti 99 kalorija ako imate oko 55 kg, 124 kalorije ako imate 68 kg ili 166 kalorija ako imate 90 kg. No, kako ističe trener Fran Kilinski, ako želite skinuti više kilograma, morat ćete poraditi na tome. "Gubitak težine i brzina kojom je gubite kilograme ovisi o mnoštvu čimbenika, kao što su dosljedna tjelovježba, prehrana, vrijeme ishrane, metabolizam i genetika”, rekao je Kilinski. Umjesto da se fokusirate na restriktivne dijete i naporne vježbe, Kilinski preporučuje da se usredotočite na poticanje metabolizma aktivnostima koje nisu tjelovježbe, poput kućanskih poslova ili šetnje psa.

Možda te zanima... Što je NEAT i kako potrošiti kalorije bez vježbanja? Fitness

Dišite duboko

Gadd tvrdi da četiri do pet polaganih, dubokih udisaja prije jela može imati značajan utjecaj na sposobnost tijela da sagorijeva kalorije umjesto da ih skladišti. "Svjesno disanje smirit će naš središnji živčani sustav, držeći naše tijelo izvan reakcije 'borbe ili bijega',u kojoj se inače fokusira na pohranjivanje kalorija kao odgovor na trenutnu stresnu situaciju", rekla je Gadd.

Tuširajte se hladnom vodom

“Kada smo izloženi niskim temperaturama, naša tijela imaju dvije vrste masnih stanica, bijelo i smeđe masno tkivo”, rekao je Hamlin. Dodao je da se smatra da tuširanje hladnom vodom aktivira smeđu masnoću uzrokujući sagorijevanje kalorija kako bi se stvorila toplina i održala unutarnja temperatura tijela. 

Proces hladnog tuširanja poznat je kao termogeneza i može pomoći povećati broj kalorija koje vaše tijelo sagorijeva tijekom dana.

Možda te zanima... Wim Hof metoda: Je li zaista tako moćna i tko bi je trebao izbjegavati Zdravlje

Radite jednostavne vježbe tijekom kuhanja

Jednostavne vježbe poput podizanja na prste za jačanje listova, škarice ili most za stražnjicu idealne su kratke vježbe koje možete brzo napraviti kroz dan, pogotovo kada nemate vremena za duži trening.

Spavajte dovoljno

Tijekom spavanja, tijelo prelazi u način popravka i oporavka. Murray dodaje da bolji san znači bolju funkciju hormona i manje prejedanja tijekom dana, ali i smanjenje kortizola.

Odredite koliko koraka dnevno želite postići

Podsjetnici na vašem pametnom satu koji će vas potaknuti da se više krećete kroz dan, odlični su način kako možete napraviti dodatne korake. Osim toga, zadajte si i cilj kada su u pitanju dnevni koraci koje želite postići koji će vas potaknuti na šetnju.

hodanje Možda te zanima... Hodale su 15 tisuća koraka svaki dan 30 dana i ovo su njihovi rezultati i dojmovi Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.